Svetlé žltooranžové korenie je dobré nielen na dochutenie jedál. Jeho miesto patrí okrem kuchyne aj do lekárničky. Pomôže totiž miliónom ľudí na svete s chorobou, ktorá ich môže pripraviť o zrak či dokonca končatiny.
Cukrovka 2. typu je celoživotný stav, ktorý spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi. Ak stúpa a dostane sa na nebezpečnú úroveň, môže mať na ľudské telo nepriaznivé účinky. Hrozia poruchy videnia, pomalé hojenie rán, necitlivosť končatín, poruchy erekcie, či infarkt a mŕtvica ako následok aterosklerózy.
Čítajte tiež: Keď telo kričí STOP po vypití KÁVY: Nepríjemné SIGNÁLY, že už má kofeínu príliš veľa!
Cukrovka je vlastne stav, ktorý súvisí s narušením hladiny cukru v krvi u ľudí. Hladina cukru v krvi hrá dôležitú úlohu v tom, ako telo nemôže správne vytvárať alebo používať inzulín na reguláciu hladiny cukru v krvi.
Korením proti cukrovke
Našťastie to, čo človek konzumuje, môže pomôcť pri liečení tohto stavu, ako sa uvádza na express.co.uk. Obzvlášť jedno korenie, ktoré by mali byť súčasťou jedálnička u každého pacienta bojujúceho s cukrovkou. Vyniká totiž schopnosťou regulovať hladinu cukru v krvi. Reč je o kurkume, teda korení, ktoré sa vyrába z prízemných koreňov kurkumy.
Už dlhé roky je uznávaná pre svoje liečivé vlastnosti. Poskytuje celý rad zdravotných výhod, uľaví od rôznych bolestí a pôsobí preventívne proti rôznym chorobám. Predpokladá sa, že aktívna zložka v kurkume – kurkumín, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Odborníci v oblasti zdravia sa domnievajú, že kurkuma môže pomôcť regulovať vysoké hladiny glukózy v krvi. Bolo totiž zistené, že korenie zvyšuje citlivosť na inzulín, čo vedie k zníženiu hladiny cukru v krvi.
Klinické skúšky na zvieratách preukázali vynikajúce výsledky a viedli k naznačeniu, že korenie by mohlo pomôcť tým, ktorí bojujú s cukrovkou 2. typu. Vďaka kurkume by mohli zvládnuť vysokú hladinu cukru v krvi a znížilo by sa tak u nich riziko závažných komplikácií.
Bezpečné a lacné liečivo
V štúdii, na ktorej sa podieľala Národná zdravotnícka inštitúcia USA, sa skúmal kurkumín a jeho vplyv na cukrovku.
„Aktívna zložka kurkumy, teda kurkumín, upútala pozornosť ako potenciálna liečba cukrovky a jej komplikácií predovšetkým preto, že ide o relatívne bezpečné a lacné liečivo, ktoré znižuje glykémiu a hyperlipidémiu v modeloch hlodavcov. Korenie, ktoré sa vyrába z koreňa rastliny Curcuma longa, bola opísaná ako liečba cukrovky v ájurvédskej a tradičnej čínskej medicíne už tisíce rokov. Nedávny výskum poskytol vedecký základ pre „tradičný“ kurkumín a potvrdil jeho dôležitú úlohu v prevencii a liečbe cukrovky a jej pridružených porúch. Kurkumín by mohol priaznivo ovplyvniť väčšinu hlavných aspektov cukrovky, vrátane inzulínovej rezistencie, hyperglykémie, hyperlipidémie a apoptózy ostrovčekov a nekrózy,“ uvádza sa v štúdii.
Aj iné štúdie naznačujú, že kurkumín môže pomôcť znížiť hladinu glukózy v krvi, ako aj ďalšie komplikácie súvisiace s cukrovkou. Vedci zistili, že kurkumín môže zohrávať úlohu pri prevencii cukrovky. Iné štúdie naznačujú, že kurkumínový extrakt by mohol pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi a zlepšiť stav. Kurkuma sa môže pridávať do potravín alebo sa dá nájsť v doplnkoch stravy.