Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Budú pozastavené LETY z Afriky? Podľa hygienika sa očakáva aj u NÁS prípad opičích KIAHNÍ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V prípade opičích kiahní, ktoré sa začali šíriť v Európe, nie je podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa dôvod na paniku. Uviedol to vo štvrtok počas 13. ročníka Slovenského vakcinologického kongresu, ktorý sa v týchto dňoch koná v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách.

"Na Slovensku zatiaľ nebolo hlásené toto ochorenie v súvislosti s mini epidémiou v Anglicku. Samozrejme nemôžeme vylúčiť importované prípady a môžeme očakávať, že v najbližšom období sa takýto prípad objaví aj u nás," uviedol Mikas.

Čítajte tiež: Najlepšie RAŇAJKY na PLOCHÉ brucho: Podľa odborníčky prispejú k VYRYSOVANÉMU stredu tela

Ako treba reagovať?

Zatiaľ podľa neho nie je potrebné pristúpiť k nejakým opatreniam ako napríklad pozastavenie letov z Afriky či iným celoplošným zákrokom.

Budú pozastavené LETY z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Treba zvážiť opatrenia, adekvátne reagovať, to znamená zachytiť prípad, izolovať, dať do karantény a prípadne vyhľadať kontakty," poznamenal hlavný hygienik.

Slovenskí epidemiológovia podľa neho v súčasnosti situáciu sledujú aj z medzinárodného hľadiska vďaka účinnému systému rýchleho varovania a reakcie v rámci Európskej komisie a členských štátov.

"Sme informovaní o týchto prípadoch, urobili sme určité opatrenia, vydali sme usmernenie Úradu verejného zdravotníctva, kde sú všetky náležitosti, týkajúce sa prevencie, diagnostiky, liečby a správania ľudí," dodal Mikas.

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaOpičie kiahne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9