Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Športom k trvalej invalidite? Nemusí to tak byť, ak sa dáte vyšetriť

Športovci by nemali zabúdať na pravidelné prehliadky u doktora.
Športovci by nemali zabúdať na pravidelné prehliadky u doktora.

Každý športovec, ktorý sa venuje od malička nejakému športu, by mal už od žiackeho veku absolvovať raz za rok športovú prehliadku, ktorú vykonáva špeciálny, tzv. športový lekár. Špeciálne športové vyšetrenie nie je však obyčajné vyšetrenie ako u všeobecného lekára.

Počet úmrtí pri športe sa stále zvyšuje

V súčasnosti sa zvyšuje počet náhlych úmrtí pri vykonávaní pohybovej aktivity športovcov. Náhla smrť (mors subita) pri športe sa označuje každá neočakávaná, nenásilná smrť spôsobená zastavením dýchania a krvného obehu, ktorá sa dostaví okamžite alebo do jednej hodiny od prejavenia prvých príznakov, ktorým predchádzala pohybová aktivita.

Do takejto kategórie sa zahrňuje smrť športovcov, ktorí boli zdanlivo zdraví. Príčiny, ktoré môžu viesť počas športovej činnosti k náhlej smrti sú rozličné a majú zdravotnú povahu.

Čo je súčasťou vyšetrenia?

Podľa novely zákona obsahuje preventívna prehliadka aktívnych športovcov do 18 rokov komplexné športové fyzikálne vyšetrenie všetkých orgánových systémov športovca:

  • Vyšetrenie pulzu a tlaku krvi.
  • Základné antropometrické vyšetrenia (výška, hmotnosť, percentuálny podiel tuku).
  • Odporúčanie a zápis do dokumentácie: EKG vyšetrenie počas a po fyzikálne definovanej a opakovanej záťaži s najmenej tromi zvodmi s nepretržitou kontrolou priebehu krivky vrátane opakovaného merania tlaku krvi.
  • Spirografické vyšetrenie na určenie exspiračných parametrov (vitálna kapacita úsilného výdychu, sekundová kapacita, úsilný výdych v oblasti rôznych pľúcnych objemov) vrátane grafickej registrácie a dokumentácie.

V rámci preventívnej telovýchovnolekárskej prehliadky sa robí aj športová diagnostika, čím sa dajú presne určiť optimálne tréningové zóny pre športovca vyjadrené srdcovou frekvenciou, záťažou na bicykli, tempom behu atď.

Princíp vyšetrenia

Preventívna telovýchovnolekárska športová prehliadka vám poskytne informácie o tom, ako pracuje váš organizmus pri telesnom zaťažení. Toto vyšetrenie zistí chorobné reakcie organizmu na záťaž, teda tie signály, ktoré človek bežne nezaznamená.

Čo absolvujete na vyšetrení?

• Anamnézu (rodinná, osobná, športová, alergická atď.)
• Laboratórne odbery: krvi, moču.
• Objektívny klinický nález.
• Zmeranie výšky, hmotnosti, BMI, percento tuku.
• Spirometriu, vitálnu kapacitu pľúc.
• Krvný tlak, pulzovú frekvenciu.
• Ergometria - je záťažové EKG vyšetrenie na bicyklovom ergometri s nepretržitým sledovaním EKG záznamu a tlakovej krivky (opakovaným meraním krvného tlaku) počas definovanej opakovanej záťaže.
• Zhodnotenie zdravotného stavu a trénovanosti telovýchovným lekárom s doporučením adekvátnej záťaže vďaka aktuálnym výsledkom z tohto vyšetrenia.

Pre koho je toto vyšetrenie vhodné?

Toto vyšetrenie je veľmi vhodné pre profesionálnych športovcov, ako aj pre tých, čo robia vytrvalostné športy. Sú to športovci venujúci sa cyklistike, behu, rýchlej chôdzi alebo triatlonu atď. Mnohí z nich nemajú skúsenosti s tým, ako má vyzerať ich tréning, a ako sa má prispôsobovať konkrétnemu cieľu.

Význam vyšetrenia

Podľa výsledkov testov z laboratória, fyzických testov, rôznych meraní alebo testov z terénu dokáže športový lekár - fyziológ poskytnúť odporúčania, ktoré výrazne pomôžu skvalitniť tréningový proces.

Odbor funkčnej diagnostiky sa zaoberá vyšetrovaním reakcie a adaptácie kardiovaskulárnych, dýchacích, metabolických a iných funkcií športovca na telesné zaťaženie a v priebehu zotavovania.

Kto má nárok na čiastočnú úhradu?

Raz za rok má dieťa do 18 rokov, ak je aktívnym športovcom a členom športového klubu, nárok na čiastočnú úhradu preventívnej prehliadky u športového lekára:

  • Komplexné fyzikálne vyšetrenie všetkých orgánových systémov.
  • Vyšetrenie pulzu a tlaku krvi
  • Základné antropometrické vyšetrenia (meranie výšky, hmotnosti, percenta podielu tuku).
  • EKG vyšetrenie v pokoji najmenej s 12 zvodmi a počas definovanej a reprodukovateľnej záťaže najmenej s 3 zvodmi.
  • Spirografické vyšetrenie vrátane grafickej registrácie a dokumentácie.

Cena vyšetrenia

Rodič u lekára zaplatí plnú sumu vyšetrenia, ale zdravotné poisťovne po predložení potvrdenia vráti jej časť. Priložiť treba aj potvrdenie o aktívnej športovej činnosti mladého športovca a nesmie byť staršie ako 3 mesiace.

Záujemci o preventívnu prehliadku u telovýchovného lekára sa stávajú samoplatcami okrem vyššie uvedenej situácie. Cena sa pohybuje v rôznych sumách podľa pracoviska a podľa náplne vyšetrenia.
Je to od 20 – 100 Eur a viac. Informácie o výške poplatku za vyšetrenie vám poskytne konkrétne pracovisko funkčnej diagnostiky.

Čo obsahuje výsledná správa športovca?

Zhrnutie správy z vyšetrení obsahuje: Body Mass Index, celkovú prácu, maximálnu záťaž, tlak, maximálnu tepovú frekvenciu, srdcovú frekvenciu max. × systolický tlak a metabolický ekvivalent - MET (hodnota vyjadrujúca pokojovú spotrebu kyslíka cca 3,5 ml O2/min. na 1 kg telesnej hmotnosti).

Hodnotenie a záver preventívnej prehliadky

Na základe zhodnotenia stavby tela, zdravotného stavu a funkčnej zdatnosti vyšetrovaného vykoná špecialista záver a vyjadrí sa, ako pracuje telo športovca, a do akej prislúchajúcej výkonnostnej zdravotnej skupiny patrí.

Športový lekár vie konkrétnemu športovcovi povedať, či bola jeho športová príprava efektívna, či nebola príliš tvrdá, alebo ako na tréning telo zareagovalo, čo by bolo potrebné v ďalšom cykle tréningových jednotiek zmeniť alebo upraviť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9