Identifikujte najhorších páchateľov nadúvania: ZOZNAM potravín, z ktorých vám rastie brucho

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-29 19:00:00

Nadúvanie. Nie je vhodné do spoločnosti, no pritom ide o prirodzený jav ľudského organizmu. Plyny v tráviacej sústave máme všetci. Zdravý človek ich však až tak nepociťuje. Ak vám často komplikujú každodenný život, zrejme mávate často na tanieri jednu z týchto potravín.

Príčin, prečo vás nadúva, môže byť viacero. Väčšinou je za tým konzumácia potravín, ktoré prispievajú k tomuto stavu a podpíšu sa pod nepríjemný pocit, napínanie brušnej dutiny až bolestivé kúrče v bruchu. Hoci je nadúvanie bežne spojené s tým, čo máte v jedálničku, nie vždy je ľahké zistiť pravého vinníka. 

Čítajte tiež: Odpad z mandaríniek nepatrí do koša: Úžasné využitie šupiek, ktoré vyriešia zdravotné problémy!

Vážny problém? 

Niekedy za tým môže byť niečo viac, ako sa uvádza na express.co.uk! Vážnejší problém sa môže vyskytnúť v prípade, ak sa objaví náhle nadúvanie vo vyššom veku. 

„Väčšina ľudí ho začínajú prežívať už v mladom veku. Ak však u niekoho začne náhle nadúvanie v staršom veku, je to niekedy červená vlajka, ktorá hovorí, že sa niečo zmenilo a treba pacienta vyšetriť,“ hovorí Dr. Kyle Stallerová, gastroenterologička z Massachusettsskej všeobecnej nemocnice v Harvarde.

Podľa Harvard Health môže byť náhle nadúvanie príznakom zápalového ochorenia čriev, zápchy, neznášanlivosti laktózy, celiakie alebo (v zriedkavých prípadoch) rakoviny. Ak to trvá viac ako niekoľko dní, nahláste príznak svojmu praktickému lekárovi. Ten môže zistiť, či nejde aj o gastroparézu, čo je dlhodobý stav, pri ktorom sa žalúdok nemôže vyprázdňovať. Ide o menej známu príčinu, prečo máte brucho opuchnuté. 

"Predpokladá sa, že je to problém nervov a svalov, ktoré kontrolujú, ako sa žalúdok vyprázdňuje," hovorí Národná zdravotná služba (NHS) vo Veľkej Británii. 

Potraviny, z ktorých najviac nadúva

Väčšinou však ide len o to, čo máte na tanieri! Veďte si denník o potravinách, ktoré zjete. Tak najlepšie zistíte, či sú určité potraviny príčinou nadúvania a či ide skutočne o problém v stravovaní. 

Podľa Harvard Health sú najväčšími nepriateľmi potraviny známe ako FODMAP (fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly). Ľudské telo ťažko trávi cukry v týchto potravinách, čo môže spôsobiť množstvo tráviacich problémov, ako je spomínané nadúvanie a kŕče. 

Potraviny, ktoré patria do skupiny FODMAP:

  • Pšenica
  • Raž
  • Cibuľa
  • Cesnak
  • Strukoviny (cícer, šošovica, fazuľa)
  • Med
  • Pistácie
  • Špargľa
  • Artičoky

V zozname FODMAP sa nachádzajú aj potraviny a nápoje s obsahom fruktózy alebo umelými sladidlami. Ako vysvetľuje Harvard Health, mlieko a mliečne výrobky sa tiež považujú za FODMAP. Obsahujú typ cukru nazývaného laktóza, ktorý sa ťažko strávi, ak nemáte dostatok enzýmu, ktorý ho štiepi (laktáza). Výsledkom sú gastrointestinálne ťažkosti, medzi ktoré patrí nadúvanie. 

Mnohé štúdie preukázali, že FODMAP môžu u pacientov so syndrómom dráždivého čreva (IBS) drasticky zhoršiť príznaky. IBS je bežný tráviaci problém, ktorý spôsobuje príznaky, ako sú kŕče v žalúdku, nadúvanie, hnačku a zápchu. Ďalej iná štúdia ukázala, že strava s nízkym obsahom FODMAP vedie k výraznému zníženiu príznakov u pacientov s IBS.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie trávenie nadúvanie

2020-01-29 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia