Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je ľadová sprcha skutočne dobrá pre zdravie?

Nebojte sa studenej sprchy, vzpruží organizmus!
Nebojte sa studenej sprchy, vzpruží organizmus! (Zdroj: thinkstock.com)

O ľadovej sprche sa hovorí, že je skvelá na pokožku a taktiež krvný obeh. Popularitu získala i vďaka novému prílevu energie, ktorým nás zaplaví v ranných hodinách. Naozaj ju možno považovať za spôsob, ako posilniť svoje zdravie? Nedávny výskum prišiel s novými skutočnosťami.


Lepšia imunita a krvný obeh, úľava od stresu, bdelosť a duševné otuženie. Toto všetko sa spája so studenou vodou. Na prvý pohľad sa zdá, že ide o doslova zázrak, preto nikoho netreba presviedčať o tom, že by sme sa mali sprchovať studenou vodou každé ráno.

Rýclejšie sa dostanete z choroby

Nedávna štúdia v Holandsku skúmala, ako na nás vplýva studená voda. Účastníci, ktorí si na záver sprchy dopriali osvieženie v podobe studenej vody sa zotavili rýchlejšie z chorôb. Trvalo im menej dní, kým boli úplne fit na rozdiel od ostatných. Viac ako 3000 účastníkov, čo sú približne dve tretiny z celkového počtu, sa po výskume rozhodli pokračovať v absolvovaní studenej sprchy a zaznamenali zvýšenie energetickej hladiny rovnako ako to s organizmom dokáže silná šálka kávy.

Sophie Kreitzbergerová z Rafinery29 taktiež vyskúšala podobný experiment priamo na vlastnej koži. Tridsať dní sa sprchovala studenou vodou.

"Po ponorení do studenej vody som v dopoludňajších hodinách cítila obrovský príval energie a odporúčam ju každému, kto chce ráno nakopnúť a povzbudiť náladu," tvrdí žena.

Vplyv na psychiku

Taktiež existuje dôkaz, že takáto osviežujúca sprcha môže mať dopad aj na psychiku. V dôsledku šoku začnete dýchať hlbšie, čo zvyšuje tepovú frekvenciu, zvyšuje krvný obeh a uvoľňuje endorfíny - hormóny šťastia. Sarah užívala antidepresíva až po dobu ôsmich rokov. Potom jej lekár predpísal dávku studenej sprchy každý deň, aby sa stabilizovala jej nálada. Neuveriteľné, ale pomohlo to!

Čítajte tiež: Odborníci upozorňujú: Vytláčanie vyrážok vás môže pripraviť o život!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9