Ako často by ste mali skutočne MASTURBOVAŤ? Sebauspokojovanie v ČÍSLACH!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-09 16:00:00

Téma masturbácie je stále v dnešnom svete akýmsi tabu. Napriek tomu je to úplne prirodzená vec. Navyše, ani len netušíte, akú veľkú moc má vaša ruka!

V posledných týždňoch koluje po internete tvrdenie, že masturbácia je škodlivá. Štúdia z minulého týždňa však naznačuje pravý opak - zdržanie sa potešenia môže zvýšiť riziko úzkosti, depresie a erektilnej dysfunkcie. Čo je teda pravda? Web dailymail.co.uk sa opýtal troch odborníkov na zdravie o presnom počte, ako často by mali muži a ženy masturbovať každý týždeň.

Ženy

Čo sa týka nežnejšieho pohlavia, je to aspoň raz týždenne, pričom by ženy mali zvážiť masturbáciu počas menštruačného cyklu na úľavu od bolesti. Odporúča to Dr. Peter kanaris, ktorý je sexuálnym terapeutom na Long Islande.

„Ak je človek zdravý a schopný byť aktívny každý týždeň, je to prospešné, či už prostredníctvom masturbácie alebo sexu,“ povedal.

Doktorka Yvonne Fulbrightová, sexuálna expertka so sídlom na Islande, zase povedala, že ženy by mali často masturbovať počas menštruačného cyklu, aby mali menej bolestí.

Pri zvládaní predmenštruačného syndrómu (PMS) a menštruačných strastí by si človek mal urobiť radosť viac ako raz za mesiac,“ povedala. PMS často začína päť dní pred začiatkom krvácania a zmizne do štyroch dní od začiatku."Takže by mohlo byť prospešné venovať sa sebe každý deň počas PMS."

Masturbácia zvyšuje prietok krvi do panvovej oblasti, čo pomáha zmierniť bolesť. Metóda môže byť tiež použitá na zmiernenie iných ochorení, ako je bolesť chrbta. Štúdia z University College London z roku 2020 dokonca naznačila, že masturbácia raz týždenne vo veku 40 rokov môže pomôcť oddialiť menopauzu.

Výskumníci sledovali 2 936 žien vo veku 45 rokov po dobu desiatich rokov a zistili, že u žien, ktoré sa venovali sexuálnej aktivite aspoň raz týždenne, bola na konci štúdie o 28 percent nižšia pravdepodobnosť, že vstúpia do menopauzy v porovnaní s tými, ktoré masturbovali menej ako raz za mesiac.

Vedci stojaci za štúdiou naznačili, že keď ženy nemajú sex alebo nemasturbujú, telo sa rozhodne "neinvestovať" do ovulácie, čo spúšťa menopauzu.

Doktorka Rena Maliková z University of Maryland dodala, že je dôležité, aby si ženy zvolili frekvenciu masturbácie, ktorá im vyhovuje.

"Neexistuje správny počet," povedala. "Ak masturbujete a nezasahuje to do vášho každodenného života a trávite čas s partnerom alebo priateľmi, potom je to v poriadku."

Povedala, že aj po menopauze by ženy mali určite pokračovať v masturbácii. 

Muži

Podľa Dr Kanarisa je pre mužov ideálne asi 21-krát za mesiac alebo päťkrát do týždňa! Spodná hranica by mala byť približne sedemkrát za mesiac. Dr Kanaris citoval štúdiu z roku 2016 na 32 000 mužoch, ktorá preukázala, že časté masturbovanie znižuje riziko rakoviny prostaty. Aj preto povzbudzoval starších mužov, aby masturbovali viac, keďže údaje ukazujú, že majú sklon k potešeniu oveľa menej ako ľudia vo veku 20, 30 a 40 rokov.

Na druhej strane, je úplne v poriadku, ak sa človek venuje sebe raz týždenne. Netreba sa báť, že ak nedosiahnu spomínané čísla, budú mať problémy. 

Štúdia z roku 2016 vykonaná vedcami z Bostonskej univerzity zistila, že tí, ktorí viac ejakulovali – prostredníctvom masturbácie alebo sexu – mali až o tretinu menšiu pravdepodobnosť rakoviny prostaty. Predpokladá sa, že tento akt pomáha odstraňovať potenciálne rakovinotvorné látky z prostaty.

Dr Kanaris však varoval, že muži by sa nemali nútiť do toho a mali by sa riadiť tým, ako sa cítia. Nemali by to robiť kvôli prehnanému strachu, že by to mohlo ovplyvniť ich zdravie. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia masturbácia

2023-03-09 16:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia