Jedni ho neznášajú, iní konzumujú pravidelne. Reč je o rajčinovom džúse. Väčšie šťastie vraj majú tí, ktorým jeho chuť dokáže ulahodiť. Podľa výskumníkov by totiž každodenné pitie tohto nápoja mohlo mať priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém.
Rajčiny patria k najzdravším druhom zeleniny a najmä v letných mesiacoch bývajú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Niektorí ľudia si však okrem klasických plodov tejto zeleniny radi pochutnajú aj na ich šťave.
Čítajte viac: TEST pomarančových džúsov absolútne zaskočil: Najväčší omyl spotrebiteľov!
Sú známym zdrojom vitamínu A, kyseliny gama-aminomaslovej podporujúcej správne fungovanie mozgu či karoteonidu lykopénu, ktorý vedci spájajú s ochranou pred rakovinou kože. Odborníci však predpokladajú, že by rajčiny mohli prospievať aj srdcu.
Čítajte viac: Kečup ako súčasť domácej lekárničky? RECEPT na zdravší variant omáčky!
Nová štúdia publikovaná v magazíne Food Science & Nutrition naznačuje, že by pravidelné pitie rajčinovej šťavy mohlo znižovať riziko aterosklerózy (kôrnatenia tepien). Už dávnejšie výskumy spojili pitie rajčinovej šťavy s nižšou hladinou triglyceridov v krvi. V najnovšej štúdii výskumníci zisťovali, aký vplyv bude mať na účastníkov štúdie jedna šálka rajčinovej šťavy denne. Do ročného experimentu zapojili takmer 500 osôb.
Na začiatku experimentu dobrovoľníkom vedci dôkladne skontrolovali zdravotný stav (krvný tlak, cholesterol, hladinu triglyceridov v krvi...) – 94 účastníkov malo vysoký alebo zvýšený krvný tlak. Po roku pitia u nich došlo k miernemu zníženiu krvného tlaku (systolický tlak v priemere poklesol zo 141,2 na hodnotu 137 a priemerný diastolický z 83,3 na 80,9) bez ohľadu na pohlavie alebo vek účastníkov. U dobrovoľníkov tiež došlo k poklesu hladiny „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý je rizikovým faktorom aterosklerózy.
Štúdii však kritici vyčítajú, že zahŕňala malý počet účastníkov s vyšším krvným tlakom a týkala sa iba obyvateľov japonského mesta Kuriyama, mala teda výrazne lokálny charakter. Vedci tiež nemali dobrý prehľad o tom, čo presne dobrovoľníci počas dňa konzumovali, alebo či v živote neurobili aj inú zmenu v prospech svojho zdravia, informuje Medicalnewstoday.com. To však nevylučuje, že by šťava z rajčín nemohla byť prínosom pre organizmus.