Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Každý deň pili pohár rajčinovej šťavy: Malá zmena v jedálničku odľahčila cievy a srdce

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Jedni ho neznášajú, iní konzumujú pravidelne. Reč je o rajčinovom džúse. Väčšie šťastie vraj majú tí, ktorým jeho chuť dokáže ulahodiť. Podľa výskumníkov by totiž každodenné pitie tohto nápoja mohlo mať priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém.

Rajčiny patria k najzdravším druhom zeleniny a najmä v letných mesiacoch bývajú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Niektorí ľudia si však okrem klasických plodov tejto zeleniny radi pochutnajú aj na ich šťave.

Čítajte viac: TEST pomarančových džúsov absolútne zaskočil: Najväčší omyl spotrebiteľov!

Sú známym zdrojom vitamínu A, kyseliny gama-aminomaslovej podporujúcej správne fungovanie mozgu či karoteonidu lykopénu, ktorý vedci spájajú s ochranou pred rakovinou kože. Odborníci však predpokladajú, že by rajčiny mohli prospievať aj srdcu.

Čítajte viac: Kečup ako súčasť domácej lekárničky? RECEPT na zdravší variant omáčky!

Nová štúdia publikovaná v magazíne Food Science & Nutrition naznačuje, že by pravidelné pitie rajčinovej šťavy mohlo znižovať riziko aterosklerózy (kôrnatenia tepien). Už dávnejšie výskumy spojili pitie rajčinovej šťavy s nižšou hladinou triglyceridov v krvi. V najnovšej štúdii výskumníci zisťovali, aký vplyv bude mať na účastníkov štúdie jedna šálka rajčinovej šťavy denne. Do ročného experimentu zapojili takmer 500 osôb.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Na začiatku experimentu dobrovoľníkom vedci dôkladne skontrolovali zdravotný stav (krvný tlak, cholesterol, hladinu triglyceridov v krvi...) – 94 účastníkov malo vysoký alebo zvýšený krvný tlak. Po roku pitia u nich došlo k miernemu zníženiu krvného tlaku (systolický tlak v priemere poklesol zo 141,2 na hodnotu 137 a priemerný diastolický z 83,3 na 80,9) bez ohľadu na pohlavie alebo vek účastníkov. U dobrovoľníkov tiež došlo k poklesu hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý je rizikovým faktorom aterosklerózy.

Štúdii však kritici vyčítajú, že zahŕňala malý počet účastníkov s vyšším krvným tlakom a týkala sa iba obyvateľov japonského mesta Kuriyama, mala teda výrazne lokálny charakter. Vedci tiež nemali dobrý prehľad o tom, čo presne dobrovoľníci počas dňa konzumovali, alebo či v živote neurobili aj inú zmenu v prospech svojho zdravia, informuje Medicalnewstoday.com. To však nevylučuje, že by šťava z rajčín nemohla byť prínosom pre organizmus.

Viac o téme: SrdceRajčinová šťavaAteroskleróza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9