Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bezpečný NÁKUP môže zachrániť váš ŽIVOT: Takto sa treba správať v obchodoch podľa odborníkov!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Predajne potravín sú jednými z mála miest, ktoré máme aj počas prísnych opatrení kvôli koronavírusu dovolené navštevovať. Avšak s príchodom do supermarketov s potravinami sa vystavujeme riziku. Ako môžeme urobiť svoj nákup čo najbezpečnejším?

Experti upozorňujú, že koronavírus dokáže prežiť na rôznych povrchoch a tak nie je vylúčené, že môže „striehnuť“ aj na potravinách, či už balených alebo nebalených. Netreba sa teda spoliehať na to, že keď sme neboli nikde v zahraničí a nestretli sme sa s nikým, kto je rizikový, koronavírus sa nám oblúkom vyhne. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Potravina, ktorá zaútočí na jeden z prejavov nákazy: Vytiahne z tela jedy!

Extrémne opatrenia lekára

Špecialista na rodinné lekárstvo z USA Jeffrey VanWingen sa podelil o svoje tipy na bezpečné nakupovanie potravín vo videu na YouTube, ako sa píše na news.com.au. Podľa mnohých sú až príliš extrémne, no viaceré majú rozumný základ a nie je na škodu sa ich držať. Iné sú v mnohých domácnostiach nerealizovateľné a podľa iných odborníkov aj zbytočné. 

Ako VanWingen konštatuje, len málokto je taký zásobený, že by sa nemusel vôbec vybrať na nákup potravín.

 „Keď ste v obchode, nejde len o očistenie rukoväte nákupného košíka dezinfekciou. Keď idete do supermarketu, musíte byť omnoho obozretnejší,“ pripomína.

Odvolávajúc sa na štúdiu Národnej zdravotníckej inštitúcie, podľa ktorej koronavírus môže prežiť niekoľko hodín až dní na rôznych povrchoch, vysvetlil, že by sme mali pri nákupe používať „sterilnú techniku“. O čo ide?

Majte pripravený zoznam potravín

Základom je minimalizovať čas strávený v obchode. Pomôže dopredu urobený zoznam, ideálne tak, aby ste sa nemuseli vracať na už prejdené miesta. Ak si teda dokážete predstaviť rozloženie predajne, píšte si jednotlivé položky v poradí, v akom sa po obchode budete pohybovať. Dotýkajte sa iba vecí, ktoré kúpite, neobchytkávajte iný tovar. „Zoberte čo potrebujete a choďte čo najskôr preč,“ zdôrazňuje.

Bezpečný NÁKUP môže zachrániť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potraviny nechajte tri dni mimo domu

Ďalším tipom VanWingena na bezpečné nakupovanie je nechať nákupy tri dni mimo obytného priestoru a skladovať ich buď v garáži alebo niekde na chodbe. Ak však takú možnosť nemáte, treba ich opatrne vytiahnuť z tašky (tú treba oprať alebo vydezinfikovať) a očistiť. 

„Predstavte si, že potraviny majú na sebe nejaké nečistoty. Naším cieľom je, aby sme na konci tohto procesu nemali žiadne čiastočky z nich v našich domoch, ani na rukách a čo je najdôležitejšie, nie na tvári,“ vysvetľuje.

Keď vybaľujete potraviny napríklad v kuchyni, navrhuje rozdeliť napríklad stôl na dve polovice – jedna bude „špinavá“, kde pokladáte potraviny prinesené z obchodu a druhá „čistá“, teda tá, kam pokladáte už očistené potraviny. V prípade takých položiek, ktoré sú v škatuliach zabalené v obaloch, treba škatule vyhodiť a nechať iba tie vnútorné obaly. Všetky fľaše a plechovky treba vydezinfikovať. K najkomplikovanejším položkám patrí zelenina a ovocie – tie by ste mali doma opatrne presunúť do vopred pripravených čistých obalov a tie, v ktorých ste si ich priniesli, vyhodiť. „Čistite tie tovary, resp. miesta na tovare, o ktorých predpokladáte, že ich mohlo držať v rukách viac ľudí,“ radí.

Jednoduchšie tipy od virológa

Naopak, virológ Timothy Newsome z austrálskeho Sydney si myslí, že takéto extrémne opatrenia nutné nie sú. A to aj napriek tomu, že potenciálne nebezpečný môže byť každý povrch.

 „Riziko sa nedá eliminovať na nulu a ľudia, ktorí sa nakazili, nie sú infikovaní týmto spôsobom,“ povedal virológ a pokračuje: „Doteraz opísané spôsoby prenosu súvisia s úzkym kontaktom medzi ľuďmi.“

Uviedol tiež, že supermarkety prijali rôzne opatrenia na zabránenie šírenia vírusu, čo pomáha a podporuje bezpečný nákup potravín.

Ovocie a zeleninu umývajte vodou a mydlom

Newsome, ktorý je docentom na univerzite v Sydney, má pre nakupujúcich omnoho jednoduchšie rady. „Najlepším spôsobom je umyť ovocie a zeleninu hneď ako ich prinesiete domov," uviedol. I keď nad tým možno pokrútite hlavou, podľa neho by sme ich mali umývať vodou a mydlom rovnako ako ruky. Dodal tiež, že aj varenie potravín pri vysokej teplote vírus zabije.

Viac o téme: PotravinyNákupNakupovaniePrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9