Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NÁPOJ, po ktorom budete ako ZNOVUZRODENÍ v chrípkovom období: Zatočí s HORÚČKOU a kašľom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Korenie, ktoré v sebe ukrýva množstvo zdravotných výhod. Rozprúdi krv, bojuje s bolesťou, podporí trávenie a pomáha pri reprodukčných problémoch. V sychravých mesiacoch skvele nakopne imunitu. Stačí ho zmiešať s mliekom!

Mlieko. Kontroverzný nápoj. Niektorí ho milujú, iným sa už pri predstave, že ho majú vypiť, dvíha žalúdok. Bez ohľadu na to, aký je váš vzťah k tejto potravine, uvedomte si, aké dôležité je začleniť ho do každodennej stravy. Je vynikajúcim zdrojom vápnika a fosforu a už dlhšie sa spája so zdravým vývojom kostí. Obsahuje tiež probiotické baktérie, ktoré pomáhajú posilňovať  imunitný systém v boji proti infekciám. Počas chladných dní pohár mlieka každý deň pomôže udržať chrípku a kašeľ na uzde, hlavne, keď do neho pridáte šafran, radí food.ndtv.com. Táto kombinácia je veľmi účinná pri liečbe prechladnutia a horúčky!

Čím je šafran výnimočný?

Šafran siaty je stará kultúrna rastlina, tisícky rokov používaná v ajurvéde. Čnelky kvetov sa považujú za cenné korenie, ktoré je veľmi aromatické a výrazne zafarbené. Pochádza zo západnej Ázie, v súčasnosti je pestovaný najmä v Iráne a Španielsku. Používa sa hlavne ako dochucovadlo pokrmov.

Ide o silnú kuchynskú prísadu s vysokým obsahom antioxidantov. Je bohatý na draslík, zlepšuje stav pamäte a schopnosť učiť sa. Nájdeme v ňom karotenoidy krocín, krocetín a šafranal. Práve krocetín je známy svojou schopnosťou znižovať cholesterol, chráni tiež srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

NÁPOJ, po ktorom budete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príprava šafránového nápoja

Ingrediencie:

  • 5 až 7 prameňov šafranu
  • 5 šálok mlieka
  • ½ šálky cukru
  • na ozdobu kardamón, pistácie, mandle

Postup:

  1. Mlieko dajte do hrnca a priveďte do varu.
  2. Varte na miernom ohni a niekoľkokrát premiešajte, kým nezhustne. Odpariť by sa mala 1/3 nápoja.
  3. Pridajte cukor, šafran a kardamónový prášok.
  4. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí a varte ešte asi 5 minút.
  5.  Podávajte horúce ozdobené zelenými kardamómami, pistáciami a mandľami.
Viac o téme: ZdravieImunitaPrevenciaŠafran
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9