Vysoká spotreba soli je spájaná s viacerými zdravotnými rizikami – lekári dlho upozorňovali, že vyvoláva hypertenziu, resp. zvyšuje najmä kardiovaskulárne riziko a zaťažuje tiež obličky, pretože nadmerné solenie prispieva k zadržiavaniu vody v organizme.
Podľa výsledkov najnovšej štúdie kanadskej McMaster University neohrozuje priemerná spotreba soli srdce. Výnimka sa však vzťahuje na tých, ktorí prijímajú viac ako päť gramov soli denne, čiže skonzumujú zhruba 2,5 lyžičky soli.
Čítajte viac: Jód nad zlato: Potraviny s blahodarným účinkom na oslabenú štítnu žľazu
Podľa vedcov sa bežného solenia nemusia obávať ľudia, ktorí jedia veľa zeleniny, ovocia, mliečne výrobky či zemiaky a iné potraviny bohaté na obsah draslíka. Novú štúdiu o vplyve soli na ľudské zdravie publikoval magazín The Lancet.
Preventívne odporúčanie?
Do výskumu bolo zahrnutých 94-tisíc ľudí vo veku od 35 do 70 rokov z 18 krajín sveta (vrátane nášho susedného Poľska). Veľká štúdia potvrdila, že zdravotné riziko predstavuje predovšetkým zvýšený príjem soli, resp. množstvo presahujúce päť gramov. Nadmerné množstvo soli v strave konzumujú napríklad obyvatelia Číny, v ostatných skúmaných krajinách ľudia spotrebovali v priemere tri až päť gramov soli denne (1,5 až 2,5 čajovej lyžičky).
Hoci Svetové zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča konzumovať menej ako jednu čajovú lyžičku soli denne, podľa výskumníka Andrewa Menteho, jedného z autorov štúdie, ide najmä o preventívne odporúčanie, ktoré sa však neopiera o veľa dôkazov. Priame spojenie medzi zvýšeným príjmom sodíka a kardiovaskulárnym rizikom (infarkt alebo mŕtvica) bolo preukázané len v prípade obyvateľov Číny, ktorí konzumovali viac ako päť gramov soli.