Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na bežné lieky pri virózach: Pozrite sa, kto by mal byť dvojnásobne opatrný

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Všetci poznáme ten nepríjemný pocit, keď sa ktosi za naším chrbtom v preplnenej MHD rozkašle alebo rozkýcha. Obavy sú podľa odborníkov namieste. Vírusy sa totiž dokážu šíriť neuveriteľnou rýchlosťou. Pri ich krotení by ste však mali byť opatrní.

Zimné mesiace sami osebe vytvárajú nápor na dýchaciu sústavu a kardiovaskulárny systém. Keď sa k nim pridajú aj vírusy, ktoré na nás číhajú pomaly na každom kroku, pred chorobou organizmus nemusí ochrániť ani dobrá prevencia.

Čítajte viac: Imunitný systém človeka váži až kilogram: Posilní ho aj liečivá huba rastúca na Slovensku

Vedci z Bristolskej univerzity zistili, že človek s chrípkou či bežným prechladnutím dokáže vírus prostredníctvom kýchnutia alebo kašľania vypustiť do ovzdušia rýchlosťou až 100 míľ za hodinu. Jedno kýchnutie pritom môže obsahovať hotovú armádu - stotisíc baktérií alebo vírusových častíc. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v magazíne Journal of the Royal Society Interface.

Srdce pod tlakom a cievy v napätí

Keď už vírus prepukne, väčšina ľudí siaha po bežne dostupných liekoch, akými sú protizápalové lieky, napr. ibuprofen či rôzne voľnopredajné spreje do nosa, kvapky a tabletky na zmiernenie opuchu sliznice. V prípade, že tieto lieky obsahujú pseudoefedrín alebo fenylefrín, lekári vyzývajú srdciarov na opatrnosť. Ak to s ich užívaním preženiete, hrozia vám kardiovaskulárne problémy.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Lekári varujú, že tzv. dekongestanty, resp. lieky určené na upokojenie a zmiernenie opuchu sliznice pri prechladnutí, môžu byť nebezpečné pre osoby s vysokým krvným tlakom alebo ochorením srdca, takisto pre ľudí po mozgovej príhode a infarkte. Dekongestanty môžu zvyšovať krvný tlak, resp. zužovať krvné cievy, a práve tento efekt môže skomplikovať liečbu bežných viróz. Podľa Medicalnewstoday.com môžu pacienti voliť aj alternatívne lieky, napríklad antihistaminiká, ktoré predstavujú menšie riziko pre srdcovo-cievnu sústavu. O tom, aké lieky sú pre vás najvhodnejšie, by však mal rozhodnúť váš lekár.

Viac o téme: LiekyPrechladnutieViróza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9