Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MUDr. Marián Oltman, PhD. bol ONLINE: Pýtali ste sa na všetko o diagnostike celiakie

MUDr. Marián Oltman, PhD. Zobraziť galériu (2)
MUDr. Marián Oltman, PhD. (Zdroj: archív MO)

Nadúvanie, hnačky či iné tráviace problémy ľudia nezriedka považujú za prejavy spojené s intoleranciou lepku v potravinách. Senzitivita na glutén však nemusí byť jasným znakom celiakie, pretože diagnostika ochorenia býva zložitejšia. Na to, ako ochorenie rozpoznať a liečiť, ste sa pýtali doktora Mariána Oltmana, ktorý bol 9. mája 2019 v čase od 11.00 do 12.00 hod. online.

 

„Celiakia (CD - z anglického celiac disease) je celoživotné, autoimunitné, geneticky podmienené ochorenie, ktoré spravidla bez liečby, teda bezlepkovej diéty, nakoniec postihuje mnohé orgány, a preto môžu byť jeho prejavy veľmi variabilné,“ vysvetľuje hepatológ Marián Oltman z Gastroentero-hepatologického centra THALION v Bratislave.

Čítajte viac: Koniec trápenia s autoimunitným ochorením? Nový objav by mohol pomôcť tisíckam Slovákov!

U detí môžu na ochorenie upozorňovať bolesti brucha, objemná mastná stolica, zápcha či celkové neprospievanie. Podobné tráviace ťažkosti sa môžu vyskytovať aj u dospelých, no často v kombinácii s atypickými prejavmi, ako chudokrvnosť, zvýšené pečeňové testy, zvýšený cholesterol, kostné poruchy, kožné vyrážky, neplodnosť, depresie a poruchy spánku. „Čoraz častejšie sa však stretávame s pacientmi, ktorí sú asymptomatickí, resp. nemajú žiadne prejavy a celiakia im bola diagnostikovaná náhodne, v rámci iného vyšetrenia, alebo v rámci skríningu príbuzných pacientov s CD,“ dopĺňa lekár.

Čím sa líši intolerancia lepku od celiakie?

„V prípade intolerancie lepku, resp. neceliakálnej gluténovej senzitivity (NCGS) nejde o autoimunitné ochorenie tak, ako v prípade celiakie, a zatiaľ nie je preukázaný ani žiadny jej genetický podklad,“ spresňuje odborník s tým, že symptómy môžu byť pri oboch totožné, rozdiel však môže byť v ich príchode - v prípade NCGS môže byť reakcia na lepkové obilniny včasnejšia, nie je to však pravidlom.

„Hlavný rozdiel spočíva v patofyziológii. V prípade NCGS nedochádza po pôsobení lepku k poškodeniu sliznice tenkého čreva, alebo je sliznica poškodená len minimálne. Ďalší rozdiel spočíva v diagnostike, nakoľko diagnostika NCGS pozostáva len zo serologického vyšetrenia, pri ktorom sa vylučuje prítomnosť protilátok na lepok (diagnostika celiakie) a prítomnosť špecifických IgE protilátok na pšenicu (diagnostika alergie na pšenicu). V prípade, že sú tieto dve diagnózy u pacienta vylúčené, je ešte potrebné vykonať záťažový test, keď sa pacient po zaznamenaní ťažkostí po lepkovej strave nastaví počas nasledujúcich ôsmich týždňov na bezlepkovú diétu a dochádza k vymiznutiu jeho ťažkostí bezprostredne po vylúčení lepku z jedálnička. Po ukončení eliminačnej fázy a ďalšom vystavení sa lepku by sa ťažkosti mali vrátiť, čo poukazuje na NCGS,“ objasňuje hepatológ.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Postačí na odhalenie problému samodiagnostický test z lekárne?

Rýchly samodiagnostický test má podľa lekára niekoľko výhod, ale aj svoje úskalia. Je finančne nenáročný, dostupný a možno ho vykonať v pohodlí domova bez pomoci zdravotníka. Jeho podstatou je detekcia prítomnosti protilátky anti-tTG IgA vo vzorke krvi. „Červený prúžok v kontrolnom okienku ukazuje, že vo vzorke sú IgA protilátky. Výsledok testu je pozitívny, ak sa v kontrolnom aj v testovacom poli objaví svetlo až tmavočervený prúžok. V tomto prípade test ukazuje, že sú prítomné protilátky anti-TG2 IgA vo vzorke krvi. Výhodou je aj približne 90-percentná senzitivita a špecificita týchto testov,“ opisuje doktor Oltman.

Čo znamená pozitívny výsledok?

Pacienti by však výsledok nemali považovať za jednoznačný, ale len orientačný. V ideálnom prípade môže poslúžiť na odsledovanie účinnosti bezlepkovej diéty. Ak je výsledok testu pozitívny pri podozrení na celiakiu, pacient by nemal svojvoľne prejsť na bezlepkovú diétu, ale najskôr by mal navštíviť lekára. Ani negatívny výsledok domáceho testu neznamená 100-percentné vylúčenie diagnózy celiakie.

Ak je výsledok domáceho testu pozitívny, je nutné absolvovať ďalšie vyšetrenie u gastroenterológa, ktorý diagnózu definitívne potvrdí. Potom nasleduje špeciálna úprava stravy, pričom má pacient nárok na preskripciu bezlepkových prípravkou na recept.

„Pokiaľ test nepoukazuje na prítomnosť špecifických protilátok na lepok, ale máte odsledované, že sú vaše ťažkosti jednoznačne spájané s konzumáciou obilnín obsahujúcich lepok, takisto by ste o tom mali oboznámiť obvodného lekára a navštíviť gastroenetrológa, ktorý by mal serologicky vylúčiť alergiu na pšenicu, alebo vykonať záťažový test na neceliakálnu gluténovú senzitivitu,“ radí odborník.

Viac o téme: CeliakiaGluténIntolerancia lepkuMarián OltmanHepatológ
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.05.2019 12:00 - otázka od Igor Koniar
Dobrý deň pán doktor. Chcem sa spýtať a poprosiť o radu. Mám dlhodobé bolesti na ľavej strane brucha. V hornej časti pod rebrami, ktorá prechádza aj do spodnej časti. Je to tlaková bolesť. myslím, že to môže súvisieť s trávením. Absolvoval som rôzne vyšetrenia, kde mi doposiaľ nezistili príčinu. Zistili mi nízke hodnoty elestázy, inak všetko OK. Môže to súvisieť s trávením a prípadne s celiakiou? Ďakujem za vašu odpoveď. Prajem všetko dobré. Igor.
Dobrý deň. Na presnejšiu odpoveď by bolo treba prezrieť jednotlivé doterajšie nálezy z vyšetrení. Podľa Vami uvedeného je potrebné zvážiť možnosť prítomnosti nedostatočnej výkonnosti pankreasu z hľadiska výdaja pankreatických enzýmov. Samozrejme, že môžu byť u Vás prítomné aj iné stavy, avšak ako som spomenul, bolo by potrebné vidieť predchádzajúce nálezy
09.05.2019 11:56 - otázka od Daniela
Dobrý večer nakoľko budem zajtra po nočnej dovolila som si zaslať otázku už dnes chcela by som sa opýtať moja dcéra ma už 6rokov zistenu celiakiu teraz ma 26rokov dodržuje poctivo bezlepkovu stravu ale casto jej dosť viditelne nafukuje brucho nevie čo by jej pomohlo aby to prestalo uzivala aj espumisan ale nepomaha ďakujem
Dobrý deň. Ťažkosti Vašej dcéry môžu byť navodené inými príčinami, ako je napr. Syndróm prerastania baktérií v tenkom čreve, potravinové alergie a iné druhy intoleraqncií. Na diferencovanie uvedených stavov je vhodné navštíviť gastroenterológa, resp. požiadať toho , ktorý sleduje pani dcéru v rámci celiakiáe.
09.05.2019 11:11 - otázka od darina pistova
prosím o odpoved.Ked po vypití mlieka/asi 200ml/ráno ma prudko preženie,ale potom je všetko v poriadku,neškodí to črevám?
Vysoko pravdepodobne máte tzv.laktózovú intoleranciu, ktorú je možné odhaliť aj dychovým testom. V prípade negativity tohoto dychového testu je možné zvážiť ďalšie vyšetrenia v rámci IgE vyvolanej potravinovej alergii.
09.05.2019 11:09 - otázka od Eva
Dobrý deň, gastroenterológ mi po biopsii čreva celiakiu vylúčil, genetika dq 8 bola pozitívna. mám dlhoročné problémy s anémiou, zápchou a následnou migrénou. Po vylúčení potravín obsahujúcich lepok, zápcha a migrény vymiznú. Gastroenterológ to ďalej neriešil. Ďakujem.
Dobrý deň. Mysleli ste HLA DQ8 pozitivitu? Biopsiu čreva Vám mali robiť pri plnej záťaži lepkom. Vaše ťažkosti bývajú často aj prejavmi neliečenej celiakie. Na uspokojivú odpoveď by bolo potrebné poznať Váš stav hlbšie.
09.05.2019 11:08 - otázka od Vlasta
Dobrý deň pán doktor,v poslednej dobe mám veľký problém pri konzumácii chleba,v ústach sa mi vytvoria afty na jazyku a sliznice v ústach sa zapália,skusila som knäckebrot,keď problémy mi robil čerstvý chlieb a prejavz boli rovnaké.Som alergička na jarné pele.Za odpoveď ďakujem
Dobrý deň. Afty majú viaceré príčiny. Vo Vašom prípade je možné navštíviť gastroenterológa, aby zvážil vyšetrenia na vylúčenie celiakie a IgE alergie na pšenicu. A súčasne vylučovať iné príčiny áft nielen z gastroenterologického hľadiska.
09.05.2019 11:07 - otázka od iva
dobry den mojmu synovi dg celiakiu pred 9 rokmi na zaklade biopsie 3b.doteraz vsak nema ziadne problemy .prave naopak je obezny.je moznost.ze sa tato choroba v priebehu puberty strati? dakujem
Dobrý deň. Ťažkosti nemá len vďaka tomu, že drží bezlepkovú diétu. Keďže celiakia je autoimunitné ochorenie s genetickou preddispozíciou nie je možné ju „stratiť“. Paradoxne v poslednej dobe pribúda obéznych celiatikov v dôsledku nesprávneho zloženia jedálnička z kalorického hľadiska.
09.05.2019 11:06 - otázka od Danica
Dobry den, ak si myslim, ze by som mohla mat celiakiu a domaci test z lekarne bol negativny, znamena to len to, ze asi nemam intoleranciu, ale celiakiu mat mozem?
Dobrý deň. Domáci test je len orientačný a nevylučuje definitívne celiakiu. Na to je potrebné absolvovať vyšetrenie u gastroenterológa, ktorý posúdi či je potrebné realizovať definitívne diagnostické postupy.
09.05.2019 11:04 - otázka od Alica Štorková
Dobrý deň, rada by som sa opýtala ohľadom mojej dcéry. Má 17 rokov a vo veku 2,5 roka jej bola diagnostikovaná celiakia. Chcela by som sa opýtať, že či je možnosť, že z toho tak povediac "vyrastie". V poslednej dobe si občas dá niečo čo vlastne by nemala a nemá žiadne problémy. Rada by som vedela, či je to možné, alebo robíme nesprávne , že jej občasný prehrešok dovolíme. ďakujem pekne za odpoveď
Dobrý deň. Celiakia je autoimunitné ochorenie s genetickou preddispozíciou a preto nie je možné z neho „vyrásť“. Prehrešky voči diéte nie je možné tolerovať. A to napriek tomu, že nemá z toho žiadne sprievodné ťažkosti. Nedodržiavanie diéty vedie znova k zápalu tenkého čreva a v podstate ihneď sa môžu vyvíjať iné komplikácie celiakie, mimočrevné, ktoré bývajú veľmi závažné.
09.05.2019 11:03 - otázka od Katarína
Mohla by celiakiu alebo jej príznaky vyvolať aj diagnóza cukrovky a razantná zmena jedálnička (prechod na zdravú stravu bez sacharidov)?
Dobrý deň. Nie, ale celiakia môže byť prítomná aj s cukrovkou ale len prvého typu, keďže celiakia aj cukrovka prvého typu sú autoimunitné ochorenia. Ani razantná zmena jedálnička nemôže vyvolať celiakiu.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9