Brucho ako BALÓN? Prekvapivý SPÚŠŤAČ nafukovania, o ktorom by ste povedali pravý opak!

Zdroj: gettyimages.com
2020-07-02 21:00:00

Prekazí plány a zvyčajne sa prihodí vtedy, keď to najmenej čakáme. Plynatosť môže spôsobiť nielen strava, ale dokonca aj cvičenie. Ako je to možné?

Plynatosť má rôzne príčiny. Nafúknuté brucho môžete mať z toho, že jedlo dobre nepohryziete, a len ho do seba nahádžete. Nepríjemnosti spôsobí aj hladovka, prejedanie sa, alebo pitie bublinkových nápojov. Vedeli ste však, že nafúknuté brucho môžete mať aj po silovom tréningu? 

Čítajte tiež: Veľká chyba, ktorá môže zvýšiť riziko rakoviny kože: Varovanie odborníkov o používaní opaľovacích krémov

Je prirodzené, že sa ľudia po intenzívnom cvičení cítia plní energie. Ako sa píše na medicaldaily.com, niektorých však môže zaskočiť, keď po tréningu zostanú nafúknutí. Nadúvanie spôsobuje nepríjemné pocity a bolesť. Hoci malo cvičenie vyplaviť endorfíny šťastia, príde pravý opak a cítia sa nepohodlne a vyčerpane. Čo spôsobuje nadúvanie po cvičení?

Hlavné príčiny nadúvania po tréningu:

Ste dehydrovaní

Ak málo pijete a k tomu aj cvičíte, rýchlo sa stane, že budete dehydrovaní. Žalúdok začne zadržiavať vodu, aby kompenzoval nedostatok tekutín a brucho sa môže nafúknuť. Pred cvičením by ste preto mali vypiť dostatočné množstvo vody.

Vypili ste príliš veľa vody

Nadúvanie môže spôsobiť aj to, keď vypijete príliš veľa vody. Priveľa tekutín pri intenzívnom cvičení spôsobí, že bunky v tele budú vodu zadržiavať a vy sa budete cítiť ako balón.

Bojujete so svalovicou

Môže byť za tým aj svalová horúčka. Ak vykonáte cvik, na ktorý vaše svaly nie sú zvyknuté, dochádza k menším trhlinám v svalových vláknach. Telo potom do tkanív vysiela tekutinu, aby sa zotavili a zregenerovali.

Veľa sa potíte

Vedeli ste, že nafukovať vás môže aj z tepla? Stane sa to vtedy, ak cvičíte vonku a je príliš teplo, alebo v interiéri nefunguje klimatizácia. Pri potení telo uvoľňuje viac sodíka a vody, čo môže viesť k zadržiavaniu vody.

Dlhšie ste netrénovali

Ak ste dlhšie necvičili a vrátili ste sa k fyzickej aktivite, môže sa stať, že po docvičení ostanete nafúknutí. Je to preto, že telo počas cvičenia uvoľňuje viac kortizolu, stresového hormónu, ktorý podporuje zadržiavanie vody.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cvičenie brucho nafukovanie

2020-07-02 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia