Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Depresia – ako s ňou bojovať?

(Zdroj: Stock-Asso / Shutterstock.com)

Depresia nie je stav, ktorý sa vyskytuje len na jeseň a v zime, ale je to obdobie, keď sa jej príznaky môžu prehĺbiť. Zatočte s ňou raz a navždy!

Depresia je ochorenie, ktoré postihuje takmer 14 % celej svetovej populácie, v tomto texte predstavíme aktivity a správanie, ktoré môžu podporiť tento nerovný boj.

Druhy depresie

V medicíne sa rozlišuje niekoľko typov depresie, vrátane:

  • veľká depresia ide o stav, pri ktorom je človek neustále v depresii. Medzi ďalšie charakteristické príznaky patria poruchy chuti do jedla, nespavosť a výskyt samovražedných myšlienok,
  • chronická depresia – prejavuje sa veľmi podobnými príznakmi ako veľká depresia, ale jej trvanie sa predlžuje. Chronickou depresiou možno nazvať stav, ktorý trvá najmenej dva roky v prípade dospelých a jeden rok v prípade dospievajúcich,
  • bipolárna depresia – je stav, ktorý sa spája s veľkou depresiou spolu s občasnými manickými epizódami. Takýto stav môže trvať až týždeň a ide o stav, keď myseľ nefunguje správne, takže postihnutý sa môže javiť ako precitlivený na mnohé situácie a dokonca psychomotoricky rozrušený,
  • cyklofrénia – tieto príznaky sú veľmi podobné bipolárnej depresii, ale vyskytujú sa dlhšie a samotné príznaky sú menej intenzívne.

Ako sa vyrovnať s depresiou?

Depresia je mimoriadne ťažké ochorenie, ktoré, ak sa nelieči, vedie k sebadeštrukcii nášho organizmu.

V prípade akéhokoľvek podozrenia na depresiu je vhodné okamžite navštíviť odborníka, ktorý po diagnostikovaní depresie implementuje vhodnú liečbu.

Treba tiež poznamenať, že existuje veľké množstvo príznakov depresie, pričom prítomnosť niektorých z nich nemusí vždy znamenať duševnú poruchu.

Najčastejšie sa vyskytujúce príznaky depresie sú:

  • nedostatok motivácie,
  • izolácia,
  • negatívne myslenie a skľúčenosť, ktoré pretrvávajú dlhší čas,
  • sebakritika,
  • nedostatok energie,
  • znížené libido,
  • poruchy príjmu potravy,
  • problémy so spánkom.

Ako si môžete sami pomôcť?

Samozrejme, okrem návštevy psychiatra alebo psychológa sa oplatí zaviesť niekoľko opatrení, ktoré nám môžu pomôcť v ťažkom boji proti depresii a zmierniť jej príznaky.

Pri online terapii sa pomoc profesionálnych terapeutov poskytuje aj v ukrajinčine na hedepy.com.ua.

Tu je niekoľko tipov, ktoré by ste mali využiť:

  1. V prvom rade sa oplatí uznať stav, v ktorom sa nachádzame. Akceptovaním existencie choroby si môžeme vybudovať stabilný základ pre boj s ňou. Žiaľ, veľmi veľa ľudí sa snaží toto vedomie potlačiť, ale to je cesta nikam.
  2. Buďte fyzicky aktívni! Samozrejme, uvedomujeme si, že to nemusí byť také jednoduché, ale oplatí sa vyhradiť si aspoň trochu času na akúkoľvek fyzickú aktivitu ( prechádzky, bicyklovanie). Šport môže pomôcť nielen v boji proti depresii, ale zlepší aj fungovanie nášho tráviaceho systému a uľahčí nám zaspávanie.
  3. Snažte sa neizolovať. Pri boji s depresiou je veľmi silná potreba byť sám, preto sa ju snažte prekonať. Spoločnosť (najmä blízkych ľudí) je mimoriadne dôležitá, aj keď máte pocit, že je zbytočná.
  4. Čas na oddych. Veľmi dobrým spôsobom, ako sa vyrovnať s depresívnymi stavmi, je relaxovať a používať všetky druhy relaxačných techník. Niektoré z nich môžu upokojiť vaše myšlienky aj telo.
  5. Stanovte si čas spánku. Depresia je spojená s poruchami spánku, preto je vhodné stanoviť si čas, kedy pôjdete spať.

Správna strava. Zmena stravovacích návykov vám môže zlepšiť náladu.

Viac o téme: DepresiaPR článokDuševné zdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9