Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Večer je ten správny čas na JEDLO: Hriechy do POSTELE, po ktorých zaspíte a nepriberiete!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobiehate v nočných hodinách to, čo ste nestihli počas dňa? Otváranie chladničky pred spaním vám môže časom spočítať ručička na váhe. A nielen tá. Výsledkom budú pribúdajúce kilá a prebdené noci. Jedlo si však úplne nemusíte zakazovať!

Výber zdravého snacku v nočných hodinách môže byť komplikovanejší, ako sa zdá. Hoci chcete zahnať hlad, na druhej strane odmietate čokoľvek s obsahom kofeínu, aby ste zaspali a taktiež kalorické jedlá, aby neutrpela vaša figúra. Je jednoduché rozhodnúť sa pre akúkoľvek zeleninu. Vy však potrebujete niečo viac! Trik spočíva vo výbere takých potravín, ktoré obsahujú tryptofán, vitamín B6 a kombináciu komplexných cukrov a bielkovín, ako sa uvádza na livestrong.com.

Čítajte tiež: ZÁCHRANA pre váš chrbát: CVIK na stuhnuté svaly, po ktorom budete ako znovuzrodení!

Listová zelenina

Vápnik pomáha telu využiť tryptofán na tvorbu melatonínu, hormónu, ktorý pomáha pri zaspávaní. Mliečne výrobky sa môžu zdať najlepším zdrojom vápnika, ale listová zelenina je alternatívou s nižším obsahom kalórií, ktorá tiež poskytuje štedré množstvo výživnej látky. Tmavé zelené lístky, ako napríklad špenát a kel, sú obzvlášť zdravou voľbou pre nočné občerstvenie. Podľa Národnej databázy výživy USDA obsahujú 2 šálky nasekaného kelu asi 200 miligramov vápnika, čo je rovnaké množstvo ako vo vyše 100 ml nádobe obyčajného nízkotučného jogurtu.

Večer je ten správny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ovsené vločky

Ovsené vločky majú viac bielkovín ako väčšina obilnín a sú tiež bohatým zdrojom komplexných uhľohydrátov, ktoré telo trávi dlhšie ako jednoduché sacharidy. Podľa časopisu "Fitness" produkuje kombinácia bielkovín a komplexných sacharidov serotonín, ďalší hormón, ktorý môže stimulovať produkciu melatonínu. Ak chcete získať viac bielkovín, ako poskytujú ovsené vločky, skombinujte varenú ovsenú kašu s odstredeným mliekom alebo beztukovým jogurtom.

Večer je ten správny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ryby

ChooseMyPlate.gov odporúča konzumáciu 220 gramov rýb alebo morských plodov každý týždeň, pričom večer môže byť tým správnym časom. Podľa editora výživy „EatingWell“ a registrovaného dietológa Brierleyho Wrighta je väčšina rýb zdravým zdrojom vitamínu B6, ďalšej živiny, ktorú vaše telo potrebuje na výrobu melatonínu. Losos, tuniak a halibut ponúkajú väčšie množstvo vitamínu B6. Vyskytuje sa však takmer v akomkoľvek zdroji morských živočíchov, ktoré majú nízky obsah ortuti a zároveň poskytujú zdravú rovnováhu ostatných vitamínov a minerálov.

Večer je ten správny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Syr a sušienky

Syry a sušienky sú ďalšou kombináciou, ktorá zasahuje do úspešného nočného spárovania bielkovín a komplexných sacharidov. Ak chcete zachovať zdravé občerstvenie, prečítajte si výživové štítky na potravine, ktorú si chcete dať pred spaním. Desiatky rôznych sušienok sa vyrábajú z vysoko spracovanej bielej múky a prísad, ktoré ponúkajú malú, ak vôbec nejakú výživnú hodnotu. Plnotučný syr má zase vysoký obsah kalórií a môže narušiť spánok, keďže pre vaše telo je ťažšie stráviteľný. Zdravá alternatíva by mala poskytovať asi 150 kalórií a kombinovať celozrnné sušienky so syrom so zníženým obsahom tuku alebo s prirodzene ľahšími odrodami, ako je napr. feta.

Viac o téme: PotravinyZdravieSpánokJedloPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9