Omyl o MENOPAUZE, z ktorého budú mnohí prekvapení: Žiadny vinník STRATENÉHO libida!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-11 15:00:00

Odjakživa sa menopauza spája s negatívnym vplyvom na sexuálny život. V skutočnosti je však za tým niečo iné. Koniec obvineniam, že je za tým toto obdobie v živote ženy!

Podľa národného prieskumu vo Veľkej Británii sú mnohí presvedčení o tom, že za menej častý sex v strednom veku môže kolísanie hormónov, píše sa na sciencealert.com. Avšak, pravda je iná. Štúdia bola publikovaná v časopise Journal of Sex Research

Sú za tým iné faktory

Samozrejme, menopauza je obdobím hlbokých fyziologických zmien, ktoré sú do značnej miery definované ukončením periodických cyklov menštruácie a sprevádzané výrazným poklesom estrogénu a progesterónu. Spolu s pokračujúcim poklesom testosterónu sú to hormóny, ktoré sa významne podieľajú na libide a sexuálnych funkciách. Ale to, že nízka sexuálna túžba je bežnou sťažnosťou po menopauze, neznamená, že za to naozaj môže.  

„Málo štúdií zohľadnilo celý rad faktorov ovplyvňujúcich sexuálne prežívanie v strednom veku,“ hovorí vedkyňa v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia Kaye Wellingsová z London School of Hygiene and Tropical Medicine. "Pokles frekvencie je potrebné nastaviť v kontexte sociálnych zmien, ako aj individuálnych okolností.”

Stres a zlé duševné zdravie

Mnohé ženy v strednom veku riešia prácu na plný úväzok a popritom starostlivosť o deti či domácnosť. Nie je nič výnimočné, že až v neskoršom veku sa stávajú matkami. Kombinácia všetkých stresov okolo toho zanechala ženy bez energie, ktorú by mohli venovať pravidelnému a príjemnému sexuálnemu životu.

Vyše 2 000 účastníčok boli v britskom prieskume požiadané, aby ohodnotili svoj sexuálny život, čo sa týka celkovej spokojnosti, frekvencie a funkčnosti. Tretina opýtaných nakoniec uviedla, že za posledný mesiac nemala sex. Menej ako polovica tejto skupiny sa však cítila nespokojná so svojím sexuálnym životom. Inými slovami, ženám v strednom veku sa vo všeobecnosti páčil sex, ktorý mali, aj keď to nebolo časté.

Tie ženy, ktoré boli vo vzťahoch nešťastné, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú sexuálne neaktívne, budú mať znížené sexuálne funkcie a takmer trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú nespokojné so svojím sexuálnym životom.

Ďalšie faktory životného štýlu, ako napríklad zlé duševné zdravie, boli úzko spojené s nižšími sexuálnymi funkciami. Zatiaľ čo vyššie dosiahnuté vzdelanie bolo spojené s väčšou sexuálnou nespokojnosťou, čo vedci pripisujú vyšším očakávaniam z ich strany.

Únava a zaneprázdnenosť

Následné rozhovory s 23 účastníčkami vo veku 45 až 59 rokov potvrdili ďalšie výsledky. 

"Len dve ženy pripisovali svoj nezáujem o sex priamo menopauze a u jednej bol tento vplyv znásobený ďalšími faktormi, vrátane depresie po úmrtí, nedávnom úraze a začatím nočnej práce," dodali vedci.

Mnoho žien, s ktorými boli rozhovory robené uviedlo, že v živote nemali čas, ani príležitosť rozprávať sa o sexe so svojím partnerom. Jedna žena uviedla, že za tým bola únava. Radšej si s partnerom sadli pred TV a zaspali v kresle, ako riešili témy okolo sexu. 

Aj tie ženy bez detí sa cítili vyčerpané životom: „Ste tak zaneprázdnení celý deň, že jednoducho nemáte energiu.“ 

Výsledky teda naznačujú, že ženy stredného veku vo Veľkej Británii nevnímajú menopauzu ako hlavný dôvod zmeny sexuálneho života.

Doterajšie štúdie priniesli zmiešané výsledky o tom, či menopauza ovplyvňuje sexualitu osoby v strednom veku. Niektoré nevykazujú žiadny účinok, zatiaľ čo iné zistili, že ženy v menopauze liečené hormonálnou substitučnou terapiou zaznamenali 44-percentný nárast svojej sexuálnej aktivity.

Rozoberať rôzne faktory, ktoré prispievajú k zdraviu, pohode, nálade a sexuálnym túžbam človeka, je výzva. Tento prieskum je jedinečný v tom, že sa žien priamo pýta, čo prežívajú. Ak majú ženy slabší sexuálny život, je jasné, že za tým môže byť viacero faktorov. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex menopauza libido

2023-03-11 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia