Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Najčastejšie CHYBY, ktorými si nevedomky ničíte ZUBY: Dôvody, prečo máte kazy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kto by nechcel mať pekné a zdravé zuby? Hoci si niektorí čistia zuby pravidelne, používajú medzizubné kefky, z pravidelných kontrol u zubára sa vracajú sklamaní, že sa im opäť vytvoril kaz. Čo môže byť príčinou?

Pravidelné návštevy zubárov a dentálnych hygienikov nie sú lacnou záležitosťou, aj keď sa o svoje zuby vzorne staráte. V prípade, že vám nájdu zubný kaz, priplatíte si oveľa viac. Štatistiky ukazujú, že približne 2,4 miliardy ľudí trpí zubným kazom. Hoci si niektorí drhnú zuby aj trikrát denne, používajú medzizubné kefky, dentálne nite, ústnu vodu, aj tak sa im kaz vytvorí. Ako je to možné? Webový portál Brightside.me sa pozrel na chyby pri umývaní zubov, o ktorých ste možno nevedeli! 

Čítajte tiež: Bežné JEDLÁ, ktoré by ste nemali jesť pred 10-tou hodinou: Vyhnite sa im v ranných hodinách!

1. Ignorujete zápach z vašich úst

Zápach z úst môže znamenať, že si zle umývate zuby, alebo trpíte na ochorenie ďasien. Existuje veľmi jednoduchý spôsob ako otestovať, či vám z ústnej dutiny nevychádza nepríjemná aróma. Stačí, keď si olíznete zápästie a počkáte 5 až 10 sekúnd. Potom si ruku ovoňajte. Ak bude zapáchať, mali by ste to čím skôr riešiť. Najlepšie urobíte, keď zavoláte svojmu zubárovi alebo na dentálnu hygienu, veľmi rýchlo odhalia, kde je problém.

2. Pijete po umytí zubov

Je v poriadku, že keď si ráno umyjete zuby, budeme potom v priebehu dňa jesť aj piť. Dôležité je však to, aby chuť pasty, ktorú použijete pri večernom umývaní, bola poslednou chuťou dňa. Dokonca aj pitie čaju tesne pred spaním môže mať negatívny vplyv na zuby.

3. Po čistení si nesprávne oplachujete zuby

Niektorí ľudia robia veľkú chybu, keď si po umytí zubov vyplachujú ústa vodou a tú potom následne prehĺtnu. Robia to, pretože ich zubná pasta štípe na jazyku a chcú túto nepríjemnú chuť spláchnuť. Máte tento zlozvyk aj vy? Prestaňte s tým! Ústa si vodou vypláchnite a potom ju vypľujte. O pár dní si na štipľavú chuť zvyknete. Vyplachovanie úst, znižuje riziko vzniku kazu až o 25 percent.

4. Nečistíte si zuby dostatočne dlho

Veľa ľudí čistenie zubov otravuje a nečistia si ich poctivo. Ak si ich umývate 30 sekúnd a rýchlo si chrup len prebehnete, nečudujte sa, že sa vám tvorí kaz. Každému zo 4 kvadrantov v ústnej dutine by ste sa mali venovať 30 sekúnd. Celý chrup by ste si tak mali umývať minimálne 2 minúty. Nastavte si tento čas na stopkách a pustite sa do dôkladného umývania.

Najčastejšie CHYBY, ktorými si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Príliš silno na zuby tlačíte

Ďalším problémom, prečo sa vám tvorí kaz môže byť to, že na zuby príliš tlačíte. Silný tlak môže poškodiť vašu sklovinu a zuby začnú byť citlivé. Je tiež dôležité, aby ste si vybrali správnu kefku. 

6. Zuby si čistíte ihneď po jedle

Zubári upozorňujú, že keď si budete čistiť zuby ihneď po jedle, môže to mať negatívny vplyv na vašu sklovinu, najmä ak ste konzumovali niečo kyslé. Ak máte potrebu si zuby čistiť po každom jedle, robte to minimálne po 30 minútach od posledného sústa.

7. Používate dlho tú istú zubnú kefku

Odborníci odporúčajú, aby ste si zubnú kefku menili každé tri mesiace. Ak sa vám kefka rozpadá skôr, štetinky nedržia po kope, nečakajte a okamžite si ju vymeňte. Umývanie poškodenou kefkou nemá žiaden význam, skôr vašim zubom ublíži.

8. Nevymieňate si zubnú kefku, keď ste chorí

Zubná kefka nezabíja baktérie v ústach. Ak ste chorí, jednoducho ju rýchlo vymeňte, aby ste znova neochoreli. Postarajte sa o to, aby sa vaša zubná kefka nedotýkala ostatných kefiek v dňoch, keď ste chorí.

Viac o téme: ZdravieZubyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9