Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MÝTY o koronavíruse, ktoré vás môžu zbytočne zmiasť: Týmto klamstvám neverte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Koronavírus straší asi každého, aj keď sa snaží nepodliehať panike. Žiadna účinná liečba sa ešte nepotvrdila, no aj tak sa objavuje množstvo odporúčaní, ako ho možno zastaviť. Niektoré sú síce zbytočné, ale aspoň neškodné, objavujú sa však aj nebezpečné.

Toto sú najrozšírenejšie tvrdenia zdieľané na sociálnych sieťach podľa bbc.com. Čo o nich hovorí veda?

1. Cesnak

Cesnak ako všeliek je na Facebooku spomínaný v mnohých príspevkoch ako bojovník proti koronavírusu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však tvrdí, že hoci je to „zdravé jedlo, ktoré môže mať určité antimikrobiálne vlastnosti“, neexistuje žiadny dôkaz, že konzumácia cesnaku môže ľudí ochrániť pred novým koronavírusom.

Čítajte tiež: Ako dlho je účinná dezinfekcia na ruky? Pozor, po tejto dobe už stráca svoj účinok!

Kým si ho preventívne doprajeme v rozumnom množstve, určite nám neuškodí, niektorí však nevedia nájsť tú správnu mieru. The South China Morning Post informoval o príbehu ženy, ktorú museli ošetrovať v nemocnici pre ťažko zapálené hrdlo po konzumácii 1,5 kg surového cesnaku.

2. „Zázračné minerály“

YouTuber Jordan Sather, ktorý má niekoľko tisíc sledovateľov, ako aj mnohí samozvaní liečitelia odporúčajú užívať „zázračný minerálny doplnok“ MMS, ktorý pomáha telu zbaviť sa koronavírusu. Určite ste o ňom už mnohí počuli. Nedajte sa však oklamať, ide o prostriedok obsahujúci oxid chloričitý, teda bielidlo. Ešte v januári, pred vypuknutím koronavírusu Sather písal, že práve to je účinným zabijakom rakovinových buniek a po vypuknutí pandémie tvrdil, že dokáže ničiť aj koronavírusy.

Odborné kruhy dôrazne varujú pred nebezpečenstvami súvisiacimi s pitím MMS. Varovania vydali aj oficiálne zdravotnícke orgány v mnohých krajinách. Americká správa potravín a liečiv (FDA) tvrdí, že „nevie o žiadnom výskume, ktorý by preukázal, že tieto výrobky sú bezpečné alebo účinné pri liečbe akýchkoľvek chorôb“. Odborníci varujú, že ich pitie môže spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačku a príznaky ťažkej dehydratácie. A nie, nie sú to príznaky toho, že sa telo zbavuje choroby!

3. Domáce dezinfekčné prostriedky na ruky

S nedostatkom dezinfekčných prostriedkov na ruky bojujú asi všetky krajiny, kde sa koronavírus objavil. Internet je plný zaručených postupov na výrobu domácich gélov. Väčšina z nich však nie je vhodná na dezinfekciu rúk a hodia sa skôr na čistenie povrchov. Dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu zvyčajne obsahujú zmäkčovadlá, ktoré ich robia citlivejšími k pokožke, keďže obsahujú 60 až 90% alkoholu. 

Profesorka Sally Bloomfieldová z London Hygiene and Tropical Medicine v Londýne tvrdí, že nie je možné vyrobiť v domácom prostredí efektívny produkt na dezinfekciu rúk. Dokonca aj vodka obsahuje „iba“ 40% alkoholu, domáca pálenka 52% a to je málo. Naopak, čo sa týka čistenia povrchov v domácnosti, tam podľa nej netreba používať agresívne čistiace prostriedky, účinné by mali byť aj tie najbežnejšie.

4. Koloidné striebro na pitie

Koloidné striebro sú malé častice kovu suspendované v kvapaline. Teória, že by mohlo zabíjať niektoré kmene koronavírusu do 12 hodín, sa objavila v americkej televíznej Šou Jima Bakkera. Táto myšlienka bola na Facebooku široko zdieľaná, najmä skupinami „slobodných lekárov“, ktoré sú podozrivé z rôznych šarlatánskych praktík. FDA dokonca Bakkera varovala, aby prestal propagovať a predávať podvodné prostriedky na liečbu koronavírusu. 

Zástancovia koloidného striebra tvrdia, že dokáže liečiť všetky zdravotné problémy, pôsobí antisepticky a posilňuje imunitný systém. V zdravotníctve sa striebro občas používa, napríklad pri obväzoch aplikovaných na rany, to však neznamená, že je efektívne konzumovať ho. Zdravotnícke organizácie jednoznačne poukazujú na to, že neexistuje vedecký dôkaz o účinnosti tohto typu striebra pri akomkoľvek zdravotnom probléme. A čo je dôležitejšie, môže spôsobiť vážne vedľajšie účinky, vrátane poškodenia obličiek, záchvatov a argýrie - stavu, pri ktorom pokožka zmení farbu na modrú.

5. Pitie vody každých 15 minút

Jeden z príspevkov objavujúci sa na viacerých účtoch na Facebooku odporúča postup jedného japonského lekára, podľa ktorého nám pomôže piť vodu každých 15 minút, aby sa vypláchol všetok vírus, ktorý by sa mohol dostať do úst. V arabčine bola táto verzia zdieľaná viac ako 250 000-krát.

MÝTY o koronavíruse, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Profesorka Trudie Lang z Oxfordskej univerzity tvrdí, že neexistuje „biologický mechanizmus“, ktorý by podporoval myšlienku, že vírus stačí zapiť a spláchnuť ho do žalúdka. Vírusy sa pri vdýchnutí dostanú cez dýchacie cesty do celého tela. Niektoré síce môžu vstúpiť do ústnej dutiny, ale ani neustále pitie nezabráni v rozvinutí choroby.

6. Zahrievanie tela a zákaz zmrzliny

Informácia, že koronavírusu prekáža teplo, spustila množstvo teórií a rád, ako s ním "vybabrať". Na sociálnych sieťach nájdeme rôzne odporúčania od pitia horúcej vody cez horúce kúpele až po nahrievanie sa pomocou fénu. Jeden z príspevkov, ktorý je medzi užívateľmi Facebooku veľmi obľúbený – a nesprávne je pripisovaný Unicefu – tvrdí, že vírus zabije pitie horúcej vody a vystavenie sa slnku. No a ešte sa treba úplne vyhýbať zmrzline, keďže je studená. Jedine, že by ste si ju pred konzumáciou zohriali!

Ako pripomínajú vedci, vieme, že chrípkový vírus v lete neprežije mimo tela, ale zatiaľ nevieme, ako teplo ovplyvňuje nový koronavírus. Pokus o zahriatie tela alebo ožiarenie slnkom je podľa nich neúčinné. Akonáhle je vírus v tele, neexistuje spôsob, ako ho zabiť, organizmus musí s ním bojovať. Mimo tela sú na aktívne zabitie vírusu potrebné teploty okolo 60 stupňov Celzia, čo je omnoho vyššia teplota, než akú sme schopní zniesť pri horúcom kúpeli. Okrem toho, ani pri horúcom kúpeli alebo pití horúcich tekutín nedokážeme zmeniť našu skutočnú telesnú teplotu, ktorá je stabilná, ak nie sme chorí. Čo však môžeme urobiť, je prať bielizeň a uteráky pri 60 stupňoch Celzia.

Viac o téme: ChorobaVírusPrevenciaMýtusKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9