Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výnimočný skvost z letnej záhrady: Nechtík má účinky, ktoré sú balzamom pre pokožku

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Väčšina z nás pozná nechtík lekársky ako hojivú zložku mastí a krémov. Málokto vie, že bylina je tiež unikátnym prírodným zdrojom látok, ktoré tvoria účinný ochranný faktor proti intenzívnemu slnečnému žiareniu. Viac sa dozviete z príspevku docenta Ivana Šalamona, ekológa a biológa z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove.

 

Nechtík lekársky (Calendula officinalis L.) pochádza zo západného Stredomoria, pravdepodobne zo Sicílie a severnej Afriky. Ako jednoročná bylina je známa len v kultúre, voľne v prírode sa nevyskytuje. Dnes sa pestuje ako okrasná a liečivá rastlina nielen po celej Európe.

Čítajte viac: Lipa sa dožíva až 600 rokov: Jej zlatisté kvety ukrývajú obrovské liečivé bohatstvo

Rastliny majú rovnú 0,3 až 0,5 metrov vysokú, riedko a široko rozkonárenú stonku, ktorá je husto olistená. Je aromatická, pokrytá jemnými, žľaznatými chĺpkami, mäkko páperistá. Kvety s priemerom 2 až 7 centimetrov sú  usporiadané  v jednotlivých, stopkatých úboroch na konci stoniek. Sú žltej, oranžovej  alebo oranžovočervenej farby.

Vedecký názov nechtíka vychádza z latinského „calendae“, čo je označenie pre prvý deň v mesiaci. Vystihuje dlhé obdobie kvitnutia rastliny alebo veľký počet jazykových kvetov – ako dní v mesiaci.  Plodom nechtíka lekárskeho sú hnedé, rôznym spôsobom stočené ostnaté nažky zoskupené v hlávkach.

Odroda Plamen plus. Foto: archív I. Šalamona
Zobraziť galériu (9)
Odroda Plamen plus. Foto: archív I. Šalamona  (Zdroj: Ivan Šalamon)

Registrovanou a odporučenou odrodou nechtíka lekárskeho na pestovanie je Plamen. V posledných rokoch sa venuje pozornosť semenárstvu a zavedeniu odrody Plamen plus. Obidve boli vyšľachtené v Českej republike. Odroda Plamen plus bola vyselektovaná na plnokveté úbory. Pri porovnaní oboch odrôd sa potvrdili významné rozdiely pri produkcii kvetných úborov. Hmotnosť 10 suchých kvetných úborov pri odrode Plamen je 2,48 gramov, pričom pri Plamen plus až 3,42 gramov. Obsah účinných látok – karotenoidov je pri prvej odrode  0,090 percenta a pri druhej odrode 0,12 percenta, teda vyšší o 0,030 percenta.

Z historického aspektu už Egypťania uznávali nechtík ako omladzujúcu rastlinu, iné národy ním dekorovali oltáre vo svätyniach, Peržania a Gréci kvetmi zdobili jedlo. Ako liečivá rastlina sa dokázateľne ordinovala v 16. storočí pri vynechávajúcej menštruácii (kvet s vínom), vňať na zakurovanie a šťava z rastliny pri bolení zubov. Okrajové kvety oddávna slúžili na falšovanie šafranu.

Zber nechtíka lekárskeho v Egypte. Foto: archív I. Šalamona
Zobraziť galériu (9)
Zber nechtíka lekárskeho v Egypte. Foto: archív I. Šalamona  (Zdroj: Ivan Šalamon)

V súčasnosti sa nechtík lekársky pestuje ako liečivá rastlina pre získavanie kvetných úborov so zákrovom – Calendulae flos cum calyce alebo pre získavanie iba sýtooranžových korunných lupienkov vytrhávaných z kvetných úborov (bez zeleného zákrovu - kalichu) – Calendulae flos sine calyce.

Spektrum obsahových látok nechtíka lekárskeho v droge charakterizujú:

  • karotenoidy: obsah do 3 percent, podmieňujú farbu kvetov a kvetných lupienkov, červené farbivá karotény a žlté xantofyly, do skupiny patria karotén, luteín, violaxantín, rubixantín, citroxantín, flavoxantín a iné;
  • silica: celkový obsah (0,1 – 0,4 percenta), jazykovité kvety do 0,12 percenta, lôžko do 0,4 percenta, okrem iných zložiek je v silici aj mentón, izomentón, terpinén, kadinén;
  • flavonoidy: obsah v jazykovitých kvetoch do 0,9 percenta, v kvetnom lôžku do 0,3 percenta, najmä izoramnetínové a kvercetínové glykozidy;
  • kalendulozidy: obsah 4-5 percenta, hemolyticky (rozpad červených krviniek) pôsobiace deriváty resp. glykozidy  kyseliny  oleanolovej;
  • triterpénové  alkoholy: o. i. β-amyrín, taraxasterol, arnidiol, faradiol;
  • fenolové kyseliny: predovšetkým kyselina salicylová;
  • horčiny: seskviterpenový laktón kalendín;
  • polyacetylény;
  • slizovité látky;
  • olej: v nažkách (13 – 21 percent), pozostávajúci z monoterpénov a seskviterpénov;
  • vitamíny.

Foto: archív I. Šalamona
Zobraziť galériu (9)
Foto: archív I. Šalamona  (Zdroj: Ivan Šalamon)

Bohatý zdroj betakaroténu

Medzi najdôležitejšie prírodné komponenty nechtíka lekárskeho patrí betakarotén (provitamín A). Je to látka, z ktorej si organizmus vytvára vitamín A. Kvety nechtíka lekárskeho biosyntetizujú rôzne množstvá betakaroténu a percentá fytoterapeuticky využiteľných extrahovateľných látok.

Jednou z najdôležitejších vlastností vitamínu A a betakaroténu je ochrana organizmu pred reaktívnymi formami kyslíka. Zároveň pôsobia ako antioxidanty v prípade, že dôjde k tvorbe novotvarových buniek následkom nekontrolovaného oxidačného procesu. Takto chránia bunkové membrány pred rakovinotvorným pôsobením voľných radikálov. Je dokázané, že až 90 percent novotvarov vzniká práve v pokožkovom pletive, a preto sa pripisuje príjmu vitamínu A a betakaroténu taký veľký význam. Zároveň pomáhajú aj pri ochrane slizníc hrdla, ústnej dutiny, hltanu, žalúdka, čriev, dýchacích ciest, močového mechúra a prostaty.

Ochrana pred škodlivým slnečným žiarením

Z ďalších vlastností betakaroténu je jeho ochranné pôsobenie pred reaktívnymi formami kyslíka vznikajúcimi následkom ultrafialového žiarenia. Molekula karoténu znázornená na obrázku 1 má veľkú schopnosť pohlcovať široké spektrum slnečného žiarenia a súčasne tlmiť vznikajúci singletový kyslík. Pôsobí tak ako účinný fotoprotektor. Táto jeho vlastnosť sa využíva pri liečbe porfýrie (porucha enzýmov zodpovedných za tvorbu hému – štrukturálnej zložky krvných farbív), pretože chráni pokožku citlivú na slnečné žiarenie. Zistený efekt sa tiež využíva na ochranu zdravého pletiva pri rádioterapii novotvarov.

Výnimočný skvost z letnej
Zobraziť galériu (9)

Biologické „slnečné okuliare“

Druhou dôležitou prírodnou látkou je luteín, ktorý prispieva k potrebnej ostrosti zraku, a tým k výkonnosti očí. Obsahuje vyváženú kombináciu výživových látok, ktoré sú nepostrádateľné pre uchovaní telesných funkcií, ako aj pre látkový metabolizmus očí. Podľa viacerých medicínskych štúdií sa karotenoidy luteín a zeaxantín nachádzajú vo vysokej koncentrácii v centrálnej oblasti sietnice. Na tomto mieste najostrejšieho videnia sú očné bunky zastúpené v najväčšom možnom množstve. Luteín pôsobí ako biologické „slnečné okuliare“. Jeho molekula (obrázok 2) absorbuje, podobne ako ochranný svetelný filter, UV žiarenie a chráni tak citlivú bunečnú štruktúru pred oxidačnými zmenami.

Výnimočný skvost z letnej
Zobraziť galériu (9)

Potláča zápaly a urýchľuje hojenie

V modernej medicíne je extrakt z nechtíka zložkou mastí na vredy, zápaly kože a kŕčové žily. Priaznivo pôsobí pri poruchách funkcie žlčníka a pečene. Pri ťažko hojacich sa kožných ochoreniach dochádza po vyčistení rany nechtíkovým záparom, odvarom alebo výťažkom k urýchleniu tvorby granulácie a epitelizácie tkanív. Extrakt z drogy sa používa do kozmetických prípravkov určených na zjemnenie pokožky a zlepšenie jej pružnosti. Pre dobrú rozpustnosť karotenoidových farbív v tukoch sa uplatnil v potravinárstve ako prirodzené, netoxické farbivo na prifarbovanie syrov, paštét či cukríkov. V ľudovom liečiteľstve sa používa väčšinou vo forme tinktúr alebo mastí na obklady pri preležaninách. Čerstvé, svieže rastliny, hlavne plnokveté odrody, sa tiež využívajú ako okrasná záhonová letnička a v poslednom období aj pestovaná rýchlením v skleníkoch do kvetinových väzieb z rezaných kvetov. Zároveň sa ako liečivo aplikuje na poranenia zvierat.

Rastlina potrebuje veľa svetla

Na oficiálne využitie sa nechtík lekársky získava pestovaním v kultúre, hlavne v Sýrii, Egypte, Nemecku, Českej republike, Poľsku, Rusku, Ukrajine, na Balkáne a v Maďarsku.  Na Slovensku patrí k tradične pestovaným druhom liečivých rastlín, pričom je jeho výmera až 100 hektárov ročne.

Foto: archív I. Šalamona
Zobraziť galériu (9)
Foto: archív I. Šalamona  (Zdroj: Ivan Šalamon)

Optimálne podmienky pre rast má na slnečných, teplých a pred vetrom chránených plochách. Napriek náročnosti na pôdnu vlahu je citlivý na zamokrené, ťažké (ílovité), veľmi presušené, piesočnaté, a tiež zatienené plochy. Zvýšené  nároky na vlahu sú od vzchádzania do kvitnutia. Rastliny klíčia pri teplote 10 až 20 stupňov Celzia.

Vhodná expozícia pestovateľskej plochy k slnečnému svitu priaznivo ovplyvňuje nasadzovanie kvetných púčikov. Patrí medzi svetlomilné rastliny, náročné na svetlo počas celej vegetácie. Výskum potvrdil, že na slnečných polohách majú kvety nechtíka lekárskeho prirodzene vyšší obsah éterických olejov a ostatných účinných látok. Nechtík nie je náročný  na obsah živín v pôde, ale na menej úrodnejších pôdach pozitívne reaguje na zapracovanie hnojív do pôdy pred sejbou. Rastie teda v pôde chudobnej na výživné látky, ale na vypestovanie väčších a bohatších kvetov treba pôdu prihnojiť dusíkatým, fosforečným a draselným hnojivom. 

Foto: archív I. Šalamona
Zobraziť galériu (9)
Foto: archív I. Šalamona  (Zdroj: archív I. Šalamona)

Kvitne až do septembra

Kvety nechtíka lekárskeho zbierame v čase kvitnutia od júna do septembra v pravidelných intervaloch. Zber vykonávame v dopoludňajších hodinách po odparení rosy, najlepšie medzi 10. až 14. hodinou. Z malých plôch zbierame ručne iba jazykovité kvety. Týmto spôsobom zberu získame najkvalitnejšiu drogu. Sušíme ich prirodzeným spôsobom na lieskach, vo  vrstve okolo 5 centimetrov,  v suchej,  tmavej a vetranej miestnosti. Pri použití umelého tepla nesmie teplota v sušiarni presiahnuť 40 stupňov Celzia. Pomer zosušenia úborov so zákrovmi je 6-7:1, jazykových kvetov 8-9:1. Úroda drogy je 15 – 20 kilogramov na sto metrov štvorcových.    

Foto: archív I. Šalamona
Zobraziť galériu (9)
Foto: archív I. Šalamona  (Zdroj: archív I. Šalamona)

 

Viac o téme: Nechtík lekárskyIvan Šalamon
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9