Silnú zbraň proti rakovine kože už dávno poznáte: Účinok rajčín vedcov naozaj prekvapil

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-07 19:00:00

Konzumujete rajčiny denne? Dobre robíte! Vedci zo Štátnej univerzity v Ohiu zistili, že rajčiny obsahujú okrem množstva vitamínov aj látky, ktoré dokážu bojovať proti rakovine kože. Na tanieri by vám nemali chýbať najmä v lete.

Ukazuje sa, že najlepšie zbrane proti rakovine má v rukách sama príroda. Testy na myšiach dokázali, že denná konzumácia rajčín môže spomaliť rast kožných nádorov až o 50 percent. Stačilo, aby 10 percent z denne prijímanej stravy samcov myší tvoril rajčinový prášok po dobu 35 týždňov. Zvieratá boli potom vystavené priamemu ultrafialovému žiareniu. Tie myši, ktorých strava žiadne rajčiny neobsahovala, boli vo výraznej nevýhode. Riziko rozvoja rakoviny kože bolo u nich o polovicu vyššie.

Čítajte viac: Neuveríte, čoho je vôbec schopný: Toto všetko sa stane vo vašom tele po tom, čo zjete melón!

Podľa slov výskumníčky Jessicy Cooperstoneovej, spoluautorky štúdie Štátnej univerzity v Ohiu, stoja za preventívnymi účinkami rajčín karotenoidy, pigmentové zlúčeniny, ktoré rajčinám dávajú ich červenú farbu. Súčasne však tieto látky dokážu chrániť pokožku pred škodlivým ultrafialovým žiarením.

Nielen zázračný lykopén

Paradoxom výskumu je však to, že „rajčinový efekt“ fungoval len u samcov myší. U samíc nezohrávalo to, či konzumovali rajčiny, významnú rolu. Už predchádzajúce štúdie ale potvrdili, že ak boli samce myší vystavané ultrafialovému žiareniu, nádory sa u nich vyvíjali rýchlejšie a agresívnejšie. Vedci teda k štúdii uviedli, že čo môže fungovať u mužov, nemusí fungovať aj u žien a zrejme bude potrebné brať pri výskume ohľad aj na pohlavné rozdiely.

Priaznivý účinok rajčín ale potvrdili aj dávnejšie klinické štúdie vykonané na ľuďoch. Ukázalo sa, že pravidelná konzumácia rajčinového pretlaku dokáže tlmiť prejavy kožného spálenia. Opäť pravdepodobne vďaka obsahu karotenoidov, ktoré pokožku chránia pred poškodením z UV žiarenia.

Podľa Cooperstoneovej je najúčinnejším rastlinným antioxidantom rajčín karotenoid lykopén. Ak však vedci porovnávajú účinky priamej konzumácie paradajok a výživových doplnkov s lykopénom, ochrana je oveľa účinnejšia vo svojej prirodzenej podobe. Rajčiny totiž obsahujú aj iné látky a vitamíny, ktoré tvoria silný štít voči ultrafialovému žiareniu. Štúdia bola publikovaná v prestížnom magazíne Nature.

Fotogaléria


Tagy:
rakovina rajčiny lykopén karotenoidy

2017-08-07 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia