Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tajomstvo slávneho gréckeho jogurtu: Toto sú dôvody, prečo je zdravší než iné!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Prečo je grécky jogurt hviezdou na mliečnom nebi? A prečo je považovaný za jednu z najzdravších potravín, aké môžete kúpiť v potravinách? Odpoveď vychádza z hlbokej tradície prípravy fermentovaných mliečnych produktov.

Mnohí ľudia kupujú grécky jogurt kvôli jeho slávnej povesti. Podľa portálu Medicalnewstoday.com sa oproti iným bielym jogurtom líši najmä v konzistencii – býva oveľa hustejší a krémovejší, pretože vzniká procesom, pri ktorom je z jogurtu odstraňovaná srvátka. Výsledkom je jogurt s nižším obsahom mliečneho cukru, zato však s vysokým obsahom prospešných bakteriálnych kultúr z mliečneho kvasenia.

Čítajte viac: Mýtus o plnotučných mliečnych výrobkoch: Spotrebitelia boli desaťročia na omyle

Pri kúpe gréckych jogurtov sa predovšetkým snažte vyhnúť takým, ktoré nie sú pripravené tradičným spôsobom, ale umelo zahusťované na štýl gréckeho jogurtu, varujú odborníci.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Trio kľúčových zložiek

Medzi najväčšie zdravotné benefity tradičného gréckeho jogurtu patrí vysoký obsah bielkovín, vápnika, probiotických baktérií a vitamínov skupiny B. Podľa portálu Livestrong.com obsahuje grécky jogurt dokonca dvakrát viac proteínov ako bežný biely jogurt.

Ďalšou výhodou gréckeho jogurtu je znížený obsah laktózy, v dôsledku čoho je ľahšie stráviteľný pre ľudí s gastrointestinálnymi problémami, resp. zle tolerujúcimi laktózu. Takisto ho do jedálnička môžu smelo zaradiť tí, ktorí sa snažia schudnúť. Pravidelnou konzumáciou gréckeho jogurtu chránite kosti, črevá aj svalovú hmotu – môže za to trio kľúčových zložiek jogurtu – vápnik, probiotiká a proteíny.

Výskumy naznačujú, že by pravidelná konzumácia gréckeho jogurtu dokonca mohla viesť k zníženiu kardiovaskulárnych rizík a zmierneniu prejavov cukrovky 2. typu.

Viac o téme: Grécky jogurt
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9