Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celý deň len na ovocných a zeleninových šťavách? Vyskúšali sme na vlastnej koži!

Doprajte si občas zdravé smoothie z ovocných či zeleninových štiav. Zobraziť galériu (6)
Doprajte si občas zdravé smoothie z ovocných či zeleninových štiav. (Zdroj: pixabay.com)

Aj keď s toxínmi dokážeme žiť, nie je na škodu si raz za čas dopriať detoxikačnú kúru a odľahčiť telo od usadenín. Blížiace sa jarné obdobie prinútilo redakciu zamyslieť sa nad svojím, často nerozumným, stravovaním.. Rozhodnutie bolo jednoznačné. Detox potrebujeme ako soľ!


Sľubujú, že nás zbavia škodlivých látok v tele, vďaka čomu budeme ako znovuzrodení. Reč je o detoxikačných kúrach, ktoré by mali naštartovať telo a zrýchliť metabolizmus. A kedy je ideálnejšie obdobie na detoxikáciu, ak nie práve na jar? Vyskúšali sme očistu tela na vlastnej koži, aby sme telo zbavili toxických látok a celkovo zlepšili svoje zdravie. Voľba padla na smoothie a šťavy, ktoré nás mali prečistiť a zároveň dodať organizmu zdraviu prospešné látky, vrátane vitamínov a minerálov. 

Očistenie organizmu pomocou smoothie a štiav napomáha hlavne vtedy, ak:

  • máte problémy s nafukovaním či zadýchavaním sa,
  • trpíte kvasinkovými infekciami,
  • vaša pokožka je mdlá a bez života,
  • máte málo energie a ste vyčerpaní,
  • máte problémy so spánkom,
  • trpíte problémami s kĺbmi alebo so stuhnutosťou,
  • máte pár kíl navyše, ktorých sa chcete zbaviť,
  • cítite sa psychicky zle.

Objednali sme si balíček na jeden deň, ktorý mal taktiež podporiť chudnutie. Koniec vlastného vyrábania smoothie a ručného odšťavovania, ktoré mnohých len odradí! Na druhý deň sme už držali v rukách fľaštičky s hotovými smoothie od Ham-pi, ktorá robí donášky štiav a smoothie pre jednotlivcov i firmy.

Bolo nám dodaných 5
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: red)

Zloženie štiav smoothie

Raňajky: Banán, jablko, raw kakao, kokosový olej, ovsené vločky

Desiata: Ananás, grep, pomaranč

Obed: Čučoriedky, banán, jablko, chia semienka

Olovrant: Mrkva, jablko, hruška, zázvor

Večera: Mrkva, cvikla, jablko


Po sladkej stopke a cvičení neschudnute: Takto sa nevedomky pripravujete o ploché bruško!


Balíček bol zostavený v spolupráci s výživovým poradcom, aby splnil svoj cieľ. Mal sa postarať o očistenie, naštartovanie metabolizmu a zvýšenie energie. Väčšina z použitých ingrediencií pochádza od miestnych pestovateľov (napr. jablká sú zo slovenských sadov) a taktiež sa použilo pri výrobe smoothie aj bio ovocie a zelenina.

Na desiatu sme si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: red)
Balíček so smoothie bol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: red)

Ako to dopadlo?

Po doručení balíčka bolo potrebné, aby boli nápoje uzavreté vo fľaštičkách na chladnom mieste. Pre zachovanie čo najvyššej kvality surovín sme mali balíček skonzumovať do 24 hodín. A tak sme detoxikáciu odštartovali hneď na druhý deň!

Boli sme však upozornení na to, že počas detoxu nás môžu prekvapiť rôzne reakcie. U každého je to individuálne, niekto pociťuje nával energie, ľahkosti, čistoty, ale iných môže bolieť hlava alebo naopak, môžu byť unavení, čo sú sprievodné javy toho, ako sa naše telo očisťuje od škodlivých látok.

Žiadny zázrak sme nečakali, veď ani žiadny nemal prísť.. Raňajky sme začali so smoothie, ktoré bolo zložené z banánu, jablka, raw kakaa, kokosového oleja a ovsených vločiek. Nápoj bol celkom sýty, takmer dve hodiny trvalo, kým sme ho celý vypili. Po jeho konzumácii a plnom žalúdku naše prvotné obavy, či vydržíme celý deň na šťavách zrazu zmizli. Však je to len jeden deň!

Opak bol však pravdou.. Nasledovala šťava na desiatu, ďalšia na obed a blížil sa olovrant. Žalúdok začal trošku protestovať a prišla prvá kríza. Tak sme mali chuť sa do niečoho zahryznúť! O to horšie, keď si kolegyňa vedľa pochutnávala na čokoládovej tyčinke. Prázdno v žalúdku, v hlave predstavy o jedle,.. Vzdáme to? Našťastie sa tak nestalo! Čas rýchlo ubehol a zrazu tu bola večera a naša posledná fľaštička so smoothie. Dali sme to!

Chutné a zdravé kombinácie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: red)

Ak by sme mali zhodnotiť naše pocity, počas dňa sme nemali žiadne výrazné zdravotné problémy. Neprekvapili nás bolesti hlavy, ani zvýšená malátnosť či únava. Jediný problém bol pre nás len pocit prázdneho žalúdka. Ale s dávkou sebazaprenia sa to dá zvládnuť! Navyše, ten pocit ľahkosti na konci dňa s vedomím, že sme urobili niečo pre svoje zdravie, stojí za to!

Umenie však podľa nás nie je vydržať jeden deň na ovocných a zeleninových šťavách, aj keď možno to považovať za úspech. Umenie je pokračovať v konzumácii zdravej stravy a celý život dbať na vyvážený jedálníček.

Čítajte tiež: Veľká chyba pri konzumácii avokáda: Takto sa zbytočne pripravujete o veľa!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9