Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZMENÍ sa spôsob liečby KORONAVÍRUSU? Podľa vedcov stačí robiť TOTO a ZACHRÁNILI by sa ľudské životy

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak by sa všetci dôkladne starali o svoj chrup, zrejme by predišli mnohým zdravotným problémom. Choré ďasná totiž môžu napadnúť celé telo. Sú vstupnou bránou pre vírusy a baktérie, ktoré sa ľahko dostanú do krvi. Aj pre koronavírus.

Obzvlášť teraz počas pandémie sa treba viac venovať svojim zubom! Odborníci totiž varujú, že ochorenie ďasien môže zvýšiť šancu na nákazu Covid-19. Ak bojujete s problémami s ďasnami, je pravdepodobnejšie, že budete mať závažnejší priebeh infekcie, pretože vírus môže prejsť zo slín do pľúc. Dokonca zo slín môže putovať priamo do krvného obehu, čo sa týka hlavne ľudí trpiacich na choré ďasná. Upozorňujú na to vedci z Birminghamskej univerzity, ktorí odhalili, že krvné cievy, nie dýchacie cesty, sú pôvodne infikované vírusom Covid-19, ako sa uvádza na eurekalert.org.

Čítajte tiež: Ako je možné, že niekto má slabú REAKCIU na COVID a iný ťažšiu? Vedci sú bližšie k ODPOVEDI

Podľa odborníkov sú ústa „živnou pôdou, kde sa vírusu darí“. Uviedli, že ľudia, ktorí majú veľké množstvo zubného povlaku, a tí, ktorí trpia ochorením ďasien, majú väčšiu pravdepodobnosť závažných prípadov Covidu, pretože infekcia sa dokáže rýchlejšie dostať do pľúc.

Zistenia publikované v časopise Journal of Oral Medicine and Dental Research okrem iného naznačujú, že „lacné a bežne dostupné výrobky na ústnu vodu sú vysoko účinné pri inaktivácii vírusu SARS-CoV-2“.

Jednoduché opatrenia ako riešenie

Pozorovania pľúcnych skenov pacientov, ktorí sa nakazili Covid-19, viedli k spolupráci medzi lekárskymi a zubnými výskumníkmi s cieľom nájsť vstupný bod do krvného obehu. Spoluautor Iain Chapple, profesor parodontológie na univerzite v Birminghamu, uviedol, že výskum môže zmeniť spôsob liečby vírusu. Zrejme sa nakoniec ukáže, že lacná a dostupná liečba úst, ktorú môže každý vykonávať v pohodlí svojho domova, môže zachrániť ľudské životy. 

ZMENÍ sa spôsob liečby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ochorenie ďasien spôsobuje, že ďasná sú oslabené a porušené, čo umožňuje mikroorganizmom vstupovať do krvi. Jednoduché opatrenia, napríklad starostlivé čistenie zubov a medzizubných priestorov na zníženie tvorby zubného povlaku spolu s ústnymi vodami alebo dokonca výplachmi slanou vodou na zníženie zápalu ďasien, by mohli pomôcť znížiť koncentráciu vírusu v slinách, zmierniť rozvoj pľúcnych chorôb a znížiť riziko zhoršenia na ťažký Covid-19,“ dodal Ian Chapple. 

Odborníci tvrdia, že porušené ďasná uľahčujú uchytenie vírusu. Ten je schopný prejsť z krvných ciev v ďasnách cez krčné a hrudné žily. Následne by sa dostal do srdca a potom by bol pumpovaný do pľúcnych tepien a malých ciev v pľúcnej báze a perifériách.

Ako zistiť, či sa to netýka aj vás? 

Existuje niekoľko spôsobov, ako odhaliť, či vám hrozí riziko ochorenia ďasien. Hoci správna ústna hygiena ochráni pred touto chorobou, čím ste starší, tým ste náchylnejší. Napríklad diabetici sú vystavení zvýšenému riziku. Je to spôsobené tým, že títo ľudia majú prchavé hladiny cukru v krvi.

Dokonca niektoré lieky môžu ľuďom zanechať sucho v ústach a zabrániť vyplaveniu baktérií z ďasien. Taktiež vážnejšie ochorenia, ako je HIV alebo rakovina, môžu negatívne zmeniť zdravie vašich ďasien. Fajčenie je bezpochyby významným rizikovým faktorom, pokiaľ ide o zdravie ďasien. Ak máte ukážkovú zubnú hygienu, no fajčíte, pozitívne účinky nečakajte. Fajčenie môže narusiť účinnosť liečby ochorenia ďasien. 

Lloyd-Jones, zubný výskumník z Los Angeles uviedol, že mnohé z rizikových faktorov pre závažnú chorobu Covid-19 a ochorenie ďasien, sú rovnaké: „Vyšší vek, mužské pohlavie, špecifické etnické skupiny, obezita, cukrovka, kardiovaskulárne choroby, krvná skupina typu A, chronické ochorenie obličiek a tiež pacienti s demenciou, telesným postihnutím alebo problémami s učením.“

Na záver odborník pripustil možnosť, že by ochorenie ďasien mohlo byť hlavným rizikovým faktorom pre ťažký priebeh Covid-19. 

Viac o téme: ústaKoronavírusOchorenie ďasienCovid-19
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9