Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mali ste COVID pred niekoľkými MESIACMI? O tomto by ste mali VEDIEŤ, varujú experti!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Po prekonaní covidu môžu prísť symptómy, ktoré ovplyvnia kvalitu života. Po novom experti uvádzajú, že hrozí krvácanie už do dvoch mesiacov od prekonania choroby.

Hoci Covid-19 ukazuje svoju silu hlavne v počiatočnej fáze, pribúdajú dôkazy o dlhodobých komplikáciách. Covid spôsobuje u niektorých ľudí pretrvávajúce účinky, z ktorých niektoré výrazne podkopávajú kvalitu života. Experti varovali, že existuje väčšia šanca na "krvácanie" do dvoch mesiacov po ochorení, ako sa píše na express.co.uk.

Možné postcovidové symptómy:

  • Krvné zrazeniny, hlboká žilová trombóza
  • Krvné zrazeniny v pľúcach
  • Vnútorné krvácanie ako mŕtvica

Čítajte tiež: KVÍZ o pandémii, ktorá zmenila svet: Koľko toho viete o novom koronavíruse Covid-19?

Nábeh na žilovú trombózu a pľúcnu embóliu

Švédski vedci zistili, že po infikovaní covidom hrozí vznik komplikácií krvných ciev. Patrí sem riziko hlbokej žilovej trombózy do troch mesiacov po infekcii a krvné zrazeniny v pľúcach po šiestich mesiacoch. Odborníci odhalili, že i pacienti s miernym priebehom ochorenia mali nábeh na hĺbkovú žilovú trombózu a pľúcnu embóliu.

Žilová trombóza vzniká v hlbokých žilách, najčastejšie v dolných končatinách. Pokiaľ ide o pľúcnu embóliu, časť zrazeniny sa odlomí a prenikne do pľúc, čo predstavuje nebezpečnú životnú hrozbu.

Mali ste COVID pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Naše zistenia pravdepodobne podporujú tromboprofylaxiu s cieľom vyhnúť sa trombotickým príhodám, najmä u vysoko rizikových pacientov, a posilniť význam očkovania proti COVID-19," uzavreli vedci.

Zistilo sa, že šanca na získanie krvnej zrazeniny bola vyššia v prvej vlne pandémie. To naznačuje, že zlepšenia v liečbe a rozsiahle pokrytie vakcínou zmiernili dopad. Štúdia „nám pripomína, že je potrebné zostať ostražitý voči komplikáciám spojeným aj s miernou infekciou SARS-CoV-2 vrátane tromboembólie“. Predpokladá sa, že po Covide existuje vyššie riziko krvných zrazenín v dôsledku masívnej zápalovej reakcie, ktorá sa môže vyskytnúť u niektorých pacientov.

Výsledky výskumu

Vedci zhromaždili svoje zistenia a skúmali zdravotný stav viac ako milióna pozitívnych ľudí. Následne výsledky porovnali so štyrmi miliónmi negatívnych ľudí rovnakého veku i pohlavia. Výskum prebiehal vo Švédsku od februára 2020 do mája 2021.

Zaujme vás: S týmto mnohí NERÁTALI: Zapamätajte si tieto ČÍSLA, TOĽKOTO vydrží OMIKRON na povrchoch a koži

Po infekcii covidom zistili odborníci zvýšené riziko:

  • Krvnej zrazeniny v nohe alebo hlbokej žilovej trombózy (DVT) po dobu až troch mesiacov
  • Krvné zrazeniny v pľúcach alebo pľúcnu embóliu trvajúca až šesť mesiacov
  • Vnútorného krvácania, ako je mŕtvica, po dobu až dvoch mesiacov

Po porovnaniach rizík krvných zrazenín po covide vedci odhalili, že u každého štvrtého z 10 000 ľudí sa objavila trombóza, v porovnaní s jedným z 10 000 ľudí, ktorí Covid nemali. Čo sa týka pľúcnej zrazeniny, tá sa objavila približne u každého sedemnásteho z 10 000 s Covidom a menej ako jedného z 10 000 bez ochorenia.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKrvácanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9