Citrónová voda ako mýtus? Veľký omyl o trende, ktorý vám otvorí oči

Má citrón v kombinácii s vodou zázračné účinky?
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-05 05:55:00

Aj keď boom okolo tohto nápoja je už za nami, stále úplne neutíchol. Na citrónovú vodu sú len samé ódy. Je skvelá na tráviaci systém a tiež detoxikuje organizmus. Všeobecne známe tvrdenia, ktorým mnohí uverili. Tentokrát si vzali tento trend pod drobnohľad odborníci na výživu.

Prispieva k lepšiemu tráveniu, očistí telo, vlasom dodá vysoký lesk a omladí pokožku. Na účinky citrónovej vody prisahajú okrem iných aj modelky z Victoria Secrets, ktoré sú touto zdravou vodou priam posadnuté. Pomôže však citrónová voda naozaj pri trávení a detoxikácii? Vyjadril sa k tomu Ian Musgrave, skúsený odborník a docent farmakológie z University of Adelaide.

Čítajte tiež: Choroba, ktorá srdcu tajne berie dych: Svoju pravú tvár maskuje do známej diagnózy

Žiadny dôkaz o prospešnosti na trávenie

Mnoho ľudí zvykne popíjať vodu s citrónom hlavne ráno. Pred raňajkami si pochutnajú na vode s jednou čajovou lyžičkou citrónovej šťavy alebo jablčného octu s vedomím, že tým naštartujú metabolizmus a tráviaci systém.

„Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že jablčný ocot alebo citrónová voda – či dokonca ich kombinácia – by urobili niečo pre trávenie alebo zažívacie ťažkosti,“ vyšiel s pravdou von odborník a pokračuje: “Existuje mnoho príčin porúch trávenia. Pomerne často zažívacie ťažkosti zahŕňajú prebytok kyseliny, príp. podráždenie žalúdočnej sliznice a občas vredy a žlčové kamene. Príčinou je často žalúdočná kyselina, ktorá sa dostala tam, kde by nemala byť. Časti žalúdka sú tak vystavené jej nadmernej expozícii. Pridaním väčšieho množstva kyseliny z citrónovej vody k už existujúcej kyseline sa nestane nič dobré, práve naopak, môže to byť ešte horšie.“

Aj keď citrón môže mať nejaké výhody na zažívanie, Musgrave dodal, že v jednom pohári nápoja nie sú dostatočne vysoké, aby si z nich telo niečo vzalo a ktoré by vôbec stáli za povšimnutie.

„Typickým receptom na tento nápoj je pridanie citrónovej šťavy alebo jablčného octu vo veľkosti jednej čajovej lyžičky do 2-3 dcl teplej vodyOrganizmus však z toho takmer nič nemá a nápoj neovplyvní pH v žalúdku,“ upozorňuje špecialista.

Nemá vplyv na detoxikáciu organizmu

Ďalším zaužívaným tvrdením je, že citrónová voda pomáha detoxikovať organizmus. Ak ste si pochutnali na nezdravých potravinách, jednoducho to „spláchnete“ citrónovou vodou, ktorá odstráni škodlivé látky zo sladkých a mastných jedál. Podľa Musgrave nemusíme telu pomáhať citrónovou vodou k tomu, aby sa detoxikovalo a zbavilo toxických látok.

„Naše telo má naozaj dobrý detoxikačný systém – pečeň. Je preplnená enzýmami, ktoré rozložia toxíny a vylúčia ich,“ povedal odborník.

Ľudia sa často spoliehajú na tento nápoj, ktorý ich zbaví toxických látok, ale miera odstránenia toxínov z tela súvisí od toho, ako efektívna je vaša pečeň a taktiež prietok krvi pečeňou. Množstvo tekutiny z citrónového „detoxikačného“ nápoja nezmení množstvo tekutiny, ktorá prechádza pečeňou. Nebude mať na tom žiadny podiel.

Na druhej strane, ak pečeň nefunguje správne, podľa výživového poradcu Pip Reed by citrónová voda mohla pomôcť.

„Je pravda, že pečeň a tráviaci systém fungujú tak, aby sa samé detoxikovali, ale nie vždy to správne funguje na optimálnej úrovni, čo a týka ľudí s nediagnostikovanou alebo neliečenou potravinovou intoleranciou, hormonálnou nerovnováhou, alebo tých, ktorí trpia vysokými alebo dlhotrvajúcimi depresiami,“ upozorňuje Reed. 

Fotogaléria

2018-09-05 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia