Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo zaberá na PARKINSONA? Špeciálna rehabilitácia ZMIERNI priebeh ochorenia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neurodegeneratívne ochorenie mozgu, Parkinsonova choroba, sa dnes stále nedá vyliečiť. Jej prejavy ako tras, spomalené pohyby, svalová stuhnutosť či pomalá a nestabilná chôdza sa však dajú zmierňovať vhodnou rehabilitáciou.

Využíva sa pritom aj vlastnosť mozgu nazvaná neuroplasticita, čo znamená schopnosť tohto orgánu nahrádzať zaniknuté neurónové spojenia novými.

Včasná diagnostika a zároveň čo najskoršia aplikácia techník, ktoré zmierňujú progres Parkinsonovej choroby, sú aktuálne alfou a omegou manažmentu tohto ochorenia. 

„Parkinsonova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa vyskytuje najčastejšie v piatej až šiestej dekáde života. Aktuálne ju nie je možné vyliečiť, ale včasnou diagnostikou a rehabilitáciou sa dá zmierniť jej priebeh,“ potvrdila rehabilitačná lekárka MUDr. Zuzana Hromjaková z Agapé Senior Park. 

Dodala, že pravidelná rehabilitácia dokáže predĺžiť obdobie samostatnosti a aktivity, čo, samozrejme, zlepšuje psychický stav pacientov a zároveň znižuje riziko úrazov vyplývajúcich z problémov s pohybom.

Cviky v závislosti od štádia 

Rehabilitácia je dôležitá na zachovanie čo najlepšej hybnosti a koordinácie, ale aj preto, že opakované pohyby vytvárajú v mozgu vďaka jeho neuroplasticite nové spojenia a vedia tak nahradiť tie, ktoré choroba „vyradila z prevádzky“. 

Parkinsonova choroba sa týka hlavne starších ľudí, no nie je to pravidlo.
Zobraziť galériu (3)
Parkinsonova choroba sa týka hlavne starších ľudí, no nie je to pravidlo.

„Od prvých príznakov či od potvrdenia diagnózy by mala byť rehabilitácia rutinnou súčasťou života každého parkinsonika. Ideálne by sa jej mal venovať každý deň aspoň 30 minút,“ odporúča lekárka.

V prvej fáze ochorenia sú vhodné jednoduché cvičenia zamerané na rovnováhu, svalový strečing, nordic walking a švihové cvičenia. Problémy s chôdzou či koordináciou pomáha zmierniť aj hudba a tanec. Prípadné ťažkosti s rečou zas zlepšuje spev. 

V rámci udržania jemnej motoriky môžu byť nápomocné aj hry s vnúčatami, napríklad puzzle, rôzne skladačky a podobne. Dámy môžu na precvičenie motoriky rúk využiť aj niektoré typy ručných prác. Neoddeliteľnou súčasťou už od včasnej fázy ochorenia je aj respiračná fyzioterapia, v domácom prostredí napríklad fúkanie balónikov, fúkanie polystyrénovej guľôčky, sfúkavanie sviečok a podobné dychové aktivity,“ dáva dobré rady lekárka zo zariadenia pre seniorov.

Nácvik samostatnosti 

V týchto zariadeniach, ale aj v niektorých denných stacionároch pomáhajú pacientom s parkinsonom v stredne pokročilom štádiu choroby nacvičovať samostatnosť na lôžku a správne stereotypy, ako sú sed, vertikalizácia, stoj, presuny a chôdzu pod dohľadom fyzioterapeuta. 

Intenzívnu pomoc pacientom s Parkinsonovou chorobou poskytujú špecializované neurorehabilitačné zariadenia, ktoré pri práci s pacientmi s funkčnými poruchami mozgu kombinujú konvenčnú rehabilitáciu s modernou robotickou.

Rehabilitačný lekár je na základe lekárskej správy a nálezu v nej schopný posúdiť, či je pacient vhodný na absolvovanie roboticky asistovanej rehabilitácie, pozve ho na vyšetrenie, kde podľa aktuálneho stavu navrhne pre daného pacienta rehabilitačný program a skonzultuje ho s fyzioterapeutom,“ ozrejmuje MUDr. Jarmila Petrovičová, CSc., FBLR lekárka Špecializovanej nemocnice FBLR VITALITA n.o.

Čo zaberá na PARKINSONA?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cieľom neurorehabilitácie je obnoviť funkcie a znovu vytvoriť tie spojenia v mozgu, ktoré sú narušené. Rehabilitačné roboty patria do oblasti pokročilých rehabilitačných technológií. Sú to motorizované zariadenia, ktoré umožňujú mobilizáciu končatín v rámci senzomotorickej aj kognitívnej rehabilitácie. 

Robot uľahčuje pohyb, ktorý sa pacient snaží naučiť alebo obnoviť. Kombinácia presnosti pohybu s veľkým počtom opakovaní umožňuje vďaka neuroplasticite mozgu vytvárať nové spojenia. Robotika v neurorehabilitácii dovoľuje dlhšie trvanie procedúry a jej častejšiu aplikáciu, čo je pri obnovovaní mozgových synapsií kľúčové,“ vysvetlil MUDr. Matej Fülöp, lekár FBLR zo zariadenia Levita.

Rozvinuté ochorenie 

Parkinsonova choroba je progresívne ochorenie nervovej sústavy, čo znamená, že nervové bunky v mozgu postupne degenerujú a zanikajú. To vedie k nedostatku dopamínu v bazálnych gangliách, ktoré sú zodpovedné za vykonávanie a súhru pohybu, učenie a myslenie. 

Preto je v rozvinutom štádiu ochorenia pacient z veľkej miery odkázaný na pomoc druhých a na nepretržitú starostlivosť blízkych alebo odborníkov v špecializovanom zariadení. 

Aj v tomto štádiu má stále význam vhodná rehabilitácia.

„V prípade rozvinutej Parkinsonovej choroby je neoddeliteľnou súčasťou rehabilitácie respiračná fyzioterapia, orofaciálne techniky, nácvik presunov už často s pomocou druhej osoby. Samozrejmosťou je prevencia komplikácií spojených s imobilizáciou, či už ide o problémy so skrátenými, alebo atrofovanými svalmi, ako aj o prevenciu preležanín,“ uzatvára MUDr. Zuzana Hromjaková.

Viac o téme: ZdravieLiečbaParkinsonova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9