Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neviete si poradiť s neposedným dieťaťom? Možno to nie je len obyčajná hyperaktivita!

(Zdroj: red)

Je vaše dieťa neposlušné, má problémy s pamäťou a sústredením či koncentráciou? Nemusí byť za tým obyčajná hyperaktivita! Pýtajte sa pedagogičky a terapeutky Mgr. Zuzany Tomanovej, ktorá bude online v pondelok 9. septembra 2019 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Príčinou môžu byť poruchy fetálneho alkoholového spektra (FASD)! Deti s touto diagnózou majú napríklad aj zníženú schopnosť čítať, počítať, môžu byť precitlivené alebo naopak málo citlivé na zmyslové podnety a vyvolávajú tak dojem neslušných a neposedných. Poruchy fetálneho alkoholového spektra u dieťaťa si rodičia, ale aj učitelia, neraz mýlia s inými ťažkosťami.

Čo sú poruchy fetálneho alkoholového spektra?

Medzi školopovinnými deťmi má 2-5% FASD. Ide o telesné a mentálne vývinové zmeny plodu, ktoré vznikajú následkom konzumácie alkoholických nápojov v tehotenstve. Práve matka a jej životný štýl počas deviatich mesiacov tehotenstva môžu negatívne ovplyvniť vývin dieťaťa a následky môžu byť celoživotné. Podľa odborníkov neexistuje bezpečná dávka alkoholu počas tehotenstva, preto je najlepšie nepiť alkohol vôbec v tomto období.

Ako zistím, či ho má aj moje dieťa?

Aj na Slovensku už existujú centrá, ktoré poskytujú diagnostiku a organizujú rôzne podporné skupiny pre rodičov. Ich cieľom je nielen pomáhať deťom, ale celej rodine. Nezameriavajú sa len na znevýhodnené dieťa, ale hľadajú aj také možnosti pomoci, ktoré priamo kladne ovplyvnia každodenné prežívanie všetkých členov rodiny. Úspechy v terapii sa prejavujú rôzne, napríklad niekedy dieťa lepšie zvláda nároky, ktoré na neho kladie škola, niektoré deti sa dokážu v škole lepšie sústrediť na vyučovanie, iné sa zase prejavia lepším sluchovým spracovaním učiva, ľahším čítaním textov a ich písaním. Veľmi dôležité je však príznaky neignorovať a začať čím skôr riešiť diskomfort, ktorému dieťa i rodina čelia. 

Pýtajte sa odborníčky

Čo všetko sa za FASD skrýva, kto je ňou ohrozený, ako prebieha diagnostika a následná liečba? To vám ozrejmí Mgr. Zuzana Tomanová – pedagogička, terapeutka a edukátorka FASD, spoluzakladateľka centra Fascinujúce deti. Na vaše otázky bude odpovedať 9. septembra, ktorý je zároveň Medzinárodným dňom povedomia o Fetálnom alkoholovom syndróme. Povedomie o tejto téme na Slovensku už niekoľko rokov zvyšuje spoločnosť Plzeňský Prazdroj Slovensko.

O odborníčke

Mgr. Zuzana Tomanová, je absolventkou pedagogickej fakulty UK, absolvovala trojročný vzdelávací program FASD cez poľskú organizáciu FAStryga, online kurz USA na diagnostiku FASD cez Washingtonskú Univerzitu, viacero terapeutických smerov a prístupov ako Senzorická integrácia, INPP, Benaudira, Dyadická vývinová psychoterapia a iné. Momentálne pracuje v Centre terapie a diagnostiky Fascinujúce deti v Bratislave. Spolu so psychológom, liečebnými pedagogičkami a s odbornou garanciou pediatra sa venuje deťom s FASD a ich celým rodinám.

Viac o téme: DetiOnline rozhovorHyperaktivita
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.09.2019 11:23 - otázka od OOOOO
pani doktorka, ešte ste tu?ešte odpovedate?nie som si istí lebo uz je po 11
Dobrý deň, keď sa chcete o FASD dozvedieť viac, príďte na stretnutie k Medzinárodnému dňu o povedomí FASD, ktoré sa bude konať u nás v cente Fascinujúce deti na Račianskej 80 v Bratislave. https://fascinujucedeti.sk/sk/clanok/pozv%C3%A1nka-na-stretnutie-k-medzin%C3%A1rodn%C3%A9mu-d%C5%88u-fasd Po prípade Vám veľmi rada odpoviem na vaše otázky mailom na: tomanova@fascinujucedeti.sk
09.09.2019 11:18 - otázka od Hana
Prosím, kolko uz vykonavate tuto prax?
Dobrý deň, FASD sa venujem od roku 2015.
09.09.2019 11:17 - otázka od gita
Zdravim, ako prosim vysvetlite, ze asi milion mojich kamosiek vravelo, ze pravidelne pilo alkohol pocas tehotenstva a pritom maju uplne zdrave deti a nemaju ani ziadnu hyperaktivitu? Tak co, tie babetka boli viac odolne alebo ako? Dakujem za odpoved, G.
Dobrý deň, ďakujem za otázku, áno, to je skvelé, že nemajú žiadne následky. Nie všetky deti, ktorých matky požívali alkohol počas tehotenstva majú FASD. Podľa výskumu, 30% detí, ktorých mamy pravidelne konzumovali alkohol počas tehotenstva, má FASD.
09.09.2019 11:07 - otázka od lenka
Dobrý deň, mám prváka a ťažko sa nám učí. Je bystrý, ale vôbec vôbec sa nechce učiť. Pamätá si text, ale učenie je pre nás rodičov horor. Myslím si že je to možno tým že počas tehotenstva som užívala lieky proti panike, ktorou trpím. Užívala som malilinké dávky, ale predsa. Myslím si že ten účinok má vplyv na dieťa. Za radu ďakujem.
Dobrý deň, ak ten liek, čo ste užívali v tehotenstve, ste užívali podľa doporučeného dávkovania lekárom a pod jeho dohľadom, nemyslím, že by mal mať vplyv na motiváciu k učeniu Vašeho syna. Odporúčam absolvovať kurz Rešpektovať a byť rešpektovaný, kde sa veľa hovorí o vnútornej motivácii dieťaťa a aj o tom ako ju vzbudiť. Držím palce.
09.09.2019 11:05 - otázka od dona
citala som,ze hyperaktivita je len fama,resp mytus.co si o tom myslite?
Ťažká otázka, ale zaujímavá. Súhlasím, že niekedy sa za hyperaktivitou môže skrývať riešiteľný problém, ktorý keď sa vhodne podchytí, hyperaktivita zázračne zmizne. To je v tom lepšom prípade. Existuje ale aj hyperaktivita na neurologickom podklade, ktorá len tak ľahko nezmizne. Preto tieto otázky a dilemy je dobré nechať na lekárov, psychiatrov a neurológov, ktorí kompetente posúdia o akú hyperaktivitu idu.
09.09.2019 11:02 - otázka od Šarka
Dobry den pani Tomanova. Neviem ci mi odpoviete uz teraz, ale napisem. Ake su priznaky toho syndromu okrem hyperaktivity? Moze to mat aj nejake ine dosledky? Viete o tom, ze aj samostni lekari vravia zene ze si moze dat nejake dve deci vina raz za cas? Aj sa mozem spytat, ved neodpovedzte, ak nechcete, mate aj osobnu skusenost z vlastneho zivota s touto temou? Ci len v teoretickej robine?
Ďakujem za otázku. Ďalšie prejavy FASD sú časté poruchy učenia, citlivosť na zmyslové podnety, emocionálna nestabilita, časté výbuchy hnevu, problém s exekutívnymi funkciami, to znamená vedieť si veci naplánovať, pripraviť a potom aj načas vykonať, problémy s abstraktným myslením, čiže veľké problémy v matematike, ťažko pochopiteľný koncept peňazí a času, problém s pochopením príčiny a následku, neschopnosť poučiť sa z chýb, ťažká prispôsobivosť zmenám, tieto deti sú často hlučné, neposedné a ťažko vychovávateľné. Existujú rôzne ďalšie prejavy, ktoré sa líšia od dieťaťa k dieťaťu. Áno, mám aj osobnú skúsenosť, mám dieťa adoptované s FASD. Čo sa týka pitia vína - podľa odborníkov a výskumov neexistuje žiadna bezpečná dávka alkoholu počas tehotenstva, preto by sa žena mala alkoholu vyhýbať počas všetkých 9 mesiacov.
09.09.2019 10:56 - otázka od Jana
ste tu?
Dobrý deň, áno, pýtajte sa a rada Vám odpoviem.
09.09.2019 10:54 - otázka od Soňa
Nemyslíte si, že hyperaktivita je najmä o výchove?-čítala som k tomu, že celá hyperaktivita je len veľká konšpirácia aby sa zas farma firmy nabalili. Alebo pivovar Plzeň, čo má s tým tá spoločnosť, viete mi to vysvetliť? Informuje o tom, že vlastne ich pivo spôsobuje nepriaznivé účinky plodu? Či to je nejaká kampaň na ich nealko sortiment?
Každá tehotná žena by mala dostať informáciu o škodlivosti alkoholu počas tehotenstva. Podpora zodpovedného prístupu ku konzumácií alkoholu je jednou z úloh, ktorú si uvedomuje aj Plzeňský Prazdroj Slovensko, preto ako zodpovedný výrobca alkoholu už ôsmy rok podporuje činnosti spojené s osvetou ochorenia FASD. Spolu s odborníkmi z Katolíckej univerzity sa podieľa na aktivitách na zvyšovanie povedomia o FASD medzi odbornou i laickou verejnosťou. Súčasťou podpory je aj kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile.
09.09.2019 10:48 - otázka od Eva Križáková Mladá
Dobrý deň, pani doktorka, moja dcéra má 4 roky, je mimoriadna aktívna, ale ako zistím, že ide o hyperkativitu? V tehotenstve som ale nepila alkohol, iba niekedy pri dojčení, v dostatočnom časovom predstihu alebo odstupom..to môže byť aj to? Ďakujem za odpoveď, Križáková
Dobrý deň, ak ste nepožívali alkohol počas tehotenstva, Vaše dieťa nemá v žiadnom prípade FASD. Počas dojčenia, nie je ideálne požívať alkohol, ale dieťa už FASD nedostane. Treba sa obrátiť na neurológa, psychológa, alebo pedopsychiatra, aby ste preskúmali iné príčiny hyperaktivity Vašeho dieťaťa. Držím palce.
09.09.2019 10:46 - otázka od Lejl
Co presne sa podla vas deje ked sa zene v tehotenstve dostane k plodu alkohol?ono je opite?
V tele matky sa deje toto: Etanol je považovaný za vývojový jed, t.j. teratogén. Preniká do všetkých tkanív. Teda prechádza z tela matky do tela plodu, kde sa nachádza v rovnakej koncentrácii. V prepočte na kilogram hmotnosti je ho však v tele plodu oveľa viac, navyše plod ešte nemá schopnosť metabolického odbúravania alkoholu. Dôležitým zistením je i to, že amnionová tekutina sa zbavuje alkoholu dlhšie ako krv matky. Kvôli tomu je plod účinkom alkoholu vystavený oveľa dlhšie. Jednoznačne najcitlivejším tkanivom je nervové tkanivo, čo vysvetľuje časté postihnutie práve mozgu. Negatívny účinok alkoholu závisí od: • množstva alkoholu: dokonca aj malá dávka alkoholu môže byť za istých podmienok veľmi nebezpečná • fázy tehotenstva: v každom trimestri tehotenstva môže dôjsť k vzniku špecifických porúch typických pre daný moment vývoja plodu. V prvom trimestri dochádza pod vplyvom alkoholu k oneskorenému rast a rozvoju tváre, v druhom a treťom trimestri je najzraniteľnejšia centrálna nervová sústava a ohrozená produkcia neurotransmiterov • zdravotného stavu matky: kvalita výživy, genetická predispozícia, imunitný systém
09.09.2019 10:40 - otázka od RR
Akými metódami určujete,že sa jedná o presne diagnózu FASD?
Existuje na to špeciálna diagnostika, ktorá zahŕňa obsiahly dotazník, meranie dysmorfických čŕt dieťaťa cez software, priame merania a testovanie dieťaťa ako psychologické, špeciálnopedagogické a ďalšie vyšetrenia, rovnako zahŕňa aj rozhovor s rodičmi. Interdisciplinárny tím potom komplexne posúdi dieťa zo všetkých hľadísk a určí výslednú diagnózu spolu s odporúčaním na terapie, prípadné odporúčania do školy, škôlky.
09.09.2019 10:38 - otázka od Norka56
co znamena D v skratke FASD?
Skratka FASD znamená Fetal Alcohol Spectrum Disorder, prekladá sa ako Poruchy fetálneho alkoholového spektra. FASD nie je diagnóza, je to spektrum porúch, ktoré vznikajú požívaním alkoholu počas tehotenstva. Najvážnejšia porucha je plne rozvinutý FAS – Fetálny alkoholový syndróm, Parciálny FAS, neurobehaviorálne poruchy, ale každé dieťa, ktoré sa nachádza v spektre FASD potrebuje špecializovanú pomoc a pochopenie okolia.
09.09.2019 10:32 - otázka od Katrin
moze mat fas vplyv na dieta v zmysle ze v troch rokoch stale nerozprava?uz chodi do skolky..dakujem
Dobrý deň, sú rôzne prejavy FAS – Fetálneho alkoholového syndrómu. Jedným z následkov je aj narušená reč. Nie je to však pravidlo. Určite stojí za to ísť na špecializovanú diagnostiku FASD, kde sa na to odborníci pozrú bližšie a poradia Vám.
09.09.2019 10:31 - otázka od jana klavec
keď má dieťa zhoršené schopnosti čítať, ako by určíte, že je to z alko v teho? a ak to aj určíte, tak je nejaký rozdiel v "liečbe"?-i ked liečba sa to asi nenazýva.je ten pôvod tej neschopnosti pri napravovaní dôležitý?.neviem si vôbec predstaviť, ako môžete určit ze to bolo z alkoholu.
Dobrý deň, máte pravdu, je ťažko určiť u dieťaťa z čoho pochádza akákoľvek zhoršená schopnosť a čo ju presne spôsobilo. Veľakrát je to súhra faktorov. Ak nastalo požívanie alkoholu počas tehotenstva, odporúčame spraviť diagnostiku FASD, pretože ak dieťa nemá presne určenú diagnózu môžu sa mu podávať lieky, ktoré úplne nezaberajú. Napr. lieky na ADHD sú často kontraproduktívne pre deti s FASD, aj keď prejavy hyperaktivity, alebo poruchy pozornosti môžu vyzerať na prvý pohľad rovnako. Tiež deti následkom alkoholu sú menšie a ak sa nevie pravá príčina, môžu byť zbytočne liečené rastovými hormónmi, ktoré nezaberajú. Je tam toho ešte oveľa viac, čo treba odborne zvážiť, aby sa dieťaťu mohlo čo najpresnejšie a najúspešnejšie pomôcť.
09.09.2019 10:26 - otázka od elena12
Pani doktorka,a keď zistite,že je to FASD,tak sa hyperaktivita rieši následne inak ako keď má tú hyperkativitu s niečoho iného?Aké ešte môžu byť príčiny hyperkativity?
Hyperaktivita môže mať veľa príčin a je dobré ju poznať, lebo tak môže odhaliť nečakané riešenia. Príčiny hyperaktivity sú veľmi široké od genetiky, zázemia v rodine, cez vzťahovú väzbu, potencionálne traumy, zmyslové spracovanie až po štýl stravovania dieťaťa. Takže tu by som naozaj odporučila sa na to pozrieť detailnejšie. Konkrétne hyperaktivita spôsobená požívaním alkoholu v tehotenstve by mala byť podľa pedopsychiatrov liečená inými liekmi ako ADHD.
09.09.2019 10:21 - otázka od Renata
dobrý deň, prosím, pila som v tehotenstve asi 5x dokopy alkohol, vino a nejake miesane drinky-islo tak o jeden max dva pohare..moze z toho mat dieta fAS? dakujem
Dobrý deň, podľa odborníkov a výskumov neexistuje žiadna bezpečná dávka alkoholu počas tehotenstva, preto to netreba zbytočne riskovať. Odporúčame nepiť alkohol vôbec. Ak sa to už stalo, nie je nutné prehnane sledovať dieťa, ale ak by sa počas vývinu dieťaťa niečo vymykalo z normálu, je správne upovedomiť pediatra o tomto fakte, aby mal všetky dôležité informácie a zvážil najúčinnejší terapeutický prístup.
09.09.2019 10:18 - otázka od Jana
DObrý den pani terapeutka, mám taký problém, otehotnela som a nevedela som o tom a pila som tvrdy alkohol kazdy den, ale iba prve tri tyzdne..dieta podla morfologie vyzera byt zatial vsetko super uz v 6 mesiaci..myslite ale ze to moze mat nejaky vplyv? Ďakujem pekne za odpoved Jana
Dobrý deň, je dobré, že už teraz sa správate zodpovedne a alkohol nepožívate. Najviac teraz pomôžete Vášmu dieťatku tým, že budete v pokoji a v najväčšej pohode a bez stresu. Aj keď nebolo pre dieťa vhodné, že dostalo dávku alkoholu počas vnútromaternicového vývinu, už to neviete vrátiť späť a tak už dieťatku nepomôže sa kvôli tomu znepokojovať. Najviac mu teraz dáte tým, že budete prežívať zbytok tehotenstva v radosti a v láske z očakávania, že príde na svet. Ešte máte 3 mesiaci na to, aby ste správnou stravou a dobrou náladou vplývali na dieťatko. Je dobré potom upovedomiť lekárov o tomto fakte, aby v prípade výberu liečby kvôli hocijakému problému dieťatka mali pri rozhodovaní všetky dôležité informácie. Želám všetko dobré.
09.09.2019 10:14 - otázka od Anton
moja zena pije alkohol skoro každý deň, deci vína na večer bieleho..vraj doktor povedal že to môže, už v piatom mesiaci tehotenstva..je to ok?dakujem.Anton
Na základe medzinárodných štúdií a výskumov v žiadnom prípade nie je vhodné požívať alkohol v tehotenstve. Alkohol je teratogén, ktorý preniká v plnej miere cez matku k plodu a tým, že nenarodené dieťa ešte nemá rozvinutý metabolizmus a nevie odbúravať alkohol, tak v realite koncentrácia alkoholu je u neho ešte vyššia ako u matky a môže spôsobiť nezvratné zmeny v celom organizme. Nervové tkanivo je najcitlivejšie na alkohol a preto deti, ktoré boli vystavené v prenatálnom období alkoholu, môžu mať práve poškodenú nervovú sústavu. Čo sa môže prejaviť minimálne až po veľmi vážne formy poškodenia. Vážnejšie prejavy sú srdcové choroby, poruchy zraku, sluchu, problémy s obličkami, znížené IQ, silná hyperaktivita a impulzivita, poruchy zmyslovej integrácie, poruchy učenia, pozornosti, emocionálna nestabilita, celková nezrelosť a ďalšie oslabenia, ktoré nájdete na odborných stránkach venované FAS – Fetálny alkoholový syndróm, alebo FASD – Poruchy fetálneho alkoholového spektra.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9