Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kedy by sme si nemali dať liek proti bolesti? Nečakaný vplyv na ľudské správanie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Denne ho užívajú milióny ľudí, lebo tlmí bolesť a znižuje horúčku. Jeden z najobľúbenejších liekov na svete má však aj svoju temnejšiu stránku. Vedci upozorňujú, že by sme ho nemali užiť pred tým, keď sa chystáme s niekým úprimne porozprávať.

Paracetamol poznáme pod rôznymi názvami, napríklad aj ako Paralen, Panadol či Coldrex a nachádza sa v množstve ďalších liekov. Ľudia by podľa odborníkov mali vedieť o jednom relatívne významnom účinku jeho užívania. Údajne vplýva spolu s inými liekmi na psychiku človeka, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Odpad z mandaríniek nepatrí do koša: Úžasné využitie šupiek, ktoré vyriešia zdravotné problémy!

Cirkulujúce chemikálie v mozgu

Zdá sa, že okrem zmiernenia fyzickej bolesti znižovaním úrovne chemických látok v určitých oblastiach mozgu, tlmí aj naše emócie. Nedávne štúdie totiž ukázali, že tieto chemikálie cirkulujú aj v tých častiach mozgu, ktoré kontrolujú empatiu a súcit. Vedci preto odporúčajú vyhýbať sa po užití paracetamolu úprimným rozhovorom, lebo naše reakcie nie sú prirodzené.

Kedy by sme si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Paracetamol deformuje osobnosť človeka

„Rovnako, ako by sme si mali byť vedomí toho, že ak sme pod vplyvom alkoholu, nemali by sme šoférovať, po užití lieku s obsahom paracetamolu by sme sa mali vyhýbať situáciám, ktoré vyžadujú našu citovú reakciu, akými sú napríklad vážny rozhovor s partnerom či kolegom,“ povedal pre bbc.com  psychológ z univerzity v Ohiu Dominik Mischkowski. Pripomína, že paracetamol či acetaminofén deformuje osobnosť človeka utlmením emócií. „Vo výskume je skutočne veľká medzera, pokiaľ ide o účinky liekov na osobnosť a správanie... Nerozumieme, ako ovplyvňujú ľudské správanie,“ dodal.

Mischkowski skúmal behaviorálny účinok paracetamolu v štúdii, ktorej sa zúčastnilo 114 študentov z univerzity v Ohiu. Dobrovoľníci boli rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna dostávala 1000-miligramovú dávku liečiva, čo sú dve tabletky a druhá skupina placebo. Po hodine si prečítali scenáre o povznášajúcich zážitkoch, ktoré sa stali iným ľuďom. 

Z výsledkov vyplynulo, že ľudia, ktorí užili liek, sa pri ich čítaní a rozoberaní cítili výrazne menej pozitívne. Mischkowski pripúšťa, že lieky s obsahom paracetamolu nemenia osobnosť nejako výrazne, lebo účinky trvajú iba niekoľko hodín. Zdôraznil však, že by sme na to mali myslieť a užívať ich „so zdravým rozumom“.

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaParacetamolParalen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9