KORONAVÍRUS Potravina, ktorá zaútočí na jeden z prejavov nákazy: Vytiahne z tela jedy!

2020-04-11 06:00:00

Kašeľ je príznakom respiračných chorôb vrátane bežného prechladnutia, chrípky, ale i nového koronavírusu. Po vypuknutí epidémie ako jedny z prvých z lekární zmizli lieky proti kašľu. Čo robiť, ak ste ich nezohnali?

Hovorí sa mu aj ako tekuté zlato, či elixír života. Med obsahuje viac ako 180 prírodných látok, má antimikrobiálne a antioxidačné vlastnosti. Pomáha liečiť vírusové ochorenia, používa sa pri prechladnutiach, chrípke, či zápaloch ústnej dutiny. Posilňuje imunitný systém a zbavuje telo jedov, ako sa píše na dailymail.co.uk!

Čítajte tiež: Chcete zahnať vlčí hlad? Tento druh RYŽE vás zachráni pred VYJEDANÍM z chladničky

Pôsobí proti zápalom

Proti kašľu najlepšie účinkujú lieky, ktoré obsahujú dekongestanty a antihistaminiká. Zmiernia dráždivý, suchý kašeľ a pomôžu uvoľniť hlien.

„Ak ich však doma nemáte a v lekárni sú vypredané, siahnite po mede. Je skvelým pomocníkom v boji s kašľom,“ potvrdzuje vedúca lekárka z britskej medzinárodnej spoločnosti Cochrane Lynda Ware.

Hoci sa jeho konzumácia neodporúča deťom mladším ako 12 mesiacov, od tohto veku podľa nej med uľaví od kašľa každej vekovej kategórii. 

Med má vlastnosti, ktoré pôsobia proti baktériám, vírusom a zápalom. Je súčasťou mnohých sirupov proti kašľu,“ konštatovala Ware. 

Ako dodala, vyniká protizápalovými účinkami, preto pomáha upokojiť podráždené sliznice.

Ako ho užívať? 

Keď ste chorí, môžete ho užívať len tak, alebo si z neho pripraviť domáce medicínky v podobe čaju, alebo sirupu. Ak je kašeľ spôsobený vírusom, dajte si jednu čajovú lyžicu medu trikrát denne. Ak vás dusí aj počas spánku, dajte si ho aj pred spaním. Ak máte zápal nosohltana, vyskúšajte výplach mierne osolenej vody, do ktorej pridáte aj med.

Spoznajte kvalitný med

Aby mal čo najlepší účinok, zaobstarajte si organický med. To, že sa na trhu nachádza niekoľko druhov medu istotne viete. Druhy medu sa určujú podľa zdroja, prostredia, rodu včiel, ale aj spôsobu spracovania. Kvalitný med by mal byť hustý. Keď ho naberiete na lyžičku, mal by po nej pomaly stekať. Pri otočení pohára by sa mala vytvoriť vzduchová bublina, ktorá by sa mala pomaly hýbať. Med skladujte na čistom, suchom a tmavom mieste v sklenej fľaši. Na kašeľ najlepšie zaberá lipový a propolisový med.

Ako si pripraviť domáce lieky na kašeľ z medu?

Cibuľový čaj

Nakrájanú cibuľu zalejte vriacou vodou, nechajte postáť 15 minút, potom sceďte a pridajte med podľa chuti. Pomáha pri zápale hlasiviek a priedušiek.

Cibuľový sirup

Väčšiu cibuľu a citrón nakrájajte na kolieska a postupne ukladajte do zaváracieho pohára. Začnite najskôr citrónom, potom bude nasledovať cibuľa a med. Takto navrstvený pohár odložte na teplé miesto a počkajte tri hodiny, kým cibuľa a citrón pustia šťavu. Odporúčaná dávka je 6 až 8 lyžíc denne pre dospelého, deťom postačia 4 lyžice. Sirup neskladujte, každý deň pripravte čerstvý.

Cesnak s medom

Ošúpte celú jednu hlávku cesnaku. Všetky strúčiky pretlačte cez lis na cesnak. Zmes vložte do sklenenej nádoby spolu s 225 gramami medu, dobre premiešajte. Pri akútnych infekciách užívajte 6 lyžičiek denne.

Hlavné účinky medu

  • pôsobí protizápalovo a antibakteriálne
  • posilňuje imunitný systém
  • lieči prechladnutia, ochorenia dýchacích ciest, chrípku
  • pomáha pri zápaloch ústnej dutiny a aftách
  • podporuje trávenie
  • zbavuje telo jedov
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • má sedatívne účinky
  • dezinfikuje

Fotogaléria


Tagy:
choroba med kašeľ potravina

2020-04-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia