Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

TEST smoothie nápojov odhalil skryté riziká: S týmto rátajte, keď ich budete piť pravidelne

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Pitie smoothies evokuje zdravý životný štýl, preto sú populárne. Nesnažte sa však pomocou nich vojsť do letných šiat. Experti upozorňujú, že rozmixované ovocie predstavuje skrytú nutričnú nástrahu.

Smoothie si môžete pripraviť aj sami doma. Stačí, ak máte dobrý mixér a dostatočnú zásobu čerstvého ovocia či zeleniny. Zmes môžete zahustiť napríklad jogurtom alebo mliekom.

Čítajte viac: Superpotraviny, ktoré ovládnu rok 2019: Na tieto zázraky nedáte dopustiť!

Mnohí ľudia obľubujú smoothie nápoje ako súčasť zdravého životného štýlu – suroviny na ich prípravu totiž spadajú do osnov zdravej výživy. Podľa odborníkov však nie je všetko také ružové, ako sa zdá.

Fruktózové bomby

Z testu MF Dnes vyplynulo, že kupované smoothie nápoje síce neobsahujú veľa tuku, ale sú to fruktózové bomby. V jednom priemernom balení experti odhalili zhruba 25 gramov sacharidov, vďaka čomu ide o nápoje s pomerne vysokou kalorickou hodnotou (600 kJ). Ako pre MF Dnes povedala nutričná terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravej výživy, smoothie nápoje by sme mali vnímať ako jedlo, ktoré zasýti, nie ako bežný nápoj.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Glykemický šok

Okrem vlákniny a vitamínov smoothie obsahujú aj minerály a antioxidanty, či iné užitočné zlúčeniny, majú však riziká. Prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi, dôsledkom čoho je glykemický šok a tzv. vlčí hlad. Živiny z ovocia v tekutej forme totiž organizmus vstrebáva inak a v konečnom dôsledku môže byť pravidelné pitie smoothie nápojov príčinou neschopnosti schudnúť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Smoothie by ste podľa odborníkov nemali piť každý deň, ale len príležitostne. A najlepšie urobíte, ak si namiesto veľkej fľaše kúpite len malú fľaštičku nápoja, približne do 300 mililitrov. Podľa nutričnej špecialistky sú najvhodnejšie výrobky, ktoré v zmesi obsahujú aj zeleninu, prípadne trocha kvalitného tuku alebo bielkoviny (napr. grécky jogurt alebo skyr). Docielime tak vyváženejšie zloženie živín v nápoji a menej turbulentný vzostup hladiny cukru v krvi.

Zázraky nečakajte

Ak pijete smoothie nápoje v rámci prevencie chorôb, zázraky podľa expertov nečakajte. Aby ste pokryli zvýšenú dávku vitamínu C, museli by ste vypiť niekoľko fľaštičiek smoothie denne. Navyše, keďže je vitamín C značne nestabilný, po rozmixovaní ovocia sa môže vplyvom pôsobenia kyslíka vytratiť v priebehu pár desiatok minút.

Viac o téme: Test Smoothie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9