Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ortopéd radí: Ploché nohy u dieťaťa riešte do 10. roku

(Zdroj: GettyImages)

Dnešné deti trávia viac času pri mobiloch, tabletoch, televíziách a o niečo menej pri športe. Má t vplyv nielen na ich chodidlá, ale aj správne držanie tela. O najčastejších rtopedických problémoch detí sme sa rozprávali s Primárom ortopedického oddelenia.

MUDr. Daniel Vidovič, MPH, námestník pre LPS a primár ortopedického oddelenia Fakultnej nemocnice AGEL Skalica odpovedal otázky súvisiace s plochými nohami, nesprávnym držaním tela, vhodného výberu obuvi či športu pre vaše deti. V rozhovore zistíte aj to, kedy je potrebná návšteva odborníka či aké fyzické zaťaženie je pre deti vhodné.

 

Rodičia detí asi najčastejšie u ortopéda riešia ploché nohy. Je to tak?

Ploché nohy, ale aj chybné držanie tela. To možno ešte častejšie. Samozrejme, aj úrazy.

 

Veľa sa dnes hovorí o správnom výbere topánok pre deti, sú ale deti, ktoré nenosia topánky po starších súrodencoch, dodržiavajú odporúčania a napriek tomu majú napríklad ploché nohy. Je výber topánok naozaj tak dôležitý?

Často počúvame o ortopedickej obuvi. Ale to je len marketingový a obchodný názov. Definícia takejto obuvi neexistuje. Vhodná obuv by mala byť kvalitná - poriadna podrážka a aj materiál zvršku obuvi, v celých topánkach opora päty a podobne. Väčšie zdravotné problémy z nevhodnej obuvi v detstve nebývajú. Topánky sa skôr prispôsobia nohám (vychodia sa), ako opačne.

Ak si všimne, že dieťa napríklad robí nesprávne otlačky chodidiel s mokrými nohami - je to automaticky dôvod na návštevu odborníka?

Do troch rokov je takmer každá noha dieťaťa plochá - je to fyziologické. Ak je to neskôr tak vtedy by sa problém mal vyšetriť a prehodnotiť.

 

Často sa deťom predpisujú ortopedické vložky. Majú pre dieťa reálny zmysel?

Nie je nutné pri každom plochonoží predpisovať ortopedické vložky. Nedá sa to takto štandardizovať. Nález treba riadne prehodnotiť odborníkom. 

Kedy je už nutné, aby dieťa navštevovalo rehabilitácie a kedy stačí domáce cvičenie?

Vždy takéto niečo závisí od konkrétneho nálezu. Je to záležitosť spolupráce ortopéda a rehabilitačného lekára.

 

Do akého veku je nutné ploché nohy u detí liečiť?

Vývoj nohy, a teda aj klenby, končí okolo 10 rokov. Po tomto veku už dochádza len k minimálnym zmenám. Neskôr vo vyššom veku môže dôjsť k zmene klenby preťažením, profesionálnou záťažou alebo inými ochoreniami (napr. reumatické ochorenia).

 

Čo vlastne hrozí budúcim dospelým, ak majú ploché nohy?

To závisí od stupňa plochonožia a jeho rigidity (pevnosti). Ale najčastejšie vedie k bolestiam a rozvoju artrózy drobných kĺbov nohy.

 

V akom veku sa u detí stretávate s nesprávnym držaním tela? Oproti minulosti sa to asi mobilmi, počítačmi, tabletmi… zmenilo.

Chybné držanie tela je vhodné posudzovať najskôr po 4. - 5. roku života. Vtedy dochádza k dozretiu nervových dráh, ktoré majú za úlohu vedomý pohyb. Chybné, ochabnuté, držanie tela je častejšie u pasívnych jedincov, ktorí sa menej hýbu a menej športujú - a to je dané aj dnešným životným štýlom.

Ako rodič spozoruje, že jeho dieťa má problém s nesprávnym držaním tela a čo má v takom prípade robiť?

Buď na to príde rodič sám, alebo obvodný lekár pri pravidelných prehliadkach. V prípade výraznejších nálezov následne odošle dieťa na ortopedické vyšetrenie.

 

Veľa sa v súvislosti so správnym vývojom nôh a chrbtice hovorí o športe. Sú druhy športu, ktoré sú v tejto súvislosti dokonale vhodné a ktoré, naopak, až tak vhodné nie sú?

Medzi vhodné športy patria všetky tie, kde je komplexné zaťaženie organizmu, nie jednostranné. Vždy sa odporúča plávanie. A hlavne platí, že nič sa nemá preháňať. Viacfázové tréningy niekoľkokrát týždenne v detskom veku sú preťažením.

Viac o téme: Ploche nohyOrtopedOrtopediaMUDr. Daniel Vidovic
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9