Nepodarilo sa vám zohnať DROŽDIE? RECEPT na výrobu kvasníc doma!

Zdroj: gettyimages.com
2020-04-06 13:30:00

Dokáže oveľa viac ako len zasýtiť prázdny žalúdok. Bohužiaľ, v dnešnej dobe už nie je droždie až takou samozrejmosťou. Zmizlo z pultov predajní, keďže ho mnohí kupujú vo veľkom zo strachu pred koronavírusom. Ako si ho vyrobiť doma?

V droždí sa nachádzajú kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, čo je rovnaký druh, no iný kmeň bežne používaných v pivovarníckych kvasniciach. Kvasnice možno nájsť aj vo víne, kde hrajú veľkú rolu v etape, keď dochádza k premene hroznového cukru na alkohol. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Nezmysly o nákaze, ktoré zmenia váš pohľad na ňu: Doplnky výživy vás neochránia!

Čo obsahujú?

  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamín D, ktorý podporuje imunitu
  • Stopové prvky železa a medi
  • Minerálne soli
  • Aminokyseliny
  • Proteíny
  • Uhľohydráty
  • Lipidy

Zdravotné výhody kvasníc

  • Celkovo posilňujú imunitu.
  • Majú priaznivé účinky na psychiku: únava, nespavosť a depresie.
  • Ocenia ich pacienti s problémami s obličkami a pečeňou.
  • Majú protizápalové účinky: odstraňujú zápaly v tele a prispievajú k regenerácii tela.
  • Zlepšujú pevnosť nechtov a vlasov.
  • Sú účinnými pomocníkmi pri kožných problémoch vrátane svrbiacej a suchej pokožky.
  • Pomôžu aj problematickej pleti a pokožke so sklonom k akné.
  • Odstraňujú problémy s trávením a zlepšujú vylučovanie stolice.

Ako ich užívať?

Droždie možno užívať klasicky vo forme kocky, pričom vám stačí polovica z nej, ktorú môžete mať na tanieri rozloženú počas celého dňa. Možno ho dostať aj vo forme tabliet či prášku. Tie sa užívajú trikrát denne po jedle. Prášok alebo tablety však treba zapíjať mliekom alebo vodou. 

Nie je nič výnimočné, že kvasnice sa používajú aj na pleť! Stačí ich zmiešať s mliekom a následne aplikovať na problematické miesta na pleti ako pleťovú masku. Možno taktiež použiť biely jogurt a trochu medu. Po niekoľkých minútach pôsobenia stačí masku zmyť vlažnou vodou. 

Recept na výrobu droždia

Potrebujete:

  • 500 g zemiakov
  • 60 g cukru
  • 2 PL piva

Postup: Uvarte zemiaky v šupke do mäkka. Následne ich ošúpte, pretlačte a pridajte vodu, aby vznikla hustá kaša. Na rad prichádza cukor, z ktorého si uvarte sirup tak, že ho s trochou vody povaríte na miernom plameni do tekuta. Sirup primiešajte k zemiakom a nechajte vykysnúť na teplom mieste. Počas kysnutia pridajte pivo a premiešajte. Nechajte kysnúť počas celej noci. Domáce kvasnice sú na svete! 

Recept na zdravší variant droždia

Piecť môžete aj bez droždia! Kvasnice spoľahlivo nahradí kvások, ktorý je dokonca zdravší. Aj keď príprava potrvá niekoľko dní, oplatí sa.

Postup na výrobu kvásku

Do skleneného pohára dajte 50 g múky a pridajte 50 ml teplej vody. Vznikne vám tekuté, hustejšie cestíčko. Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte tak pri izbovej teplote až do druhého dňa. Potom cesto premiešajte a ovoňajte. Mali by ste zacítiť mierne kyslastú vôňu. Pridajte 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu podľa konzistencie cesta. Opäť premiešajte a nechajte odležať do ďalšieho dňa. Vidíte malé bublinky v cestíčku? Tak by to malo byť! Premiešajte, pridajte opäť 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu. Zmes by mala byť stredne hustá. Nechajte tak do ďalšieho dňa. 

Kedy je vhodný na pečenie? 

Kvások je hotový. Spoznáte to podľa veľkého množstva bubliniek a kyslej vône. Má v sebe správne baktérie, zodpovedné za prítomnosť kyseliny. Kvások tak rastie, teda baktérie spracúvajú múku a tvoria oxid uhličitý. Po spracúvaní všetkej múky kvások jednoducho prestane rásť a bude klesať. Práve vtedy je správny čas na pečenie. 

Vydrží vám približne 10 až 14 dní. Ak sa nechystáte piecť pravidelne, resp. len raz do týždňa, treba ho raz do týždňa prikŕmiť lyžičkou múky a lyžičkou vody. Následne dobre zamiešať a odložiť do chladničky. 

Fotogaléria


Tagy:
kvasnice droždie recept

2020-04-06 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia