Účinná pomoc pri vracaní a hnačke: Osvedčený domáci nápoj vás opäť postaví na nohy!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-03 18:00:00

Leto je už tradične spojené so zvýšeným výskytom žalúdočných problémov. Rizikové nie sú len pokazené jedlá, ale aj baktérie a vírusy, s ktorými dennodenne prichádzame do kontaktu. Následkom môže byť úporné hnačky, vracanie až dehydratácia.

 

„Hnačku najčastejšie spôsobujú vírusy. Ale môžu ju vyvolať aj baktérie ako napríklad salmonelóza či kampylobakterióza, ktorá sa hlavne v letných mesiacoch vyskytuje v hydinovom mäse,“ vysvetľuje farmaceut Marek Macejko.

Čítajte viac: Pozor na krájané melóny z obchodu: Po bežnej chybe vám hrozí brušné tornádo!

Hnačky predstavujú hrozbu najmä pre deti a starších ľudí. U tých môže dôjsť oveľa skôr v prípade zdravotných problémov k dehydratácii. Macejko preto odporúča, aby sa v prípade hnačiek začalo s dopĺňaním tekutín a minerálov.

Pripraviť rehydratačný roztok možno aj v domácom prostredí. „Osem lyžičiek cukru zmiešajte s jednou lyžičkou soli a pridajte k tomu šťavu z dvoch pomarančov alebo grapefruitov. Roztok je nutné doplniť prevarenou vodou do jedného litra. Rehydratačné roztoky sa podávajú vlažné, pri súčasnom vracaní ľadovo vychladené. Pijeme ich v malých dávkach po lyžičkách každých päť až desať minút, neskôr môžeme interval predĺžiť. V prípade ľahkého stupňa dehydratácie u dospelých je vhodné podávať 50 – 100 mililitrov tohto roztoku na jeden kilogram váhy počas štyroch hodín, u detí 30 – 50 mililitrov roztoku na jeden kilogram váhy počas štyroch hodín,“ radí farmaceut.

Džúsy radšej vynechajte

Liečbu tráviacich problémov možno podľa jeho slov podporiť aj voľnopredajnými prípravkami, ako sú napríklad aktívne uhlie, črevné dezinficienciá vhodné pre cestovateľov, prípadne lieky na spomaľovanie pohybu čriev tzv. antimotiliká.

Vhodným doplnkom stravy sú podľa odborníka aj probiotiká pre obnovenie normálnej črevnej mikroflóry. Na hydratáciu organizmu neodporúča džúsy, ktoré pre vysoký obsah cukru môžu stav postihnutého ešte zhoršiť. Pri žalúdočných problémoch je nutné dodržiavať aj diétne stravovanie, vhodné sú napríklad varené zemiaky, ryža, suché pečivo či chudé mäso. 

Fotogaléria


Tagy:
črevná chrípka rehydratačný roztok

2018-08-03 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia