Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kyslá KAPUSTA nemusí byť zakaždým BOMBOU pre zdravie: RECEPT, ako si vyrobiť vlastnú!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kráľovná zdravia a krásy sa hlási o slovo! Kyslá kapusta je opäť na výslní vďaka sezónnemu obdobiu a pripomína nám svoje nezameniteľné účinky na ľudské zdravie a o chuti už ani nie je reč. Ako sa však presvedčiť o tom, že doma máte naozaj čistý produkt? 

Predpokladá sa, že kyslá kapusta je výživná vďaka fermentácii. Ide o proces, počas ktorého mikroorganizmy trávia prirodzený cukor nachádzajúci sa v kapuste a následne ho menia na kyseliny a oxid uhličitý. Keď sa kvasinky a baktérie dostanú do kontaktu s cukrom, možno hovoriť o fermentácii. Všetky spomínané látky sa nachádzajú v kapuste. Vďaka fermentácii vzniknú podmienky na podporu rastu probiotík. Tie majú na svedomí, že potrava bude ľahšie stráviteľná.

Čítajte tiež: Jedna z NAJSILNEJŠÍCH liečivých RASTLÍN, o ktorej by ste mali vedieť: UCTIEVALI ju už starí Egypťania!

Kyslá kapusta obsahuje nespočetné množstvo zdraviu prospešných látok vrátane vitamínov a minerálov. Doprajte svojmu telu kvalitný a čistý produkt!

Ako vybrať kyslú kapustu?

Kyslú kapustu zoženiete takmer v každom obchode, no nie všetky budú rovnaké. Majú zopár odlišností, ktoré je dobré si všímať, ak chcete z kyslej kapusty vyťažiť maximum, ako sa píše na healthline.com

Tipy, ako si vybrať kyslú kapustu:

  • Vyhýbajte sa pasterizovaným odrodám. Bežná kyslá kapusta je zvyčajne pasterizovaná, čo je proces, ktorý zabíja užitočné probiotiká. U chladených odrôd je menšia pravdepodobnosť pasterizácie, pre istotu však skontrolujte štítok.
  • Pozor na konzervanty. Mnoho značiek kyslej kapusty zakúpených v obchode obsahuje konzervanty, ktoré môžu znížiť počet probiotík.
  • Preč s pridaným cukrom. Kyslá kapusta by mala obsahovať iba dve základné ingrediencie: kapustu a soľ. Niektoré odrody môžu mať aj zeleninu, no vyvarujte sa tým, ktoré do zmesi pridávajú cukor alebo podobné ingrediencie.

Recept na domácu kyslú kapustu

Je tu ešte jedno riešenie! Aby ste sa ubezpečili, že kyslá kapusta bude mať všetky zdravotné výhody, môžete si ju vyrobiť sami. Existuje množstvo spôsobov, ako si ju pripraviť v domácom prostredí. Hoci spôsob je viac menej stále ten istý, sú tam rôzne obmeny, napr. čo sa týka použitých ingrediencií. 

Kyslá KAPUSTA nemusí byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Potrebujete:

  • 10 kg hlávkovej kapusty
  • 200 g soli
  • 2 PL rasce 
  • Zeleninu podľa výberu (mrkva, cibuľa, cesnak a pod)

Postup: V tejto príprave kyslej kapusty sa použije cibuľa – na jednu kapustu pripadá jedna cibuľa. No nie je to nutné. Majte poruke súdok a kapustu, ktorú očistite od vrchných listov, nakrájajte na menšie kusy a nastrúhajte. Cibuľu pokrájajte nadrobno. Pripravte si väčšiu nádobu, do ktorej priebežne pridávajte kapustu, soľte a pridajte rascu. Následne kapustu tlačte päsťou do suda. Zavrite ho a vrchnák zalejte vodou. Nezabúdajte však dolievať priebežne vodu. Žliabok vo vrchnáku totiž nesmie byť suchý, aby sa tak do súdka nedostal vzduch. V opačnom prípade by kapusta zoxidovala a sčernela. Domácu kapustu kvaste približne 5 týždňov. 

Ak by ste potrebovali skontrolovať kvasenie, nič sa nestane, ak otvoríte súdok napr. raz za tri dni. Netreba to však robiť príliš často. Po uzavretí nádoby sa opäť začne tlačiť všetok vzduch smerom von, ktorý sa tam dostal aj s baktériami. Buďte však opatrní, aby kapusta nezačala hniť!

Viac o téme: ZdravieReceptKyslá kapusta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9