Vychytávka vo svete fitness: Toto ROBTE pri chôdzi, spálite VIAC kalórií a pomôžete CHRBTICI!

Zdroj: gettyimages.com
2022-12-12 06:00:00

Bláznovstvo alebo bizarný trik, vďaka  ktorému schudnete viac? Podľa expertov skôr to druhé. Chôdza na bežiacom páse vzad totiž pomáha spáliť viac tuku.

Mnoho ľudí behá v posilňovni na bežiacom páse v snahe zhodiť nadbytočné kilogramy a nabrať svalovú hmotu. Určite to pomáha, no fitness odborníci teraz prišli na to, že ak pohyb na stroji vykonávate opačne, získavate viac zdravotných benefitov, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Bizarné cvičenie, ktoré zlepšuje stabilitu a rovnováhu

Jedna štúdia zistila, že ženy, ktoré šesť týždňov dodržiavali zvláštny cvičebný režim, schudli viac ako rovesníčky, ktoré cvičili normálne. Do výskumu zverejneného v roku 2005 bolo zaradených 26 žien. Polovica nasledovala šesťtýždňový tréningový program chôdze dozadu a stratila o 2,4 percenta viac svojej telesnej hmotnosti. Podľa lektora fyziológie klinického cvičenia na University of East London Jacka McNamaru pri tejto aktivite spálili o 40 percent viac energie ako ženy, ktoré kráčali vpred rovnakou rýchlosťou.

„Je to preto, že činnosť vykonávaná opačne vyžaduje väčšiu koncentráciu a využíva extra prácu svalov,“ konštatoval Mcamara.

Ako dodal, tento pohyb zlepšuje aj stabilitu a rovnováhu.

„Človek robí menšie kroky, ale častejšie,“ vysvetlil.

Odborníci tvrdia, že to vedie k zlepšeniu vytrvalosti svalov dolných končatín a súčasne znižuje zaťaženia kĺbov. Táto aktivita cvičiaceho núti spevniť držanie tela a využívať svaly, ktoré podporujú bedrovú chrbticu. Ich posilnenie môže znížiť riziko bolesti chrbta.

„Chôdza dozadu je jednoduchá, ale to neznamená, že ľahká,“ uviedol Mcamara.

Ako začať?

  • Keď kráčate dozadu, je pravdepodobnejšie, že prehliadnete prekážky a nebezpečenstvá, do ktorých by ste mohli naraziť. V záujme bezpečnosti začnite vo vnútri, kde do niekoho nenarazíte, alebo vonku na rovnom, otvorenom priestranstve.
  • Po tom, ako sa stanete sebavedomejšími pri chôdzi dozadu, môžete prejsť na bežiaci pás.
  • Ľudia, ktorí nechcú bežať dozadu, si môžu chôdzu sťažiť ťahaním závažia za sebou.  Aj v tomto prípade začnite zľahka.
  • Zamerajte sa na viac sérií, než na dlhé vzdialenosti a nechoďte viac ako 20 metrov.

Koľko treba cvičiť?

Aby dospelý človek vo veku 19 až 64 rokov zostal zdravý, mal by byť aktívny každý deň. Čo by mal robiť?

  • Aspoň 150 minút miernej aeróbnej aktivity, ako je bicyklovanie alebo rýchla chôdza každý týždeň a silové cvičenia 2 alebo viac dní v týždni, ktoré precvičia všetky hlavné svaly nohy, boky, chrbát, brucho, hrudník, ramená a paže.
  • Minimálne 75 minút intenzívnej aeróbnej aktivity, ako je beh alebo tenis vo dvojici aspoň raz za týždeň a silové cvičenia 2 alebo viac dní v týždni, ktoré precvičia všetky hlavné svaly.
  • Kombinácia miernej a intenzívnej aeróbnej aktivity každý týždeň, napríklad 2 x 30-minútový beh plus 30 minút rýchlej chôdze sa rovná 150 minútam miernej aeróbnej aktivity, plus silové cvičenia 2 alebo viac dní v týždni.
  • Podľa odborníkov platí, že 1 minúta intenzívnej aktivity poskytuje rovnaké zdravotné výhody ako 2 minúty miernej aktivity. Všetci dospelí by tiež mali prerušiť dlhé sedenie miernou aktivitou. Samozrejme, k pevnému zdraviu prispieva zdravé stravovanie. Jesť by ste mali celozrnné potraviny, viac ovocia, zeleniny, chudého mäsa, rýb, strukovín a orechov. Inšpiráciu nájdete v stredomorskej kuchyni.

Fotogaléria


Tagy:
pohyb fitness zdravie prevencia

2022-12-12 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia