Prečo je grécky jogurt hviezdou na mliečnom nebi? A prečo je považovaný za jednu z najzdravších potravín, aké môžete kúpiť v potravinách? Odpoveď vychádza z hlbokej tradície prípravy fermentovaných mliečnych produktov.
Mnohí ľudia kupujú grécky jogurt kvôli jeho slávnej povesti. Podľa portálu Medicalnewstoday.com sa oproti iným bielym jogurtom líši najmä v konzistencii – býva oveľa hustejší a krémovejší, pretože vzniká procesom, pri ktorom je z jogurtu odstraňovaná srvátka. Výsledkom je jogurt s nižším obsahom mliečneho cukru, zato však s vysokým obsahom prospešných bakteriálnych kultúr z mliečneho kvasenia.
Čítajte viac: Mýtus o plnotučných mliečnych výrobkoch: Spotrebitelia boli desaťročia na omyle
Pri kúpe gréckych jogurtov sa predovšetkým snažte vyhnúť takým, ktoré nie sú pripravené tradičným spôsobom, ale umelo zahusťované na štýl gréckeho jogurtu, varujú odborníci.
Trio kľúčových zložiek
Medzi najväčšie zdravotné benefity tradičného gréckeho jogurtu patrí vysoký obsah bielkovín, vápnika, probiotických baktérií a vitamínov skupiny B. Podľa portálu Livestrong.com obsahuje grécky jogurt dokonca dvakrát viac proteínov ako bežný biely jogurt.
Ďalšou výhodou gréckeho jogurtu je znížený obsah laktózy, v dôsledku čoho je ľahšie stráviteľný pre ľudí s gastrointestinálnymi problémami, resp. zle tolerujúcimi laktózu. Takisto ho do jedálnička môžu smelo zaradiť tí, ktorí sa snažia schudnúť. Pravidelnou konzumáciou gréckeho jogurtu chránite kosti, črevá aj svalovú hmotu – môže za to trio kľúčových zložiek jogurtu – vápnik, probiotiká a proteíny.
Výskumy naznačujú, že by pravidelná konzumácia gréckeho jogurtu dokonca mohla viesť k zníženiu kardiovaskulárnych rizík a zmierneniu prejavov cukrovky 2. typu.