Boj s infekciou by mohla uľahčiť táto technika dýchania: Zmierni priebeh KORONAVÍRUSU!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-07 12:30:00

Útočí na celé telo, no najviac si to odskáču pľúca. Výsledkom sú nepríjemné príznaky, ktorými dáva koronavírus najavo svoju prítomnosť. Pacienti sa však nemusia spoliehať len na lekára. Môžu si pomôcť sami!

Príznaky koronavírusu môžu byť rôzne od miernych až po tie ťažšie, ktoré pripútajú pacienta na nemocničné lôžko. Tí, ktorí sa ocitnú zoči-voči nákaze, sú proti nej bezmocní. Keďže neexistuje žiadny liek na chorobu, musia to pretrpieť a čakať na to, kým symptómy odznejú. Lekár Dr. Sarfaraz Munshi dáva nádej mnohým pacientom, ktorí si predsa len môžu pomôcť a sami zmierniť príznaky ochorenia. 

Čítajte tiež: Nepodarilo sa vám zohnať DROŽDIE? RECEPT na výrobu kvasníc doma!

Postihuje hlavne pľúca

Mnohí sa zhodujú na jednom. Väčšie bolesti nezažili. Príbehy pacientov, ktorí si prešli koronavírusom, vo väčšine prípadov opisujú príznaky vrátane vysokej horúčky, suchého kašľa a problémov s dýchaním. Dôvodom je fakt, že Covid-19 je respiračná infekcia, takže patogén najviac postihuje pľúca. Podľa doktora z Queen's Hospital možno uľahčiť priebeh ochorenia jednoduchou technikou, ako sa uvádza na mirror.co.uk!

V jednom videu uverejnenom na sociálnych sieťach sa Dr. Sarfaraz Munshi, vedúci zdravotnej starostlivosti v Queen's Hospital podieľal na technike dýchania, ktorá by mohla pomôcť zmierniť príznaky Covid-19. Tá sa údajne pravidelne používa u pacientov na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ako odborník tvrdí, u tých, ktorí majú aktívnu infekciu, je nevyhnutné, aby sa im od začiatku dostalo do spodnej časti pľúc množstvo vzduchu. 

Ako to funguje?

Technika dýchania vyzerá nasledovne. V prvom rade je dôležité zhlboka sa nadýchnuť a zadržať dych na 5 sekúnd. Zopakujte to päťkrát, pričom po šiestom nadýchnutí a zdržaní dychu silno zakašlite a zakryte si pri tom ústa. Zopakujte potom tento proces ešte raz. Zrejme budú mnohí pociťovať závraty, no ako radí, netreba sa toho báť.  

Ďalším krokom je ľahnúť si na prednú časť tela, resp. na brucho. Vankúš majte pod hlavou. Počas nasledujúcich 10 minút zhlboka dýchajte. 

 „Toto je najdôležitejšia časť. Keď budete ležať po dlhšiu dobu na chrbte a zatvoríte si tým malé dýchacie cesty. Väčšina pľúc sa nachádza v oblasti chrbta, nie v prednej časti tela. Ležaním na chrbte si akoby zakryjete viac menších dýchacích ciest,“ upozornil Dr. Sarfaraz Munshi. 

Doktor pokračuje, že počas infekcie nie je táto poloha ležania dobrá, keďže môže viesť k atelektáze. Tá následne prispieva k sekundárnej pneumónii, ktorá môže zhoršiť stav pacienta. Treba mať na pamäti, že u väčšine prípadov, keď sa zhorší stav, môžu za to respiračné problémy. 

Slávna spisovateľka ako dôkaz

Túto techniku dýchania si dokonca pochvaľuje aj spisovateľka J.K. Rowlingová, ktorá zápasila so symptómami ochorenia Covid-19. Pozrela si spomínaný dokument z  Queensovej nemocnice, ktorý vysvetľuje, ako dýchať a tým zmierniť príznaky. Je tak jedným z mnohých dôkazov, že to skutočne funguje.  

"Posledné dva týždne som mala všetky príznaky koronavírusu a urobila som to na základe rady môjho manžela, ktorý je doktor. Som úplne uzdravená, technika mi veľmi pomohla,“ dodala na záver spisovateľka. 

Video, ktoré zdieľala spisovateľka, a v ktorom doktor vysvetľuje techniku dýchania: 


Tagy:
choroba dýchanie príznaky koronavírus

2020-04-07 12:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia