Ochránia nás pred migrénou, infarktom a tiež zbavia prebytočných kilogramov. Tak poznáme obyčajné rajčiny. O tom, že môžu spôsobiť aj nemalé zdravotné problémy, už takmer nikto nevie. Pozrite sa na paradajky trochu z iného súdka, aby sa vám náhodou niekedy nevypomstili!
Rajčiny majú mnoho "tvárí". Môžu byť rôznych tvarov, veľkostí i farieb - červené, oranžové, žlté... Taktiež sa pripravujú na tisíce spôsobov. Avšak, je tu háčik. Majú aj svoju odvrátenú tvár! Záleží len od vás.
Paradajky majú svoje obmedzenie, ktoré sa dotýka ich konzumácie. NHS odporúča konzumáciu jednej paradajky strednej veľkosti alebo sedem malých cherry paradajok denne. Je bezpečné a zdravé dopriať si každý deň paradajku, keďže má nízky obsah kalórií, a navyše aj vysoký obsah vody. To, čo sa na prvý pohľad zdá byť zdravé, ešte úplne nemusí byť! Aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí.
Čítajte tiež: Citrónová voda ako mýtus? Veľký omyl o trende, ktorý vám otvorí oči
Prekyslenie žalúdka
Hoci majú paradajky množstvo zdravotných výhod, ak si ich doprajate vo zvýšenom množstve, hrozia zdravotné problémy. Ako potvrdila FOOD NDTV, jedným z nich je reflux. Pri ňom dochádza k návratu obsahu žalúdka do pažeráka spolu s kyselinami. Ak je sliznica pažeráka opakovane podráždená, dochádza k zápalu a vzniku zmien. Občas sa vyskytne u zdravých osôb. Zvyčajne ho spúšťajú niektoré lieky, fajčenie i potraviny, vrátane paradajok.
Paradajky obsahujú kyselinu jablčnú a kyselinu citrónovú. Konzumácia príliš veľkého množstva tejto zeleniny môže spôsobiť prekyslenie žalúdka. Výsledkom je nepríjemné pálenie alebo spomínanýreflux. Preto sa odporúča, aby hlavne tí, ktorí majú problémy s trávením alebo trpia na gastroezofageálny reflux, nejedli veľa paradajok.
Obličkové kamene
To ešte nie je všetko! Príliš veľa rajčín môže tiež viesť k tvorbe obličkových kameňov. Ide o dôsledok skutočnosti, že plody sú bohaté na vápnik a šťavelan, ktoré sa v nadbytku ťažko odstránia z tela a začnú sa v ňom ukladať, čo spôsobuje tvorbu obličkových kameňov.
Pozor na hnačky
Lykopén, teda látka nachádzajúca sa v rajčinách, je pre nás prospešná, ale nie v nadmernom množstve! V opačnom prípade to môže vyústiť do lykopenodermy a zmeny farby kože. Odborníci odporúčajú 22 mg lekopénu denne. Na ilustráciu, už 27 mg lykopénu sa nachádza v dvoch polievkových lyžiciach paradajkového pretlaku. Príliš veľké množstvo rajčín môže spôsobiť hnačku! A aby toho nebolo málo, v priebehu uplynulých rokov boli rajčiny spojené aj s niekoľkými prípadmi salmonely.