Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zložka v SLADKOSTI, ktorá pohne s hodnotami krvného TLAKU: ČOKOLÁDOU proti tichému zabijakovi!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čokoláda je zvyčajne vnímaná len ako pochúťka a sladkosť. Napriek tomu dokáže zatočiť s nepríjemným zdravotným problémom, ktorý by mohol skončiť fatálne. Konkrétne jedna jej zložka.

Pod kardiovaskulárne ochorenia patria poruchy srdca a krvných ciev. Srdce permanentne pumpuje krv do celého tela, čím mu dodáva kyslík a ostatné živiny na správne fungovanie. Vplyv na to by podľa odborníkov mohli mať kakaové flavonoly, ktoré môžu ovplyvniť krvný tlak a stuhnutosť tepien, píše sa na medicalnewstoday.com. Nedávna štúdia, publikovaná v časopise Frontiers, totiž preukázala, že táto zložka je schopná účinne znížiť krvný tlak. Neplatí to však v prípadekeď bol tlak nízky. Rovnako vie zmierniť stuhnutosť tepien.

Čítajte tiež: LIFTING očných VIEČOK bez zásahu noža: 4 PRÍRODNÉ suroviny, ktoré ROZJASNIA váš pohľad

Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb uvádza, že zlé hladiny cholesterolu, vysoký krvný tlak či obezita dokážu zvýšiť šancu výskytu srdcových chorôb. Preto je vhodné sledovať svoj zdravotný stav, udržiavať dobrý životný štýl, čo môže pomôcť k predchádzaniu kardiovaskulárnych ochorení. Podľa inštitúcie patria problémy s krvným tlakom do kategórie „tichých zabijakov,“ keďže neexistuje iný spôsob ako zistiť, že máte vysoký tlak, okrem vlastného merania tlaku.

Účinky kakaových flavanolov

Štúdiu absolvovalo 11 zdravých dospelých ľudí, ktorí užívali striedavé dávky kapsúl flavanolov a placebom počas ôsmich dní. Dostávali ich vždy ráno v rovnaký čas po zmeraní hladiny krvného tlaku, srdcovej frekvencie a rýchlosti pulzu. Naučili sa, ako používať manžetu na meranie krvného tlaku a svorku na prst. Dáta z merania samostatne zadávali do iPod touchu.

Zložka v SLADKOSTI, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Merania trvali najskôr vo frekvencii každú pol hodinu počas prvých troch hodín, neskôr v intervale každú hodinu počas dvanástich hodín. Výsledky dokázali účinok kakaových flavanolov proti krvnému tlaku a zmierneniu stuhnutia tepien.

Prof. Christian Heiss, autor štúdie a profesor kardiovaskulárnej medicíny, potvrdzuje: „Štúdia potvrdzuje, že kakaové flavanoly môžu znížiť krvný tlak a zlepšiť stuhnutosť tepien. Novinkou je, že sa tak deje v bežnom živote zdravých ľudí a znižuje ju len vtedy, ak je „vysoká“, dokonca v „normálnom rozsahu“."

Obmedzenia štúdie

Jednou z obáv pri používaní kakaových flavanolov na zníženie krvného tlaku bolo riziko, že krvný tlak klesne príliš nízko. V tejto štúdii však výskumníci zistili, že kakao malo menší vplyv, keď bol krvný tlak už nižší, čo naznačuje, že ide o potenciálne bezpečný zásah.

Zaujme vás: ZABIJAK bez predpisu: 7 ZNAKOV, že to už preháňate s ružovou TABLETKOU

Autori štúdie však zaznamenali niekoľko obmedzení. Napríklad štúdia obsahovala malú veľkosť vzorky a taktiež výskumníci nezbierali vzorky krvi a najmä nehodnotili vplyv stravy. Dodávajú, že kakaové doplnky obsahovali metylxantíny, ktoré môžu mať vplyv na ľudské zdravie. Líšili sa tiež odpovede účastníkov, čo bude nevyhnutné pre vývoj individuálnych liečebných metód.

Viac o téme: ZdravieKakaoVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9