Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Máte plné zuby pekárskych klamstiev? Stavte na zdravý domáci chlieb!

Vyrobte si vlastný chlieb, budete mať istotu, že nejde o nezdravé pečivo.
Vyrobte si vlastný chlieb, budete mať istotu, že nejde o nezdravé pečivo. (Zdroj: profimedia.sk)

Vieme, že celozrnný chlieb a celozrnné pečivo majú tvoriť základ našej výživy, pretože nás chránia pred obezitou a chorobami, na ktoré sa dnes zomiera tak ako v stredoveku na mor. Žijeme však v dobe, keď si absolútne nemôžeme byť istí tým, z čoho je vlastne vyrobený chlieb či pečivo, ktoré si kupujeme.

 

„Viaczrnný chlieb“, „Plnozrnný chlieb“, „cereálne rožky“, „kornspitz“, „grahamové rožky“ – to všetko sú názvy, ktoré slúžia skôr na to, aby nás oklamali. Neviem síce, načo je to dobré, ale zdá sa, že o to niektorým pekárom ide. A ak vás neoklame názov, oklame vás farba, pretože do pečiva a chlebov, ktoré sú – aspoň podľa zloženia uvedeného tam, kde to obal dovoľuje – vyrobené výlučne alebo takmer výlučne z bielej múky, pridávajú farbivá – tu sladový karamel, tam trochu praženej cigórie, ba hádam aj starej kávy alebo čoho všeličoho, určite však samé dovolené potravinárske farbivá! Samozrejme, použije sa aj „ražná múka“, ktorá – hoci je trochu do hneda – je „biela“, ak nie je v zložení výrobku doslovne uvedené, že ide o „celozrnnú ražnú múku“. To všetko vyvoláva potom v človeku dojem, že sa stará o svoje zdravie, pretože si vyberá „zdravé“ tmavé pečivo.

Výhody domáceho chleba

A tak, ak máte plné zuby tých pekárskych klamstiev a ste vždy pripravení na nové dobrodružstvo, skúste si upiecť svoj vlastný chlieb doma. Bude to mať tieto výhody:

  • Viete, že váš chlieb bude z takej múky, akú si zvolíte vy sami (samozrejme, že použijete najmä celozrnnú,  alebo ak ste celiatik či alergik, použijete iba tie, ktoré sú pre vás bezpečné).
     
  • Váš chlieb bude obsahovať viac vitamínov a iných biologicky aktívnych látok ako chlieb z obchodu.
     
  • Pridáte si do neho to, čo vám chutí (hrozienka, tekvicové semienka, cibuľu, či banány) a budete mať chlieb podľa svojej chuti „na slano“ alebo „na sladko“.
     
  • Na zvýšenie biologickej hodnoty si doň môžete pridať aj mleté ľanové alebo iné semienka, orechy, kurkumu alebo olivový olej a budete tak chrániť svoje bunky pred veľmi zlými vecami.
     
  • Vždy, keď sa chlieb bude piecť, krásne vám bude voňať celý byt alebo dom a všetci sa naň budú tešiť.

A ak ste o ďalší level vyššie a dokážete si doma zomlieť pšenicu či raž na svoju vlastnú múku, váš chlieb bude skvost medzi chlebmi, pretože použijete čerstvú múku a bez konzervačných látok – bude to mať najviac vitamínov, minerálov a vlákniny ako je možné, proste viac sa už nedá dosiahnuť.

Ja domácu pekáreň doma mám, lebo je to „geret“, na ktorý som si urobil miesto a dokonca rád. Keby som mal čas, pečiem si svoj vlastný chlieb aj každý deň a rozdelím sa oň s vami.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9