Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pichľaví ježkovia jesene: Toto s gaštanmi nikdy nerobte!

Ich sezóna je v plnom prúde. Doprajete si ich aj doma alebo ich radšej kúpite niekde na námestí.
Ich sezóna je v plnom prúde. Doprajete si ich aj doma alebo ich radšej kúpite niekde na námestí. (Zdroj: thinkstock.com)

Ich vôňu cítiť na niekoľko metrov. Či už hovoríme o pečených alebo o tých čerstvých v prírode. Gaštany neodmysliteľne patria k jeseni tak, ako k nej patrí opadané lístie na chodníku. Sú zdravé, vhodné pre každého z nás.

Pozor na rozdiel

Rozlišovať musíme pagaštany konské a plody gaštanu jedlého. Z pagaštanov robíme figúrky s deťmi, tie jedlé sú vhodné na konzumáciu. Hoci sú plody pagaštanu nejedlé, v prírodnej medicíne má svoje využitie - z plodov sa vyrábajú tinktúry, hojivé maste. Výťažky z pagaštanu majú liečivé účinky na kožné ochorenia, liečia rany, odstraňujú bolesti kĺbov.

Naopak, plody gaštanu jedlého sú vhodné na konzumáciu, pričom zrejme neexistuje skupina, ktorej by gaštany boli zakázané. Potešíme aj celiatikov. Gaštany totiž neobsahujú lepok, takže múka z gaštanov je pre nich vhodná.

Využite všetky súčasti gaštanu

Gaštan jedlý poskytuje okrem samotných plodov aj listy a kôru. V najväčšej miere však využívame najmä plody. Sú chutné a zdravé, pripomínajú jeseň a zimu a pri prechádzke mestom horúce gaštany poskytujú zohriatie nie len fyzické, ale aj také to „duševné“.

Plody – zdroj vitamínu C

Plody gaštanu majú nízky obsah vody, vysoký obsah sacharidov, sú zdrojom dôležitého prvku – vlákniny. Obsahujú dôležité esenciálne mastné kyseliny – kyselinu linoleovú a linoleinovú, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík a železo. Gaštany obsahujú málo tukov, no veľa škrobu, čo ich nutrične približuje zemiakom a kukurici.

Počuli ste o biotíne? Ak nie, vedzte, že patrí medzi vitamíny B, je sytentizovaný črevnými baktériami a je nenahraditeľný pre cievny systém a kožu.

Vráťme sa ale k vitamínu C. Plody gaštanu ho obsahujú viac ako dosť, čo je ale škoda je, že tepelnou úpravou sa stráca. Gaštany sa ale nemôžu konzumovať surové, preto je lepšie ich piecť ako variť.

Ako ich využiť v prospech zdravia?

Gaštany pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru, prečisťujú hrubého čreva, znižujú vysokého krvného tlaku, znižuje aj cholesterol. Pomáhajú eliminovať migrény, zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov, podporujú tvorbu červených krviniek a kvôli ich konzumácii náš mozog funguje o niečo lepšie.

Vhodné sú pri detoxikácii organizmus, majú antiseptické účinky, urýchľujú metabolizmus a ich konzumácia je skvelou prevenciou pre vznikom kardiovaskulárnych ochorení.

Plody gaštanu sú vhodné ako pre tehotné mamičky tak aj pre diabetikov a ľudí s celiakiou.

Aká je denná doporučená dávka?

Hoci sú gaštany sezónou záležitosťou a veríme, že si ich chcete vychutnať v čo najväčšej možnej miere, nemali by sme zabúdať na fakt, že obsahujú pomerne dosť škrobu, čo z nich automaticky nerobí to „najlepšie“ a najzdravšie jedlo.

Ak chcete schudnúť, jesť byť ste mali cca 15 gramov gaštanov maximálne trikrát do týždňa. Ak však nie ste v chudnúcom režime a chcete silu ukrytú v týchto drobných malých plodoch využiť na maximum, zjedzte trikrát do týždňa maximálne 25 gramov.

Načo využiť listy a kôru?

Ak by ste nevedeli, nie len plody gaštanu vieme využiť vo svoj prospech. Listy pôsobia reumaticky, vo forme čaju ich môžete využiť na uľahčenie vykašliavania a pri astme. „Zvládnuť“ by ste s ňou mali aj prejavy bronchitídy.

Listy sa zbierajú v auguste až októbri a sušia sa. Obsahujú triesloviny, tripertény a flavonoidy. Čaj z listov sa pripravuje z dvoch plných čajových lyžičiek pokrájaných listov na štvrť litra studenej vody. Povarte ich a pite tri šálky denne.

Kôra o stromu sa tiež vo forme odvaru používa na detoxikáciu čriev, pri hnačke. Z kôry si vieme vytvoriť tinktúru, ktorá má podobné účinky ako odvar. Mali by ste však byť opatrní a prípadne tieto postupy skonzultovať s lekárom. 

Čítajte tiež: Zistite príčiny kruhov pod očami: Nie vždy totiž ide o únavu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9