Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové podozrenie, ktoré môže poukázať na nákazu koronavírusom: O tomto PRÍZNAKU mnohí nevedia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mediálne správy a odborníci zvyčajne upozorňujú na pneumóniu a príznaky podobné chrípke ako na prvé príznaky nákazy novým koronavírusom COVID-19. Je tu však ešte niečo, čo by mohlo poukázať na ochorenie a čo by si mnohí mohli zameniť s iným zdravotným problémom.

Koronavírus COVID-19 primárne útočí na pľúca a dýchací systém danej osoby, ktorú infikoval, ako sa uvádza na medicaldaily.com. Z tohto dôvodu sú jeho primárnymi príznakmi tie, podobné pneumónii, ktorá zahŕňa dýchavičnosť, horúčku a intenzívny suchý kašeľ. Ak sa infekcia zhorší, príznaky sa zvyčajne zmenia na ťažkosti s dýchaním, bolesťami na hrudníku a samotnou pneumóniou. A keďže vírus útočí na dýchacie cesty, zvyčajne sa prenáša kašľom, kýchaním a úzkym kontaktom s inými ľuďmi. Preto sa každému odporúča, aby nosil rúško na tvár, vždy si dôkladne umyl ruky mydlom a izoloval sa od ostatných, aby sa zabránilo šíreniu. 

Čítajte tiež: KORONAVÍRUS Ľudia s touto krvnou skupinou by si mali dávať väčší pozor: Sú najviac ohrození

Tráviace problémy ako ďalší z príznakov

Ako upozorňuje nová štúdia, tento zoznam symptómov sa však rozširuje ešte o jeden! Nová štúdia publikovaná v časopise American Journal of Gastroenterology naznačuje, že zatiaľ čo primárnymi príznakmi koronavírusu sú respiračné problémy, ktoré sa vyskytujú najčastejšie, u iných ľudí sa môžu objaviť aj tráviace problémy, ako je hnačka.

Štúdia skúmala údaje od 204 pacientov s vírusom COVID-19 v čínskej provincii Hubei. Ukázalo sa, že 48,5% z týchto pacientov prišlo do nemocnice so zažívacími problémami, ako sú hnačka, vracanie alebo bolesť brucha. Vedci uviedli, že u niektorých ľudí sa tráviace príznaky môžu prejaviť ako úplne prvé ešte pred respiračnými symptómami. Treba však podotknúť, že ľudia zaradení do štúdie, mali závažnejší priebeh choroby.

Nové podozrenie, ktoré môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mali by byť zahrnuté medzi ďalšie prejavy

Podľa niektorých odborníkov táto štúdia prikladá veľký význam zvyšujúcemu sa podozreniu, že vírus spôsobuje u ľudí gastrointestinálne problémy.

„V tejto štúdii majú pacienti COVID-19 so zažívacími príznakmi horší klinický výsledok a vyššie riziko úmrtnosti v porovnaní s pacientmi bez príznakov zažívacieho traktu. Tento fakt zdôrazňuje dôležitosť zahrnutia týchto prejavov, ako je hnačka, medzi podozrenia na COVID-19 na začiatku choroby pred príznakmi dýchacích problémov,“ uviedol Brennan MR Spiegel, MD, šéfredaktor American Journal of Gastroenterology.

Viac o téme: ChorobaVírusPrevenciaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9