Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stačí jeden POHÁR šťavy a vaša IMUNITA naberie nové rozmery: Toto všetko sa STANE s telom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mrkva, tak obyčajná a zároveň skvelá zelenina. Konzumujeme ju snáď všetci, či už surovú, alebo varenú. Je plná živín, vitamínov a sily. Vedeli ste však o zázračných účinkoch mrkvovej šťavy na ľudský organizmus?

Mrkva vďaka bohatému obsahu na betakarotén, alfakarotén, vitamíny A, B, C, K, vlákninu a minerály patrí medzi najzdravšie zeleniny na svete. Je plná antioxidantov a má minimálne zastúpenie cukrov a tukov. Jej konzumácia je zdraviu prospešná, pričom vo varenej forme je lepšie stráviteľná. Ako sa na portáli brightside.me píše, zlepšuje činnosť čriev, znižuje cholesterol, pomáha pri zápalových a infekčných procesoch v tele. Podporuje zdravý zrak, mnohým ľuďom zaberá na migrény. Dopriať si ju môžete tiež vo forme džúsu, ktorý má liečivé a blahodarne účinky na organizmus. Aké sú zdravotné výhody pitia mrkvového džúsu?

Čítajte tiež: Šéfkuchár varuje pred častou CHYBOU: Tento OLEJ pri pečení zemiakov nepoužívajte!

1. Zrýchľuje metabolizmus

Vitamíny skupiny B v mrkvovej šťave pomáhajú telu rozkladať tuky, bielkoviny a sacharidy a premieňajú ich na energiu. Obsahuje tiež vlákninu, ktorá pomáha pri chudnutí a v boji s nadváhou. Fosfor zrýchľuje metabolizmus a pomáha telu zregenerovať sa po cvičení.

2. Je dobrá na oči

Mrkvová šťava obsahuje luteín, betakarotén a zeaxantín, spoločne podporujú zdravie očí. Nedostatok týchto látok spôsobuje množstvo ochorení očí, ako je vekom podmienená makulárna degenerácia. Neliečená choroba môže viesť k oslepnutiu. Luteín znižuje riziko straty zraku.

3. Posilňuje imunitný systém

Už jeden pohár šťavy denne posilní váš imunitný systém. Podporuje rast a distribúciu bielych krviniek, ktoré chránia telo pred infekciou, zápalom a baktériami. Pitím mrkvového džúsu ochránite telo pred voľnými radikálmi.

Stačí jeden POHÁR šťavy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Znižuje riziko vzniku rakoviny

Mrkva obsahuje živiny, ktoré majú antioxidačný účinok. O antioxidantoch je známe, že sú skvelým bojovníkom proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek a byť spúšťačom rakoviny.

5. Zdravá pokožka

Vitamíny C, E a K, obsiahnuté v mrkvovej šťave podporujú zdravie pokožky a chránia ju pred škodlivým slnečným žiarením. Pitím mrkvovej šťavy podporíte produkciu kolagénu, vďaka ktorému zostane pružná, bez vrások a jaziev. Vedeli ste, že veľké množstvo kozmetických výrobkov obsahuje mrkvu?

6. Podporuje zdravé tehotenstvo

Tehotné ženy potrebujú dostatok kyseliny listovej, železa, vápnika, vitamínov skupiny A, B a C, aby boli zdravé, rovnako aj dieťa, ktoré nosia pod srdcom. Surová mrkvová šťava je skvelým zdrojom týchto živín. Už jeden pohár poskytne približne 10 percent odporúčaného množstva vápnika aj vitamínu C. 

7. Zlepšuje zdravie mozgu

Betakarotén má vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pozitívny vplyv na kognitívne schopnosti. Znižuje oxidačný stres v tele, ktorý má negatívny vplyv na celkové zdravie a môže aj poškodiť mozog. Pitím mrkvovej šťavy znížite riziko vzniku kognitívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba a demencia.

8. Chráni srdce

Pitím mrkvovej šťavy podporíte aj kardiovaskulárne zdravie. Polyfenoly, vitamíny a minerály v mrkvovom džúse pomáhajú regulovať krvný tlak a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.

Viac o téme: ZeleninaZdravieDžúsMrkvaMrkvový džúsPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9