Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Návšteva kaderníctva sa zmenila na tragédiu: Pozrite sa, čo žene spôsobilo umývanie vlasov!

Bežná vec, ktorú robia v kaderníctvach, ohrozuje život. Ako to? Zobraziť galériu (2)
Bežná vec, ktorú robia v kaderníctvach, ohrozuje život. Ako to? (Zdroj: thinkstock.com)

Ženy si z času na čas nájdu pár minút času, zájdu na manikúru, pedikúru či ku kaderníkovi. Elizabeth Smith sa to ale vypomstilo. A pri tom nehovoríme o zlom účese či zlom výbere farby! Prekvapí vás, čo spôsobilo jej zdravotné problémy!

Život mladej mamičky Elizabeth Smith sa z jedného dňa na druhý zmenil od základov. Návšteva jej obľúbeného kaderníctva sa totiž zmenila na nočnú moru. Pár dní po tom, ako si nechala svoje vlasy upraviť, dostala totiž mŕtvicu. Neuveríte, čo bolo jej príčinou!

„Je šokujúce, že vás takáto neškodná vec môže zabiť,“ povedala Smith.

Ak si myslíte, že ide iba o alergickú reakciu na farbu, nie je to tak. Mŕtvicu jej údajne spôsobilo obyčajné umývanie vlasov. Umývadlo, v ktorom svojím zákazníkom bežne kaderníci umývajú vlasy môže spôsobiť tento ojedinelý stav, je to skôr výnimka. Je ale zaujímavé, že sa vôbec takéto niečo vôbec môže vôbec stať!

Pri tom Elizabeth strávila v kresle necelých 10 minút. Po tom, čo sa vrátila domov, nedialo sa nič zaujímavé, čomu by musela pripisovať dôležitosť. Približne o týždeň pociťovala slabosť v ľavej ruke a nohe, objavilo sa niekoľko príznakov, ktoré ale neskôr zmizli, takže im nevenovala pozornosť. O pár dní nato matka dvoch detí utrpela mŕtvicu.  

Výnimočný syndróm - šokujúce následky 

Tento prípad je síce ojedinelý, no nie je až tak výnimočný. Hovorí sa mu aj syndróm mŕtvice kozmetického salóna (z anglického beauty parlor syndrome). Je to medicínsky termín pre cievnu mozgovú príhodu, ktorá postihuje ženy pri šampónovaní ich vlasov. Je spôsobená kompresiou vertebrálnych tepien, k ktorému dochádza v momente, ako je hlava naklonená smerom dozadu v umývadle.

Tým, že sa Elizabethin krk ohýbal dozadu, vznikla menšia zrazenina, ktorá neskôr spôsobila mŕtvicu.

„Niekoľko neurológov, ktorých navštívila pani Smith potvrdili, že jej mŕtvica bola spôsobená tým, že stavce poškodili jej tepnu, počas toho, ako jej umývali vlasy,“ povedal Carré Nahama, právnik Elizabeth Smith.

Neostalo to bez následkov – pre obe strany

Elizabeth Smith  ale nenechala nič len tak, podala na salón žalobu.

„Veríme, že personál nedostatočne nastavil stoličku tak, aby správne podporoval krk nášho klienta,“ povedal ďalší Smithovej právnik Spencer Busby.

Hoci sa prípad stal zhruba pred dvoma rokmi, problémy u Elizabeth pretrvávajú. Má problémy s videním, nevie poriadne udržať rovnováhu a najväčšiu obavu jej robí zrazenina, ktorú má stále v mozgu. Lekári hovoria, že ak sa zrazenina pohne, mohla by zomrieť.

Elizabeth Smith s dcérou. Jej život zmenila banálna vec (zdroj: screenshot stránky Theblaze.com)
Zobraziť galériu (2)
Elizabeth Smith s dcérou. Jej život zmenila banálna vec (zdroj: screenshot stránky Theblaze.com)  (Zdroj: theblaze.com)

Elizabeth si každý deň predtým, ako si ľahne do postele kladie otázku : prebudím sa zajtra?

Spor, ktorý vedie so salónom, nie ani tak o odškodnení ako o tom, aby sa o tomto syndróme hovorilo viac a aby ľudia vedeli, že niečo takéto sa skutočne môže stať. A pozor by si nato mali dávať najmä salóny, ku ktorým chodí denne niekoľko nič netušiacich klientov. Majiteľka inkriminovaného salóna však všetky tvrdenia popiera.

Načo si dávať pozor v salóne krásy?

  • Starší ľudia s artritídou by si nemali nechať dlho umývať vlasy
  • Opierať by sme sa mali pod uhlom 15 – 20 stupňov
  • Ideálna poloha je lícom smerom nadol

„Tento syndróm rozhodne nie je veľmi známy v tomto priemysle,“ povedal Brad Quick, regionálny riaditeľ jednej z najväčších kozmetických škôl v oblasti San Diega, kde sa táto udalosť v roku 2013 udiala.

Obavy, ktoré tento príbeh vyvoláva je nastavenie umývadiel a aj stoličiek, kde sa nie vždy dá nastaviť správny uhol. Toto je síce problém skôr starších sedadiel a umývadiel, no aj tie niektoré salóny stále používajú.

Čítajte tiež: Nevinný zvyk v sprche ničí pokožku: Toto by sme rozhodne nemali robiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9