Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Najbežnejší problém so ZUBAMI má jednoduchšie riešenie, ako si myslíte: Takto ho napravíte!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Asi každého aspoň raz v živote potrápili krvácajúce a boľavé ďasná. Príčin zápalov ústnej dutiny môže byť viac. No najčastejšie ide o zlú ústnu hygienu. Ako dať tento problém do poriadku?

Ako sa píše na stránke brightside.me zápal ďasien je vo väčšine prípadov vyvolaný baktériami zubného plaku, ktorý sa počas dňa tvorí na zuboch a ďasnách. Zhoršiť ho môže fajčenie, ale aj stres. Ak vás trápi tento problém, nemali by ste ho podceňovať, keďže hrozí paradentóza. Príznaky sú ľahko spoznateľné. Ďasná sú opuchnuté, zapálené a krvácajú. Ako zabrániť vzniku zapálených ďasien? V prvom rade nezanedbávajte ústnu hygienu. Okrem bežnej kefky používajte aj medzizubnú kefku, dentálnu niť a ústnu vodu. Začnite konzumovať jedlá s obsahom vitamínov a minerálov A,C, B, horčíka a zinku.

Čítajte tiež: Večer je ten správny čas na JEDLO: Hriechy do POSTELE, po ktorých zaspíte a nepriberiete!

Čo robiť, keď máte problém s ďasnami?

1. Použite gázu

Ak vám začnú krvácať ďasná, zastavíte to tak, keď na postihnuté miesto priložíte vlhkú gázu a pridržíte. Krvácanie po chvíli prestane. V prípade, že sa to opakuje pravidelne, je najvyšší čas na návštevu zubára.

2. Studený obklad na zníženie opuchov a teplý obklad na zmiernenie bolesti

Keď ďasná krvácajú a sú opuchnuté, pomôže vám studený obklad, pričom môžete použiť aj kocku ľadu. Možno to bude nepríjemné, ale pokúste sa to vydržať, pokiaľ sa krvácanie úplne nezastaví. Teplý obklad použite na zmiernenie bolesti. Urobte tak až potom, čo zápal zmizne.

3. Použite slanú vodu

Pridajte jednu čajovú lyžičku morskej soli do šálky vlažnej vody. Dôkladne premiešajte, aby sa soľ rozpustila. Preplachujte si zmesou ústa 4- až 5-krát za sebou ráno aj večer. Voda zmiešaná so soľou znižuje opuch ďasien a pomáha zastaviť krvácanie. Zároveň vytvára vysoko zásadité prostredie v ústach, ktoré baktérie nemajú radi.

Najbežnejší problém so ZUBAMI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Vyskúšajte dentálnu sprchu

Dentálna sprcha je zariadenie, ktoré prúdom vody dôkladne čistí zuby a ďasná. Ak do prístroja pridáte ústnu vodu, dosiahnete lepší antibakteriálny účinok. Čistenie ďasien znižuje riziko infekcie, ktorá môže spôsobiť krvácanie.

5. Používajte ústnu vodu

Používanie ústnej vody je vynikajúci spôsob, ako eliminovať zápal ďasien, ktorý spôsobuje krvácanie. Rovnako zatočí s nepríjemnými baktériami, ktoré sa nachádzajú v ústach. Vďaka ústnej vode odstránite aj nepríjemný zápach.

6. Zázračné čajové vrecká

Čajový sáčok ponorte do vriacej vody. Po 2 minútach ho vyberte a nechajte vychladnúť. Priložte ho na postihnuté miesto a nechajte ho pôsobiť 5 minút. Čaj obsahuje kyselinu trieslovú, ktorá pomáha zmierniť infekciu ďasien.

7. Jedzte chrumkavú zeleninu

Doprajte si chrumkavú zeleninu ako je zeler alebo mrkva, pomáhajú odstraňovať zvyšky jedla zo zubov a tým zabraňujú chorobám ďasien. Ich konzumácia tiež pomáha vytvárať sliny, ktoré čistia ústnu dutinu. Obsahujú malé množstvo cukru a sacharidov, čo znižuje riziko vzniku zubného kazu.

Najbežnejší problém so ZUBAMI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Doprajte si viac listovej zeleniny

Nedostatok vitamínu K môže spôsobiť problémy so zrážanlivosťou. Ak ho máte v tele málo, ďasná vám môžu krvácať častejšie a aj zastavenie môže trvať dlhší čas. Zelená listová zelenina ako špenát, kapusta a šalát sú vynikajúcim zdrojom vitamínu K. Pridajte ich do svojho jedálnička. Okrem toho, že sú chutné, upravia aj vašu krvotvorbu.

9. Pite harmančekový čaj

Uvarte si harmančekový čaj. Je na vás, či použijete sypaný, alebo vrecúškový. Nechajte ho lúhovať 5 minút. Keď vychladne, vypite ho. Harmanček má protizápalové a relaxačné vlastnosti, upokojuje kyslý žalúdok a zatočí so žalúdočnými vredmi.

10. Použite med

O mede sa hovorí ako o tekutom zlate. Jeho blahodárne účinky na zdravie sú všetkým známe. Ale vedeli ste, že ho môžete použiť aj vtedy, keď máte problém s boľavými ďasnami? Ak vás trápi tento problém, vyskúšajte medovú masáž. Ústa si vypláchnite vlažnou vodou a začnite si ďasná masírovať malým množstvom medu po dobu 10 minút. Med má prírodné antibakteriálne a antiseptické vlastnosti vďaka látke nazývanej propolis.

Viac o téme: ZdravieZubyPrevenciaĎasná
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9