Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Keď sa liečivá sila ALOE VERA vymkne spod kontroly: Prečo je niekedy dobré sa mu VYHNÚŤ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Internet a sociálne siete sú plné reklám na produkty, ktoré hlásia do sveta, že sú tie najlepšie a najzdravšie. Ani Aloe vera nie je výnimkou. Momentálne je v "móde" džús z aloe vera.

Na sociálnej sieti TikTok má hashtag #AloeVeraJuice takmer 17 miliónmi zhliadnutí. O čo ide? 

Vo všeobecnosti je známe, že aloe vera pomáha upokojiť podráždenú a popálenú pokožku. Mnoho ľudí šťavu z neho denne popíja s presvedčením, že tak podporujú svoj črevný systém a aj celkové zdravie. Aká je však pravda?

„Aj keď existuje veľa informácií o zdravotných výhodách šťavy z aloe vera, je len málo dôkazov na podporu týchto tvrdení,“ konštatovala doktorka Deborah Leeová z Dr Fox Online Pharmacy.

Výhody aloe vera

Podľa odborníčky má pitie šťavy svoje pre aj proti. Ako sa píše na metro.co.uk, je bohatým zdrojom vitamínov A, C a E, je nabitá antioxidantami, obsahuje kyselinu listovú, vápnik a horčík. Antioxidanty sú životne dôležité pre ľudské zdravie, keďže pôsobia proti oxidačnému stresu.

Čítajte tiež: OKYSLIČÍ telo, zbaví vás TOXÍNOV a skráti dobu zaspávania: RASTLINA, ktorá patrí do SPÁLNE!

„Vedľajšie produkty oxidácie sa nazývajú reaktívne formy kyslíka (ROS). Sú to elektricky nabité častice, ktoré poškodzujú DNA,“ vysvetlila Leeová.

Keď sa liečivá sila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Predpokladá sa, že sú základom rozvoja mnohých chronických chorôb v súčasnosti. Antioxidanty sú životne dôležité, pretože pôsobia proti týmto ROS a neutralizujú ich. 

Šťava tiež pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi, po jej vypití sa človek cíti dlhšie sýty,“ uviedla.

Temné stránky rastliny

To, že niečo obsahuje zdraviu prospešné látky nemusí nutne znamenať, že je dobré na dlhodobú konzumáciu. Ako dodala expertka, aloe má významný laxatívny účinok vďaka skupine rastlinných zlúčenín, ako je antrachinónový glykozid. 

„To vedie k vysvetleniu, prečo ľudia na sociálnych sieťach tvrdia, že sa po vypití šťavy cítia menej nafúknuto a dokonca, že vďaka nej schudli. Užívať preháňadlá, keď ich nepotrebujete, nie je však pre zdravie z dlhodobého hľadiska dobré,“ poznamenala.

Na potvrdenie informácií, že šťava pomáha pri chudnutí, je podľa nej potrebný ďalší výskum na väčšej vzorke ľudí. Z jednej štúdie z roku 2013 so 136 pacientmi s prediabetom alebo cukrovkou 2. typu síce vyplynulo, že použitie gélu z aloe vera bolo spojené s výrazne lepšou redukciou telesnej hmotnosti a tuku, na druhej strane výskum na myšiach to nepreukázal.

Ďalším internetovým mýtom je, že pomáha aj vlasom.

„Hoci je lokálne použitie účinné, neexistuje žiadny výskum, z ktorého by vyplynulo, že pomáha rastu vlasov, dokonca nemá ani vplyv na ich schopnosť kučeraviť sa,“ vysvetlila.

Keď sa liečivá sila
Zobraziť galériu (3)

Šťava nezabraňuje ani dehydratácii, jej laxatívne účinky v skutočnosti robia pravý opak. Rovnako neodstraňuje z tela toxíny. 

Zaujme vás: Jedinečný trik ako odstrániť povlak a zubný kameň: Táto RASTLINA sa postará o ústne zdravie!

„Úlohou pečene je očistiť telo od toxínov, takže k tomu dochádza bez pomoci šťavy,“ dodala.

Leeová upozornila, že existuje niekoľko prípadov, kedy šťava z aloe vera vyvolala hepatitídu. 

„Je považovaná za hepatotoxickú, teda za niečo, čo môže spôsobiť poškodenie pečene. Neexistujú ani dôkazy o tom, že má antivírusové účinky,“ dodala na záver.

Viac o téme: ZdravieDžúsPrevenciaAloe vera
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9