Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

CHÚLOSTIVÁ záležitosť, o ktorej mnohí MLČIA: Odhaľte, kedy je za VYRÁŽKAMI na ZADKU niečo VÁŽNE

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, kde sa nachádzajú na tele. Zakaždým dokážu poriadne otráviť. Obzvlášť, keď sa objavia na citlivom mieste. Mnohí sa cítia trápne, preto tento problém s nikým neriešia a potichu trpia. Chyba!

A keď začnú svrbieť, je to o to horšie! Hoci za tou malou hrčkou na pozadí môže byť len obyčajný pupienok, ktorý zmizne, čo ak tam je dlhšie? Identifikujte vyrážku skôr, než by sa mohol stav zhoršiť! Pozrite sa, aké druhy vyrážok sa môžu nachádzať na vašom pozadí podľa womenshealthmag.com.

Čítajte tiež: BEŽNÉ jedlá, ktoré vyvolávajú CHAOS v čreve: Z týchto POTRAVÍN vás bude prekvapivo NAFUKOVAŤ

Zvráskavená, bez jasného ohraničenia, rozmazaná

Ide o: kožný t-bunkový lymfóm

Profesor dermatológie na GW School of Medicine and Health Sciences Adam Friedman, MD upozorňuje, že mnohí si túto vyrážku zamieňajú so suchou pokožkou alebo ekzémom. Kožný t-bunkový lymfóm (CTL) je v skutočnosti typ rakoviny kože súvisiaci s abnormálnymi imunitnými bunkami, ktoré sa nazývajú lymfocyty. 

CTL zvyčajne vyzerá ako zvráskavená vyrážka bez ohraničenia. Môže sa podobať na červený fľak, pričom na tmavšej pokožke môže byť hypopigmentovaná (svetlejšia ako okolitá pokožka) alebo hyperpigmentovaná (tmavšia ako okolitá koža).

CHÚLOSTIVÁ záležitosť, o ktorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hoci tento druh rakoviny nie je príliš častý, ak sa nelieči, podľa doktora Friedmana sa môže zmeniť na vážnejší zdravotný problém. 

Svrbivá, lesklá a blízko konečníka

Ide o: lichen sclerosus

Ide o chronické zápalové ochorenie kože, týka sa perianálnej oblasti. Predpokladá sa, že je to autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda pokožku, zriedi jej hornú vrstvu a zahustí spodnú časť, kde sú vlasové folikuly a potné žľazy, tvrdí Dr. Friedman. Upozorňuje, že spôsobuje nepríjemné svrbenie. Spravidla sa lieči agresívne steroidmi. Ak sa ochorenie nelieči, môže sa ľahko zmeniť na dlaždicovobunkový karcinóm, ďalší typ rakoviny kože.

Treba si dávať pozor a všímať si vyrážku, ktorá je lesklá a svetlejšej farby v análnej oblasti. Niekedy máva okraje fialovej farby. Na diagnostiku tohto ochorenia je potrebná biopsia, takže ak zbadáte podobnú vyrážku, okamžite volajte lekárovi.

Červené alebo hyperpigmentované suché hrčky

Ide o: keratózu pilaris

Ide o pomerne neškodnú vyrážku. Stačí sa len dotknúť postihnutého miesta na tele a zacítite hrčky. Máte pocit, akoby ste prešli po drsnom papieri? Je to keratóza. Vyskytuje sa vtedy, keď sa vo vlasových folikuloch kože nahromadí príliš veľa keratínu. Táto bielkovina spôsobuje zhrubnutie povrchu pokožky. Prebytočný keratín blokuje vlasové folikuly tvrdou drsnou pokožkou, ktorá rozširuje póry a výsledkom je začervenaná pokožka. Mnohí ju pociťujú hlavne na zadnej strane paží a stehien, no môže sa vyskytnúť aj na pozadí. Hrčky na svetlej pokožke môžu byť sfarbené do červenej farby a na tmavej pokožke sú často hyperpigmentované. 

CHÚLOSTIVÁ záležitosť, o ktorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zhluk bolestivých alebo páliacich hrčiek a pľuzgierov

Ide o: herpes

Herpes sa zvyčajne považuje za niečo, čo sa môže objaviť len na ústach a genitáliach. Môže sa však vyskytnúť aj na vašom pozadí, hovorí Joshua Zeichner, MD, riaditeľ kozmetického a klinického dermatologického výskumného centra v nemocnici Mount Sinai.

Keď sa vírus zaktivizuje v dôsledku stresu alebo chorôb, ktoré oslabujú váš imunitný systém, môže sa dostať na povrch kože a spôsobiť vyrážku, vysvetľuje doktor Zeichner. Vyrážka pravdepodobne zmizne sama približne za týždeň, no je nákazlivá priamym kontaktom, takže je lepšie vyhnúť sa prílišnej intímnosti s partnerom. Môžete tiež vyskúšať OTC lieky na opar alebo navštíviť svojho dermatológa, aby vám predpísal antivirotikum, ktoré zastaví vypuknutie choroby.

Červená alebo hyperpigmentovaná vyrážka so svetlejším šupinatým kruhom okolo nej

Ide o: plesňovú infekciu

Ak ste mali niekedy skúsenosti s tzv. atletickou nohou, čo je plesňová infekcia kože na nohách, ktorá sa zvyčajne prejavuje medzi prstami, zrejme viete, o čo ide. Spôsobuje ju skupina plesní, teda dermatofyty. Hoci sa často vyskytuje u ľudí, ktorí nosia tesnú obuv a ich nohy sa veľmi potia, môže sa objaviť aj na mieste, akým je pozadie. 

Infekcii sa darí v horúcom a vlhkom prostredí, takže cvičenie v letnom období (alebo sedenie v prepotenom cvičebnom úbore alebo parných miestnostiach) zvyšuje riziko, hovorí doktor Zeichner. Odporúča čo najskôr liečiť vyrážku krémom, ktorý sa používa na atletickú nohu, aby sa nerozšírila. Nanášajte krém dvakrát denne počas jedného až dvoch týždňov a navštívte svojho lekára, pokiaľ vyrážka nezmizne.

Neznesiteľne svrbivá, nachádzajúca sa okolo konečníka

Ide o: parazitárnu infekciu mrľou detskou

Ide o druh vyrážky, ktorý sa vyskytuje v gluteálnej trhline alebo v perianálnej oblasti. Ide o infekciu črevnými červami. "Červ vychádza z konečníka a nakladie vajíčka do kožných záhybov," hovorí doktor Friedman, a to spôsobuje silné svrbenie.

Aby dermatológ zistil, či ide o túto infekciu, lekár vezme pásku, priloží ju na perianálne miesto a stiahne. To, čo na páske zostane, sa vyšetrí pomocou mikroskopu - a práve tam odborníck uvidí červy a ošetrí vás antiparazitárnym liekom.

Červená alebo hyperpigmentovaná s jemnými hrčkami podobným pupienkom

Ide o: folikulitídu

Väčšina ľudí to nazýva jednoducho ako „akné na zadku“, ale nie je to presné pomenovanie, hovorí doktor Zeichner. Tieto pupienky podobné hrčkám sú vlastne povrchové infekcie vlasových folikulov s názvom folikulitída.

CHÚLOSTIVÁ záležitosť, o ktorej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V prípade mierneho stavu môže pomôcť umývanie antibakteriálnym mydlom. V opakujúcich sa prípadoch odporúča doktor Zeichner čistenie pomocou čistiaceho prostriedku na chirurgické účely, ako je Hibiclens, alebo prostriedku na akné s benzoylperoxidom. Aby ste zabránili vzniku folikulitídy, udržujte pokožku čistú a suchú (najmä po tréningu) a noste priedušné textílie.

Svrbivá s hrčkami naplnenými hnisom

Ide o: kvasinkovú infekciu

Väčšina ľudí považuje kvasinkové infekcie za výlučne vaginálne. Ale tento typ infekcie sa môže vyskytnúť aj v kožných záhyboch na tele.

Mnohí nechápu tomu, že to nie je problém sám o sebe. Všade máme kvasinky, pretože sú súčasťou nášho mikrobiómu. Ľudia však mávajú intertrigo alebo dráždivú dermatitídu, zápaly kože v kožných záhyboch spôsobené nesprávnou hygienou a trením. Kvasinky môžu v zapálenej oblasti prerásť a viesť k infekcii.

Dávajte si pozor na svrbenie na svojom pozadí, konkrétne na mieste v blízkosti perianálnej oblasti. Možno vidieť aj malé hnisavé hrbole, ktoré sa nachádzajú o niečo ďalej od oblasti hlavnej vyrážky. Pokiaľ ide o liečbu, vyriešiť by to mali OTC masti alebo krémy na kvasinkové infekcie.

Ďalšie kožné problémy

Plaky pokryté šupinami a umiestnené vo vnútri pozadia

Ide o: psoriázu

 

Nepravidelné a svrbiace vyrážky, niekedy s malými hrčkami

Ide o: ekzém

 

Svrbivá vyrážka na konečníku

Ide o: hemoroidy

 

Svrbivá s hrčkami podobnými akné

Ide o: miliáriu - potničky

 

Opuchnutá a niekedy vodnatá vyrážka

Ide o: alergickú reakciu

Viac o téme: ZdravieVyrážkyChorobyKožné problémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9