Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neužívajte zbytočne antibiotiká: Rozhodne o tom CRP vyšetrenie

Aby ste sa vyhli zbytočnému užívaniu antibiotík, navštívte lekára a povedzte mu, aby vám spravil CRP vyšetrenie.
Aby ste sa vyhli zbytočnému užívaniu antibiotík, navštívte lekára a povedzte mu, aby vám spravil CRP vyšetrenie.

CRP čiže C - Reaktívny Proteín je zlúčenina, ktorá má značný význam v diagnostike mnohých chorôb. Tiež je významným indikátorom, ktorým sa dá posúdiť, či u infekcie použiť alebo nepoužiť antibiotiká. Pomerne jednoduché meranie CRP umožňuje jeho využitie aj v ordináciách praktických lekárov.

CRP sa využíva ako zápalový marker. Normálna koncentrácia CRP v sére zdravého človeka je nižšia ako 10 mg/l. Horúčka neznamená hneď predpis antibiotík.

Čo je to CRP?

CRP je bielkovina, ktorá sa tvorí v pečeni. Patrí do skupiny tzv. bielkovín akútnej fázy. Koncentrácia týchto bielkovín začne v rôznej miere stúpať, keď sa v našom tele objavia zápalový proces.

Vzhľadom k tomu, že zápalovým procesom reaguje náš organizmus prakticky na čokoľvek, sú zvýšené bielkoviny akútnej fázy (a teda aj CRP) pomerne častým nálezom. K ich zvýšeniu dochádza u infekcií akéhokoľvek pôvodu, u nádorových ochorení aj u autoimunitných chorôb. Dospelí majú normálnu hodnotu CRP okolo 0,07 – 8,2 mg/l.

Výskyt typických zdravotných príznakov spolu s hodnotami CRP nad hraničnou hodnotou poukazuje na pravdepodobnú bakteriálnu infekciu, ktorá si bude vyžadovať antibakteriálnu liečbu.

Na čo sa používa toto vyšetrenie?

• Používa sa na rozlíšenie bakteriálnej a vírusovej infekcie.
Pomáha rozhodnúť o prípadnom nasadení antibiotík.
• Jeho výška súvisí s mierou postihnutia tkanív zápalom.
Slúži na hodnotenie efektívnosti liečby antibiotikami.

Ako prebieha vyšetrenie?

Vyšetrenie sa robí z kapilárnej krvi ("pichnutie do prsta") a výsledok testu je známy do 3 minút.

Fyziologické hodnoty CRP:

Hodnota CRP [mg / l]                                                 Zmysel hodnoty
do 6                                                                             normálna hodnota
6-35                                                                              vírusová infekcia
35 - 50                                                                        neurčité rozmedzie
cez 50                                                                         bakteriálne infekcie

Hraničné hodnoty nie sú presne stanovené a podľa rôznych zdrojov sa líšia, často sa udáva hodnota do 40mg /l - vírusová infekcia, vyššia hodnota znamená bakteriálnu infekciu. Pri diagnóze je potrebné, aby lekár správne rozpoznal aj klinické príznaky pacienta a jeho zdravotného stavu.

Kedy sú hodnoty CRP vyššie?

• Reumatoidnej artritíde.
• Reumatickej horúčke.
• Systémovom lupus erythematosus.
• Bronchitída.
• Bakteriálnej sepse.
• Tuberkulóze.
• Meningitídy.
• Pneumokokovej pneumónii.
• Crohnovej chorobe.
• Zápale pľúc.
• Infarkte myokardu a iné.

Určí, o akú infekciu ide

Ak je hladina CRP nižšia ako 40 mg / l, tak sa zvyčajne predpokladá, že organizmus bojuje s vírusovou infekciou a nepredpisujú sa antibiotiká, ktoré zaberajú len na bakteriálne infekcie.

Ak vyjde CRP vyššia ako 6 a človek nemá príznaky vírusovej infekcie, môže to viesť k podozreniu na autoimunitné ochorenia a nádory a niekedy nie je zlé, zájsť pre istotu na ďalšie vyšetrenia.

Ak sú hodnoty CRP vysoké, značí to bakteriálnu infekciu, a nutné nasadenie antibiotík. V určitých, lekárom uznaných situáciách, však môžu byť antibiotiká predpísané aj u chorôb spôsobených vírusmi na zabránenie možných komplikácií. Po úspešnom podaní antibiotík na bakteriálnu infekciu hladina CRP rýchlo klesá.

Zvýšenie telesnej teploty je možné považovať za obrannú reakciu organizmu na vonkajší alebo vnútorný podnet (vírusy baktérie a iné), ktorý v tele spôsobí vznik zápalovej reakcie.

Je potrebné rozpoznávať, čo znamenajú konkrétne namerané hodnoty na teplomere.

  • Normálna teplota: 35-37 ° C. Nevyžaduje liečbu antipyretikami. Antipyretikum je liečivo ktoré znižuje telesnú teplotu tela, má protizápalový účinok a mierne tlmí periférne alebo centrálne vnímanie bolesti.
  • Zvýšená teplota: nad 37 ° C.
  • Subfebrílie: 37-38 ° C.
  • Horúčka (Pyrexia): nad 38 ° C.
  • Hyperpyrexia: nad 40 ° C.

Kde sa vyšetruje CRP?

CRP sa zisťuje v laboratóriách a je súčasťou celkového vyšetrenia krvi, tiež sa povinne robí v ambulanciách všeobecných lekárov a pediatrov, kedy môže byť varovným znakom akéhokoľvek patologického procesu v tele.

Ciele a výhody vyšetrenia

Hlavným cieľom tohto vyšetrenia je okrem pomoci pri správnej diagnostike, aj zníženie spotreby antibiotík, pretože sa veľmi často predpisovali zbytočne na diagnózy, ktoré na to nezaberajú.

Metodika stanovovania CRP je citlivá a presná, vyšetrenie je jednoduché, minimálne zaťažuje pacienta. Výsledok má pri správnom komplexnom hodnotení vysokú výpovednú hodnotu a je k dispozícii pár minút.
Antibiotická liečba je indikovaná, ak je hodnota CRP vyšetrenia viac ako 40 mg/l, na základe jednoznačnej anamnézy a klinického vyšetrenia, ktoré poukazujú na bakteriálnu infekciu.

Koľko stojí vyšetrenie?

Od prvého januára 2011 je vyšetrenie hradené zo zdravotného poistenia a musí ho povinne vykonávať aj každá detská klinika. Pacienti majú právo byť vyšetrení aj touto diagnostickou metódou, aby sa vyhli zbytočnému užívaniu antibiotík. Samoplatcovia si priplatia za toto vyšetrenie približne 4 eurá.

Antibiotiká sú lieky, ktoré zaťažujú ľudský organizmus, nemali by sa preto zbytočne užívať. CRP vyšetrenie je výborné v tom, že dokáže určiť, či máte bakteriálnu alebo vírusovú infekciu, a či je pre vás vhodné užívať antibiotiká.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9