Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MUDr. Ľuboslava Petrová bola ONLINE: BYLINKY neplodnosť málokedy VYRIEŠIA!

(Zdroj: red)

Za neplodnosťou môže byť viacero príčin. Našťastie, možností medicínskej pomoci pri oplodnení je viac, než si myslíte! Pýtali ste sa MUDr. Ľuboslavy Petrovej, ktorá bola online v utorok 23. novembra 2021 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Čo je horšie, ak tehotenský test neukazuje očakávané výsledky, keď veľmi túžite po bábätku? Potom už neostáva nič iné, než sa obrátiť na lekára, ktorý odhalí možné príčiny, ktoré by mohli stáť v ceste k počatiu vášho dieťatka. Medicína aj v tejto oblasti pokročila a možností je niekoľko: od darovania spermií a vajíčok, IVF až po hormonálnu liečbu a pod.

MUDr. Ľuboslava Petrová bola online v utorok 23. novembra 2021 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.! Pýtali ste sa na všetko o príčinách neplodnosti, ale aj o medicínskych možnostiach!

O lekárke

MUDr. Ľuboslava Petrová pôsobí ako vedúca lekárka kliniky Repromedica v Bratislave. Vyštudovala Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a získala 1. a 2. atestáciu v odbore gynekológia a pôrodníctvo. Má vyše 40 rokov lekárskej praxe, pričom IVF sa venuje už od roku 1992. Absolvovala viacero zahraničných pracovných stáží vo Veľkej Británii a pravidelne navštevuje medzinárodné kongresy o IVF. Je členkou Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti.

Viac o téme: ZdravieOnline rozhovorNeplodnosť
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné
23.11.2021 11:14 - otázka od Maria
Dobry den, je mozne prirodzene otehotniet pri zlej morfologii spermii partnera, ked ostatne hodnoty su v norme?
Je možne prirodzene otehotniet aj pri zlej morfologie spermii, ta šanca tu vždy je ,problemom však zostava jednak kolko rokov čakat na spontannu koncepciu ? a treba počitat aj so zvyšenym vyskytom samovolnych potratov , v pripade ze nespravna spermia oplodni vajícko . ? Pokial Vaš čas prekrocil 2 roky čakania alebo mate vek nad 35 rokov odporučala by som Vám požiadať o pomoc niektore s centier asistovanej reproducie , Ti Vam ochotne poradia .
23.11.2021 11:04 - otázka od Aďa
Dobrý deň, rada by som sa Vás opýtala, či je možné otehotnieť v prípade zlého spg partnera. Všetky hodnoty má veľmi dobré až na morfológiu. Tá vyšla 1%, a to teratozoospermia. V prípade, ak je možné otehotnieť len prostredníctvom reprodukčnej kliniky, spadá do úvahy len IVF alebo prichádza do úvahy aj inseminácia? Ďakujem Vám vopred za odpoveď.
Je velmi mala pravdepodobnost ale samozrejme vždy je čo len 1 % že by inseminacia pri takomto spermiograme bola uspešná.. Inseminaciu pri takomto spermiogarme by som neodporučala-šanca na úspech je malá. Odporučam IVF - je vačšia šanca že embryolog vyberie tú správnu spermiu na oplodnenie Vašho vajíčka a ziska zdrave euploidne embryo.
23.11.2021 10:55 - otázka od Ivet
Pekny den, mam celiakiu. Na internete som nasla info, ze tie zeny, ktore nou trpia, mozu mat problem s otehotnenim. Je to pravda? Udajne, aj ked sa im to podari, hrozi potrat vo vyssom stadiu tehotenstva
Celiakia je v sučastnosti velmi moderna choroba , suvisi ta pravdepodobne so stravovacimi navykmi . Je velmi potrebne aby ste dodržiavali spravnu životospravu ,, a stravu bola bohatu na bielkoviny a antioxidačne latky . Celiakia nevylučuje tehotenstvo .
23.11.2021 10:49 - otázka od Katka
Dobry den, snazime sa s priatelom o dieta uz takmer rok a pol. Stale nic. Kedy uz odporucate obratit sa na lekarov? Zatial to neriesimi s odbornikmi..stale dufame, ze sa to podari jedneho dna
Zaleži samozrejme na veku . Pokial mate menej ako 32 rokov , možete sa snažit o počatie cca 2 roky samozrejme pod kontrolou obv, gynekologa , ktorý by Vam mal doporučit vysetrenie spermii u partnera a vajcovodov u Vas. Keby mal obv. gynekolog s danými vysetreniami problemy obratte sa na cetrum pre asitovanu reprodukciu . Pokial Vaš vek prekročil vekovu hranicu 35 rokov , je vhodne aby ste cim skor navstivili centrum asistovanej reprodukcii a požiadali o pomoc.
23.11.2021 10:43 - otázka od HeŇa
Moze ovplyvnit to, aka som velmi plodna, aj moja psychika? Hra aj ona rolu v tom a je dolezita?
Centralny nervovy system riadi činnost vsetkych organov v našom tele .Dusevné zdravie hra klúčovu ulohu pri okomkolvek ochoreni ci probleme v našom tele . Pri poruche duševného zdravia treba vyhladat psychologa eventualne psychiatra.
23.11.2021 10:38 - otázka od mata
Da sa otehotniet aj cez neplodne dni??
Vypocitanie plodnych a neplodnych dni samotnou ženou , pristupnymi testami nie je vždy presne , a plodne dni u každej ženy možu varirovat na zaklade vonkajšich a vnutornych faktorov , čo vela krát robi dojem že žena otehotnela počas neplodných dní.
23.11.2021 10:34 - otázka od Denisa
Dobry den, s jednou kamoskou sme sa bavili, ako zistit uplne na 100%, ci je zena plodna alebo nie. Ona sa o to viac zaujima, kedze ja babo este neplanujem. Jej teta je totiz neplodna a ona by chcela vediet, ci voobec niekedy bude mat deti. Existuju na to nejake specialne vysetrenia?
Je nevyhnutna navsteva obv. gynekologa , kompletne vyšetrenie , vratane vajcovodov a hormonalneho profilu . Pri nejasnostiach u obv. gynekologa moze zenu s kludom odoslat do centra asistovanej reprodukcie a tam vykonaju prislušne vysetrenia a kamaratka dostane odpoved.
23.11.2021 10:30 - otázka od Andrea
Dobrý deň, ako vyzerá hormonálna liečba? Neviem si to predstaviť. To znamená, že žena je liečená hormónmi? Ďakujem
Hormonalna liečba neplodnosti zacina od najjednoduchsich metod .Pokial je to možne postačia len pravidelne kontroly merania folikulov u obvovnych gynekologov . Dalši stupen je podavanie nizkych davok hormonalnych liekov v tabletkovej forme - liečbu riadi obvodný gynekolog. Pokial obv. gynekolog neuspeje vo svojimi postupmi odosiela par do centier pre asistovanu reprodukciu a tam Vam radi vsetko vysvetlia , obratte sa na koordinatorky , ktore má každe centrum.
23.11.2021 10:25 - otázka od Iveta
Bryy den, prosim vas, maju vplyv na neplodnost aj napr. bylinky ci koreniny? Alebo je to len nezmysel a pomozu mi len lekari? Dakujeem
Ked uzivata spravne bylinky ci koreniny nemožu Vam poskodit i ked dany probem len malokedy vyriesia
23.11.2021 10:23 - otázka od miro
dobry den, nesuvisi fo uplne s témou , no zaujima ma, ako je mozne, ze ked partnerke vybrali maternicu aj vajecniky, ma pravidelny menzes.. a to doslova... kde sa teraz tvori tento vytok? viem nieco o bunkovej pamati a podobne, ale fyzicky by to nemalo byt mozne, napriek tomu to tak je, pricom od operacie ubehli takmer 4 roky.. a este jedna otazka, suvisiaca s nahradnym materstvom, ze aky je Vas postoj k uvedenej problematike, nakolko uvazujeme, ze by sme mozno sli touto cestou, kedze su v susedstve krajiny, ktore uvedenu problematiku riesia, aj ked som si vedomy istych etickych problemov, ktore vznikaju prave v tejto suvislosti.. no myslim si, ze ak je vajicko darkyne, v tomto konkretnom pripade mojej partnerky, oplodnene mojimi spermiami, tak zena ktora je ochotna vynosit takto pocate dieta, je v podstate "len" ako nahradna matka.. samozrejme ze to "len" je obrovska zodpovednost a vdaka buducich rodicov.. a ano, sme si vedomi aj toho, ze to nemusi vyjst.. myslite si, ze je velke riziko ist touto cestou? uprimne, cesta adopcie, pricom mnoho deti by ju neskutocne potrebovalo, tento stat doslova sabotuje.. deti ziju v rodinach kde sa im nedostava ani zakladnych potrieb, a nas "testuju" ako by sme mali letiet na mars, zistuju dokonca s kym sa stretavame, kde travime dovolenky.. proste uplne chore.. dakujem s pozdravom miro
Dobrý den prajem Prečo Vaša partnerka má pravidelný menštruačny cyklus aj po vybratí maternice a vaječníkov na to aby som Vam mohla odpovedat ,musela by som Vašu partnerku gynekologicky vyšetriť. Môj postoj k náhradnému materstvu je pozitivny.Darcovsky program je akceptovaný v mnohych krajinách sveta ako aj v našej krajine.Vajícko darkyne oplodnene spermiami partnera alebo manžela a ziskané embryo transferovane do maternice prijemkyne eventualne surogatnej /náhradnej/ matke . Bohužial surogatna / náhradná/ matka nie je zákonom povolena v našom štate, ale bežne a s výbornými výsledkami tuto metodu vykonavajú a organizuju v Českej republike kde im to zákon umožnuje..Záleží len na Vás či ste plne presvedčení o tom čo skutočne chcete.Mala som niekolko párov ktoré som s danym problemom poslala do Českej republiky a úspešne , dnes sú šťastnými rodičmi žijucími na Slovensku.
23.11.2021 10:02 - otázka od Petra
Dobry den, chcem sa spytat, ci podla Vas mutacia leiden faktor v heterozygot moze byt pricinou, ze sa nam skoro 2 roky nedari? Ostatne zakladne vysetrenia su v poriadku, este cakame z reproimunologie, genetiky a mam termin aj na endokrinológiu.. Mate skusenost, ze by sa po podávaní Claxane podarilo v takomto pripade spontánne otehotniet? Teda podavanie este pred pozit. testom a nie ivf. Ďakujem!
Dobrý den prajem Ked sa Vam 2 roky nedari otehotniet po spontannej koncepcii,v prvom rade je vhodne vyšetrenie vajcovodov a spermii.Pokial su vajcovody priechodné a spermiogram je v poriadku -normozoospermia ,prichadzaju do uvahy dalsie vysetrenia ako imunologicke,endokrinologicke geneticke ako aj hematologicke vratane trombofilnych mutacii.Mutacia Leiden faktor V v heteroyzgotnej ci homoyzgotnej forme sa može podielať na poruchách implantacii embrya ako pri spontannej koncepcii tak aj pri IVF.V gravidite sa tieto mutacia možu podielat na vzniku spontannych potratov.Je plne indikovavana ich liečba nizkomolekulovymi heparinmi.Liečbu riadi hematolog ,špecialista na repúrodukčnú hematologiu .
23.11.2021 09:48 - otázka od Vlado
Zdravim. Co môze byt pricina nemoznosti otehotniet? Partneri po 40-ciatke, za sebou 4x umele oplodnenie. Oplodnenie v poriadku, no embryo sa po case prestane vyvijat. Spermie v norme, vajicka tak isto. Genetika v poriadku. Chystame sa na piaty pokus, co treba urobit, aby to bolo tentokrat uspesne? Dakujem.
Dobry den prajem 4x neuspešne IVF u partnerov po 40 ciatke .Pokial je u Vas imunologicke ,hematologicke geneticke aj vyšetrenie spermii vrátane DNA fragmentacii a oxydačneho testu spermii negativne , je z najvačšou pravdepodobnostou pričina neuspechu VEK .Uspešnost IVF po 4O ciatke klesá , vyhladom na vyssi pocet aneiplploidnzch embryi.Vekom kvalita vajičiek klesá.Na dosiahnutie úspešnosti v IVF cykle v tejto vekovej skupine je potrebné podstupit viac IVF cyklov.ˇCim vyšši počet IVF cyklov podstupite tým je vačšia šanca na úspech.to je ziskanie euplpoidneho zdraveho embrya schopneho sa spravne delit a implantovat sa. Ked sa embryo po čase prestane vyvýjat bola by možnost transferu vo včašnešich štadiach vyvoja embrya v stadiach 2-4-6-10 bunkoveho na 2. alebo3. deń po odbere vajičiek.Sú známe klinické študia ktore poukazuju na úspešnost transferu takéhoto embrya vo vašej vekovej skupine. Studia prihliadaju na moznost že sa može embryo lepsie vyvyjat v tele matky ako v laboratorných podmienkách. A poslednou možnostou ešte prichadza do úvahy predimplantačná genetická diagnostika embryi. Tato dg. metoda vyselektuje pred embryotransferom embrya aneuploidne neschopne prežitia od vhodnych na transfer -euploidnych embryi.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9