Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Oranžový pomocník v boji proti nádche: Pripravte si túto zmes, uľaví sa vám!

Skúste túto tekvicovú kúru. Zatočí so všetkými jesennými neduhmi!
Skúste túto tekvicovú kúru. Zatočí so všetkými jesennými neduhmi! (Zdroj: thinkstock.com)

Jeseň je v plnom prúde, očakávané sú aj prvé prízemné mrazy. Hoci viacerí veria v krásne a teplé babie leto, jeseň nie je iba o počasí. Je to aj o bohatej úrode, ktorú o ktorú sa celé rok staráme. Medzi nimi je určite aj tekvica.

Recept pre zdravie 

Mnohé jej odrody lákajú na prípravu polievok, prívarkov, rôznych pomazánok. Vedeli ste, že tekvice má liečivé účinky a že táto zlatistá zmes pomôže organizmu pri rôznych neduhoch?

Na prípravu budeme potrebovať 200 gramov medu, 300 gramov tekvice, jeden citrón a zázvor. Citrón umyjeme, vylúpneme jadierka, nakrájame na štvrtinky. Citrón môžeme ošúpať, ale nemusíme.

Tekvicu tiež ošúpeme, zbavíme sa jadierok. Nakrájame ju na menšie kúsky a to iste spravíme so zázvorom. Všetko spolu rozmixujeme na jemnú zmes. Pridáme med, zamiešame a máme zmes hotovú.

Pomocníkom je dužina 

  • Dužina tekvice obsahuje veľké množstvo vody, vitamínu C, beta-karoténu, ktorý sa mení na vitamín A v našom tele.
  • Spolu s vitamínom E sú výbornými antioxidantami, takže pomáhajú regenerovať poškodené bunky.
  • Vitamín skupiny B – kyselina pantoténová a niacín zase pomáhajú posilňovať cievy a srdce, znižujú krvný tlak a taktiež hladinu zlého cholesterolu.
  • Okrem rôznych vitamínov obsahuje dužina tekvice aj veľa minerálov. Draslík je močopudný, preto z tela napomáha vylúčiť prebytočnú soľ, zlepšuje stav pri reume. Ďalej obsahuje meď, železo, horčík či selén.
  • Skvelým doplnkom výživy je aj pre obsah vlákniny, ktorá udržiava trávenie v pohode, je aj „jemným“ laxatívom

Tekuté zlato je cenným pomocníkom zdravia, je to prírodný liek, ktorý má doma snáď každý. Má protizápalové účinky, antibakteriálne pôsobí proti neduhom, ktoré by mohli vyvolať akúkoľvek chorobu, najmä teraz počas sychravejších dní. Posilňuje náš imunitný systém a predchádza vírusovým ochoreniam. Prechladnutie, ochorenie dýchacích ciest, chrípka či zápal ústnej dutiny – aj s tým si med dokáže hravo poradiť.

Žltý pomocník zdravia

Aj citrón možno zaradiť medzi obľúbených pomocníkom, ktorý bojujú proti sezónnym ochoreniam. Okrem toho, že dodáva energiu a osviežuje myseľ, znižuje horúčku a pomáha pri bolestiach hlavy. Hravo si poradí aj s rôznymi druhmi infekcií a choroby z prechladnutia. 

Čítajte tiež: Choroby začínajú útočiť: Nezvyčajné tipy na posilnenie imunity do niekoľkých minút!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9