Keď telo kričí STOP po vypití KÁVY: Nepríjemné SIGNÁLY, že už má kofeínu príliš veľa!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-25 12:00:00

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete. Mnohí po nej siahnu hneď ráno, ako vstanú z postele. Cez deň si ju potom doprajú ešte niekoľkokrát. Popíjanie tohto čierneho moku sa vám však ľahko môže vymknúť spod kontroly...

Káva obsahuje kofeín, ktorý pozitívne povzbudzuje činnosť mozgu, srdca, svalov, či obličiek. Obsahuje taktiež veľké množstvo antioxidantov a polyfenolov, ktoré chránia pred nádorovými ochoreniami. Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí pijú pravidelne kávu, sú menej ohrození vzikom cukrovky 2. typu. Niektoré štúdie ukazujú, že pravidelné popíjanie kávového moku dokonca znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pitie kávy nás robí šťastnejšími, zlepšuje náladu a bojuje s depresiou. 

Čítajte tiež: OLEJ, ktorý dá do poriadku obličky: Rozpúšťa ľadvinové KAMENE a zlepšuje potenciu!

V priemere vypije človek 3,1 šálky kávy za deň. Niekedy je to viac a vtedy už ťažko hovoriť o pozitívnych účinkoch... Príliš veľa kofeínového nápoja môže mať negatívne stránky. Ako zistíte podľa brightside.me, že ste to s pitím kávy už prehnali?

Čo môže spôsobiť priveľa kávy?

1. Problém so žalúdkom

Káva má laxatívne účinkyUvoľňuje hormón, ktorý spôsobuje, že žalúdok zrýchľuje činnosť hrubého čreva. Pitie nadmerného množstva kávy môže viesť k tomu, že po dopití šálky budete musieť veľmi rýchlo navštíviť toaletu, alebo dokonca vás potrápi hnačka. Okrem toho káva podporuje gastroezofageálny reflux. Ak máte akékoľvek problémy so žalúdkom, urobíte lepšie, ak znížite spotrebu tohto nápoja.

2. Nasledujúci deň po vypití kávy sa cítite unavení

Áno, káva stimuluje váš nervový systém a tiež zlepšuje fyzickú výkonnosť o 11 až 12 percent. Ale je tu aj odvrátená stránka. Hladina adenozínu, chemického prvku, ktorý sa nachádza v káve, sa najprv zvyšuje a potom klesá. Niektoré štúdie ukázali, že po nadmernom pití kávového moku sa môžete cítiť unavení a ospalí, dokonca po dopití poslednej šálky zaspíte.

3. Môžete pocítiť úzkosť

Kofeín zvyšuje bdelosť blokovaním adenozínu, ktorý spôsobuje únavu. Ak však pijete veľa kofeínu, môže sa to zvrtnúť a vy zrazu zostanete nervózni a budete pociťovať úzkosť. Káva je spúšťač uvoľňovania adrenalínu, ktorý môže ovplyvniť vaše správanie. Ak spozorujete, že ste príliš nervózni, skúste obmedziť príjem kávy.

4. Trpíte nespavosťou

Kofeín stimuluje váš organizmus, aby bol v bdelom stave, no zároveň môže ovplyvniť spánok. Vedci varujú, že vysoký príjem kávy môže predĺžiť čas, počas ktorého sa snažíte zaspať. V podstate to znamená, že spíte menej a počas dňa ste unavení.

5. Zrýchlil sa vám srdcový rytmus

Efekt rýchleho srdcového rytmu sa neobjaví u každého, ale je to celkom bežný jav. U mladých ľudí sa ukázalo, že kofeín zvýšil ich pulz. Ľudia, ktorí majú problémy s krvným tlakom a srdcom by to s kávovým mokom nemali preháňať.

6. Váš metabolizmus sa zrýchlil a stali ste sa závislí

Kofeín je doplnok spaľujúci tuky. Štúdie ukázali, že zrýchľuje metabolizmus o 3 až 11 percent. Problém môže nastať vtedy, ak pijete príliš veľa kávy, no zabúdate na pitný režim. Káva totiž neposkytuje dostatok tekutín. Vo všeobecnosti platí, že na jednu kávu pripadajú dva poháre vody.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie kofeín

2020-06-25 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia